• Γραφείο Τύπου

Χαιρετισμός Προέδρου Συμμαχίας Γυναικών Ρένας Γιαβάση στο Εκλογικό Συνέδριο Συμμαχίας ΠολιτώνΣας καλώ να σταθείτε δίπλα και μαζί με τις γυναίκες. Δίπλα και μαζί στη μάνα, στην κόρη, στην αδελφή, στη σύντροφό σας.

Σας καλωσορίζω στο εκλογικό συνέδριο της Συμμαχίας Πολιτών. Κοιτάζοντας πριν λίγο το κοινό, αισθάνθηκα ιδιαίτερη χαρά που θα απηύθυνα σήμερα χαιρετισμό καθώς διαπίστωσα ότι στο κοινό υπάρχουν πολλοί άνδρες! Και το λέω αυτό γιατί όσες φορές καλέστηκα να μιλήσω ως Πρόεδρος της Συμμαχίας Γυναικών για τα θέματα που αφορούν στα ίσα δικαιώματα των φύλων, το κοινό ήταν στην πλειοψηφία, για να μην πω στην ολότητα του, γυναικείο. Για τούτο και πάντοτε λέω ότι ψάχνουμε άνδρες να μας ακούσουν. Και οι άνδρες δεν μετέχουν σε αυτού του είδους τις συζητήσεις όχι γιατί δεν έχουν την ευαισθησία αλλά γιατί έχουν άγνοια του μεγέθους του προβλήματος.


Δεν πρόκειται να σας μιλήσω για την ισότητα των φύλων. Αυτό θεωρώ ότι είναι αυτονόητο. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε όλοι την ισότητα στα δικαιώματα και τα οφέλη που θα έχουμε σε μια τέτοια κοινωνία.


Στην εργασία, στην οικογένεια, στις επιστήμες και στις τέχνες, η γυναίκα ασφαλώς δεν υστερεί σε ποιότητα, δεξιότητες, ικανότητες και προσφορά από τον άντρα. Υστερεί, όμως, σε δικαιώματα που έχουν να κάνουν με την αμοιβή, με τις ευκαιρίες ανέλιξης σε διευθυντικές θέσεις, με τις προοπτικές κατάκτησης θέσεων και ευθυνών σε σώματα λήψης αποφάσεων που κοινωνικά στερεότυπα προκαθορίζουν για τον άντρα.


Οι αιτίες της ανισότητας σε ευκαιρίες και δικαιώματα μεταξύ των δυο φύλων, είναι πολλές και συχνά σύνθετες. Η κουλτούρα της χώρας μας, θέλει τη γυναίκα να εκτελεί ταυτόχρονα και παράλληλα πολλούς ρόλους, που της απορροφούν σημαντικό χρόνο και ενέργεια. Την ίδια ώρα, η Πολιτεία δεν προσφέρει στοιχειώδεις υποστηρικτικές δομές που θα διευκόλυναν τις γυναίκες και τις μητέρες απελευθερώνοντας τους χρόνο για να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες ή και την πολιτική.


Μελέτες έχουν καταδείξει ότι η οικονομική απόδοση των επιχειρήσεων βελτιώνεται με εταιρικά συμβούλια στα οποία εκπροσωπούνται εξίσου τα δύο φύλα ακριβώς γιατί οι γυναίκες και οι άνδρες αλληλοσυμπληρώνονται στην παραγωγική διαδικασία.


Και ακούστε και αυτό. Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι οι μισθοί των ανδρών θα αυξηθούν επίσης ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ένταξης των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, καθώς η παραγωγικότητα θα αυξηθεί.


Παράγοντες και πολιτικές που θα βοηθούσαν σημαντικά την γυναίκα και θα της πρόσφεραν την απαραίτητη ελευθερία χρόνου για να ξεδιπλώσει τις ικανότητες της και να διακριθεί είναι:


Η αποτελεσματική εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου, η αύξηση βρεφοκομικών σταθμών και νηπιαγωγείων καθώς και η επέκταση των ωρών λειτουργίας τους, η διαμόρφωση Παιδείας που προάγει την αρχή της ισότητας των δυο φύλων από την προδημοτική μέχρι το Λύκειο, η άδεια μητρότητας και πατρότητας δύο ετών, η διευρυμένη φροντίδα των ηλικιωμένων, αλλά και η κατάργηση του χάσματος αμοιβών.


