• Γραφείο Τύπου

Τουρκική στρατηγική στη Μεσόγειο και προκλητικότητα

Η τακτική που ακολουθεί η Τουρκία εξυπηρετεί μονομερώς τα δικά της συμφέροντα καθώς προκλητικά επεμβαίνει στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλωνίζει την μεσόγειο και περιθωριοποιεί εντελώς κάθε πρόνοια του Διεθνούς Δικαίου.


Δυστυχώς οι προσπάθειες από πλευράς της Κυπριακής Κυβέρνησης όχι μόνο δεν εμποδίζουν την Τουρκία στις παράνομες ενέργειές της, αλλά όπως έγινε γνωστό η Ευρωπαϊκή ένωση παρουσιάζει διστακτικότητα και αναποφασιστικότητα στην υλοποίηση αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε ότι αφορά τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ελλείψει συγκροτημένης στρατηγικής κατέφυγε σε άλλη μια σπασμωδική προσπάθεια και ζήτησε από την Καγκελάριο της Γερμανίας το πρωί να διαβιβάσει μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν για άμεσο τερματισμό των παρανόμων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για συμμόρφωση, επιτέλους, της Τουρκίας με την πλειάδα των αποφάσεων και Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Πάρα ταύτα το «Γιαβούζ», το οποίο συνοδεύεται από πολεμικά πλοία του τουρκικού στρατού, βρίσκεται στο σημείο που αποφάσισε η Τουρκία και ήδη δημοσιεύθηκε ότι άρχισε τις απαραίτητες εργασίες «στην περιοχή Λευκωσία -1», όπως έχει χαρακτηριστεί.


Είναι ψευδαίσθηση να περιμένει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι ο Ερντογάν θα πεισθεί με επιχειρήματα και θα εγκαταλείψει τις επεκτατικές του βλέψεις και στόχους.


Ως Συμμαχία Πολιτών, για άλλη μια φορά, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο. Είναι η στιγμή που χρειάζεται συνένωση δυνάμεων με σκοπό την άσκηση κάθε συγκροτημένης διπλωματικής πίεσης, στη βάση στρατηγικού σχεδίου, προκειμένου να σταματήσει άμεσα κάθε έκνομη ενέργεια της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ.

7 views0 comments