Τα ευχολόγια του ΔΝΤ στην Κύπρο και η πραγματικότητα

Στην έκθεσή του το Εκτελεστικό Συμβούλιο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) καταγράφει ότι η χαμηλή παραγωγικότητα και το υψηλό ιδιωτικό χρέος, την ώρα που αυξάνονται οι εξωτερικές προκλήσεις αποτελούν «αγκάθια» για την κυπριακή οικονομία και επιδοκιμάζει τις αρχές για την καλή πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων του τραπεζικού τομέα και τη βελτίωση των θεμελιωδών μακροοικονομικών μεγεθών.


Η παραγωγικότητα παραμένει αδύναμη, οι θεσμικές δυσκολίες αδύναμες, ενώ επισημαίνει και τον χαμηλό ρυθμό υιοθέτησης της τεχνολογίας. Καταγράφει επίσης ότι το ιδιωτικό χρέος παραμένει υψηλό εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων όσον αφορά τον δανεισμό.


Επί της ουσίας γίνεται μια καταγραφή όλων των απειλών για τις οποίες ως Συμμαχία Πολιτών είχαμε θέσει στον δημόσιο διάλογο εδώ και καιρό.


Εφαρμόσιμες προτάσεις με προοπτική υπάρχουν. Εκείνο που ελλείπει η βούληση από μέρους της Κυβέρνησης να λάβει μέτρα - πέρα από ευχολόγια και διακηρύξεις - ούτως  ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθούν πραγματικές προϋποθέσεις για επενδύσεις στον τόπο μας που θα φέρουν προοπτικές απασχόλησης στους νέους μας. Κάπως έτσι ανοίγει και το μεγάλο θέμα της υιοθέτησης της τεχνολογίας.


Επιπλέον για το ιδιωτικό χρέος είναι ξεκάθαρο ότι τα υπερ-όπλα που δοθήκαν στις τράπεζες πρέπει να μειωθούν ενώ αφού καθοριστούν πρέπει να κυνηγήσουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές, επιβραβεύοντας τους συνετούς.


Η χαμηλή παραγωγικότητα είναι άμεσα συνυφασμένη με την γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει την κρατική μηχανή καθώς και την απουσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.


Τέλος, μπορεί το ΔΝΤ να χαιρετίζει την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας. Προφανώς όμως δεν ενδιαφέρεται το πως κατανέμεται ο παραγόμενος εθνικός πλούτος από την ψηλή ανάπτυξη, κάτι που για μας έχει μεγάλη σημασία. Και δυστυχώς η κατανομή είναι άδικη και σε βάρος των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, η ποιότητα ζωής των οποίων έχει δυσχεραίνει. Ως εκ τούτου επιβάλλεται να ψηφιστεί η πρόταση νόμου που καταθέσαμε για εθνικό κατώτατο μισθό στα €1125.

9 views0 comments