Πέραν όμως από τα εργασιακά ζητήματα, υπάρχει ένα άλλο πολύ πιο σοβαρό. Ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Και αυτό φέρει τον τίτλο βία κατά των γυναικών. Τα περιστατικά βίας που τόσο συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι ως προς την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Κύπρο. Τί να πρωτοθυμηθούμε; Τα εφτά θύματα του Μεταξά; Γυναίκες εξαφανίζονταν και ουδείς από τους αρμόδιους, δεν κατάφερε να κάνει σωστά τη δουλειά του. Εννέα μήνες μετά αφότου διατάχθηκε άλλη μια έρευνα αναμένουμε το πόρισμα της Αστυνομίας που εξετάζει ακόμη τον εαυτό της. Δυστυχώς ο κατάλογος των γυναικοκτονιών στην Κύπρο δεν έχει τελειωμό. Τη Δευτέρα που μας πέρασε μια 31χρονη γυναίκα, μητέρα 7 ανήλικων παιδιών δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγο της. Όλες οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν τα προβλήματα και τους κινδύνους που διέτρεχε η γυναίκα.


Τα τελευταία 20 χρόνια στην Κύπρο 39 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον σύντροφο ή κάποιον άντρα στη ζωή τους, παρά το γεγονός ότι στις πλείστες των περιπτώσεων υπήρχαν καταγγελίες για τον επερχόμενο κίνδυνο, καταγγελίες όμως που ποτέ δεν εξετάστηκαν σοβαρά. Η τραγική κατάληξη των περιστατικών φανερώνει και την ανικανότητα των αρμόδιων φορέων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών. Φανερώνουν μια κουλτούρα που οφείλουμε όλοι να παλέψουμε για να αλλάξει ριζικά.


Την τελευταία πενταετία 4.363 γυναίκες κακοποιήθηκαν στην Κύπρο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, τα καταγγελλόμενα περιστατικά κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας καταγράφουν αυξητική τάση, αναβαίνοντας από 786 το 2017 σε 898 το 2018.


Τα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί, είναι απλώς ημίμετρα για να κλείσουν τα στόματα που διαμαρτύρονται.


Η ανοχή όλων, Πολιτείας, αστυνομίας, δικαιοσύνης αλλά και κοινωνίας, πρέπει να σταματήσει. Τώρα είναι η ώρα να ληφθούν μέτρα τερματισμού της έμφυλης βίας.


Οι ποινές των θυτών πρέπει να γίνουν αυστηρότερες και παραδειγματικές, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να στελεχωθούν με κατάλληλο/εκπαιδευμένο προσωπικό ώστε να γίνεται έγκαιρη και σωστή διάγνωση των περιστατικών , αλλά κυρίως να γίνεται ορθή προστασία και ψυχολογική στήριξη των θυμάτων.


Ζητούμε να εφαρμοστεί επιτέλους η Σύμβασή της Κωνσταντινούπολης.


Απαιτούμε ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.


Χρειάζεται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αναδεικνύουν αυτά τα θλιβερά φαινόμενα στη σωστή τους διάσταση ώστε να συμβάλουν στην πρόληψη τέτοιων περιστατικών αλλά και στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση του κοινού.


Ταυτόχρονα, θεωρούμε πλέον αδήριτη ανάγκη την άμεση λειτουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας» το οποίο σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, ήδη έπρεπε να είχε λειτουργήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο.


Είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για να μπορούμε να μιλούμε για πραγματική ισότητα. Ιδέες και προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει, έχουν καταγραφεί πάρα πολλές φορές, τόσο στην Κύπρο από Εθνικούς Φορείς και Γυναικείες Οργανώσεις, όσο και στην Ε.Ε αλλά και σε διεθνή φόρα και συνέδρια. Αν όντως θέλουμε να σπρώξουμε την κοινωνία προς την κατεύθυνση των ίσων δικαιωμάτων μεταξύ των δυο φύλων, θα πρέπει, να αναδείξουμε αυτό το ζήτημα σε εθνικό στόχο. Να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένες δράσεις επίτευξης των στόχων. Με ιεράρχηση των στόχων, με σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και ασφαλώς με τη διάθεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Μόνο έτσι οι διακηρύξεις θα μετατραπούν σε πράξεις. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να συγκλονιζόμαστε και να απογοητευόμαστε από τα γεγονότα.


Για αυτό και σας καλώ να σταθείτε δίπλα και μαζί με τις γυναίκες. Δίπλα και μαζί στη μάνα, στην κόρη, στην αδελφή, στη σύντροφό σας.


Σας ευχαριστώ πολύ.27 views0 comments