Τουρική εισβολή και τρέχουσες εξελίξειςΚυπριακή Δημοκρατία

Ανήμερα της τουρκικής εισβολής καλούμαστε όλοι να ανανεώσουμε την βούληση μας για συνέχιση του αγώνα μας μέχρι την τελική λύση. Μια δίκαιη λύση η οποία θα αναιρεί τα δεδομένα της εισβολής, της κατοχής και της διχοτόμησης.

Καλούμαστε ταυτόχρονα όμως να εξάξουμε και τα ρεαλιστικά εκείνα συμπεράσματά από τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφάλειας και από τις εξελίξεις στη Διάσκεψη του Κρανς Μοντανά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να ανοίξει πραγματικά ο δρόμος για την λύση.

Η συζήτηση στο Σ.Α για την ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά και η συζήτηση που έγινε με τα μέλη του Σ.Α για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης θα πρέπει να μας προβληματίσουν χωρίς ωραιοποιήσεις αλλά ούτε και κινδυνολογίες. Δεν είναι ώρα για ωραιοποίηση της κατάστασης όπως επιχειρεί η Κυβέρνηση αλλά ούτε και ώρα για καλλιέργεια νέων ψευδαισθήσεων.

Είναι θετικό το γεγονός ότι το Σ.Α αποφάσισε να ανανεώσει την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους 6 μήνες και όχι για 3 μήνες όπως ζητούσε ο τ/κ διαπραγματευτής. Η τ/κ απαίτηση για 3μηνη μόνο παράταση παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης ουσιαστικά υποδηλώνει άλλες προθέσεις από πλευράς των τ/κ και της Άγκυρας.

Θεωρούμε ότι είναι αρνητική η τοποθέτηση που έγινε από πλευράς των Βρετανών και άλλων χωρών για αναθεώρηση των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΎΠ και της όλης παρουσίας της αποστολής στην Κύπρο.

Δεν είναι ένα αθώο ζήτημα, έχει να κάνει με το βασικό Ψήφισμα 186 του 1964 το οποίο ουσιαστικά νομιμοποίησε την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα πρέπει η Κυβέρνηση να λειτουργήσει προληπτικά και να ζητήσει εξηγήσεις από τις χώρες οι οποίες έχουν εγείρει τέτοιο ζήτημα.

Θετική είναι επίσης η δέσμευση του Σ.Α να συνεχίσει τη στήριξη των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού.

Επισημαίνουμε όμως και αρνητικές αναφορές όπως είναι η αναφορά σε κέρδη που προέκυψαν από την διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά και τα οποία θα πρέπει να διατηρηθούν.

Διερωτόμαστε πια είναι αυτά τα κέρδη και για ποιόν;

Το μόνο θετικό στοιχείο που προέκυψε στην Διάσκεψη ήταν η θέση του Γενικού Γραμματέα για κατάργηση των εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων.

Θέση την οποία βέβαια η Τουρκία απέρριψε. Η θέση του Γ.Γ για την μείωση των στρατευμάτων άφηνε ανοιχτό το ζήτημα μόνιμής παραμονής ή πλήρους απόσυρσης. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική αυτή η θέση.

Αντίθετα, ενώ η Τουρκία δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση και απέρριψε τις προτάσεις του Γ.Γ, ο κ. Αναστασιάδης με τις προτάσεις του ικανοποίησε όλες τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς. Τους ικανοποίησε στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, στο περιουσιακό έδωσε προτεραιότητα στους χρήστες, ενώ ταυτόχρονα αποδέχτηκε τα μικρά και μεγάλα βέτο.

Υποτίθεται, ότι όλες αυτές οι υποχωρήσεις έγιναν υπό την αίρεση και την προϋπόθεση ότι ικανοποιούμασταν στα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Υποτίθεται, ο κ. Αναστασιάδης με βάση την ενημέρωση που μας έκανε, δήλωσε το τελευταίο βράδυ στον Γ.Γ ότι αφού δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα από την Διάσκεψη, οι προτάσεις της δικής μας πλευράς δεν ισχύουν. Εμείς ζητήσαμε από την προ προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όπως ο κ. Αναστασιάδης με τον πλέον επίσημο τρόπο και γραπτώς, αποσύρει τις προτάσεις που κατέθεσε. Δυστυχώς δεν το έπραξε. Αυτό που διαπιστώσαμε από την χθεσινή συζήτηση στο Σ.Α είναι ότι κάποιες χώρες ενδεχόμενα ακόμα και τα ίδια τα Ηνωμένα ΕΘΝΗ να θεωρούν ως κεκτημένο των συνομιλιών τις υποχωρήσεις και τις προτάσεις του κ. Αναστασιάδη.

Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα.

Θα πρέπει ρεαλιστικά να παραδεχτούμε ότι η Τουρκία και στην Γενεύη και στο Κρανς Μοντανά έκανε ξεκάθαρο με το πλέον επίσημο τρόπο πως δεν πρόκειται να αποποιηθεί των προνομίων που θεωρεί που απολαμβάνει στην Κύπρο δηλαδή, της μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων, της διατήρησης των εγγυήσεων και των όποιων επεμβατικών δικαιωμάτων.

Αυτή την ωμή πραγματικότητα θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε χωρίς ωραιοποιήσεις για αυτό έπρεπε να προβληματίσει τον κ. Αναστασιάδη όπως και όσους στηρίζουν την πολιτική του.

Δυστυχώς εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης συνεχίζει να χτίζει πάνω σε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις.

Για μήνες μας έλεγαν ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις τουρκικές εκλογές να εκλεγεί ο κ. Ερντογάν Πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας και στην συνέχεια ανέμεναν ότι θα υπέβαλε συναινετικές προτάσεις.

Αργότερα μας έλεγαν ότι θα πρέπει να περιμένουμε το δημοψήφισμα στην Τουρκία και αφού γίνει, τότε υπήρχαν ενδείξεις ότι η Τουρκία θα επεδείκνυε πνεύμα συναίνεσης και συμβιβασμού.

Τώρα μας λένε ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις εκλογές στην Γερμανία .

Με τέτοιες αυταπάτες και ψευδαισθήσεις το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να επιτρέπουμε στην Τουρκία να διαιωνίζει την κατοχή και την διχοτόμηση.

43 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή,

43 χρόνια κατοχής, επιβάλλουν όπως επιτέλους χαράξουμε μια νέα στρατηγική λύσης η οποία θα είναι ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Τουρκικήεισβολή

1 view0 comments