Συνάντηση με ΣΥΚΑΛΑΛαϊκή Τράπεζα - ΣΥΚΑΛΑ

Αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών με επικεφαλής τη βουλευτή κα. Άννα Θεολόγου είχε συνάντηση σήμερα με αντιπροσωπεία του ΣΥΚΑΛΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Άδωνη Παπακωνσταντίνου. Ακολουθούν απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις.

ΑΝΝΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Σύνδεσμο ΣΥΚΑΛΑ . Έχουμε δώσει την Πρόταση μας όσον αφορά στις αποζημιώσεις που θα έπρεπε να δοθούν στους κουρεμένους καταθέτες. Η Πρόταση μας στηρίζεται στο ποσό που η Τράπεζα Κύπρου οφείλει να επιστρέψει στο κράτος λόγω της εγγύησης που είχε στα τραπεζικά ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου. Από το 1,9 δις εισηγούμαστε αντί να επιστραφούν αυτά τα λεφτά και να μπουν στο πάγιο ταμείο του κράτους ως ρευστότητα να δοθούν μέσω της Τράπεζας στους Κύπριους κουρεμένους και μη θεσμικούς κατόχους αξιογράφων.

Ο τρόπος που θα γίνει θα είναι με μονάδες πίστωσης που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία των εκποιήσεων στις περιπτώσεις όπου εκποιούνται ακίνητα που είναι υποθηκευμένα εκ μέρους της πρώην Λαϊκής Τράπεζας ως πλειοδότημα. Οι μονάδες πίστωσης θα γίνουν με βάση το ποσό κουρέματος που επήλθε στην κατάθεση. Δηλαδή το ποσό σε μονάδες θα είναι σε συγκεκριμένο ποσοστό επί του κουρεμένου ποσού. Αυτό το ποσοστό θα προκύψει λαμβάνοντας υπόψη της μείωσης της αξίας των ακινήτων κατά μέσο όρο, το επίπεδο αποπληθωρισμού κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων χρόνων και τον μέσο όρο καταθετικών επιτοκίων από το 2013 μέχρι και σήμερα.

Με αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνονται τα δημοσιονομικά του κράτους διότι η εγγύηση προς την Τράπεζα Κύπρου δεν θεωρείται προσδοκώμενο έσοδο στον προϋπολογισμό και αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Δεν θα καταλήξουν αυτά τα λεφτά στο δημόσιο όπου μπορεί να τύχουν οποιασδήποτε κατάχρησης και επίσης αποπληρώνει η Τράπεζα Κύπρου με έμμεσο τρόπο τα όσα έχει πάρει από τον φορολογούμενο πολίτη. Εντός των ημερών θα δοθεί ολοκληρωμένη μελέτη με τα δεδομένα αναλυτικά και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και τα πλεονεκτήματα της Πρότασης μας.

ΑΔΩΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ε λοιπόν, η κα. Θεολόγου ανακάλυψε περίπου 2 δις ευρώ που δεν είναι στον προϋπολογισμό και δεν χρειάζεται του Υπουργείο Οικονομικών να τα βγάλει από οπουδήποτε!

Σήμερα είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση με τη Συμμαχία Πολιτών την οποία για ακόμη μια φορά ευχαριστούμε γιατί πάντοτε είναι πρόθυμη να συζητήσει οποιασδήποτε προτάσεις έχουμε και να βοηθήσουν με δικές τους προτάσεις.

Η Πρόταση την οποία ανέπτυξες η κα. Θεολόγου είναι πολύ συμβατή με μια πρόταση που είχαμε υποβάλλει το 2013 η οποία ήταν βασισμένη σε μετοχές μιας συγκεκριμένης εταιρείας και ενός συγκεκριμένου ταμείου. Η Πρόταση της κα. Θεολόγου είναι πολύ πιο συγκεκριμένη διότι υπάρχουν συγκεκριμένα ποσά τα οποία οφείλονται από την Τράπεζα Κύπρου στο κράτος και τα οποία ποσά δεν βρίσκονται στον προϋπολογισμό του κράτους για να μην έχουμε και θέματα από πλευράς του Υπ. Οικονομικών ότι είναι μέρος του προϋπολογισμού, διότι ο Υπουργός την τελευταία φορά στη Βουλή μας είπε ότι «εγώ είμαι εκτελεστικό όργανο.

Εάν μου πουν βάλε μέσα στον προϋπολογισμό αυτά τα λεφτά για αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών εγώ θα τα βάλω. Αλλά πρέπει να μου πουν τι θα βγάλω από τον προϋπολογισμό». Ε λοιπόν, η κα. Θεολόγου ανακάλυψε περίπου 2 δις ευρώ που δεν είναι στον προϋπολογισμό και δεν χρειάζεται του Υπουργείο Οικονομικών να τα βγάλει από οπουδήποτε.

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι η πρόταση είναι μια πολύ καλά μελετημένη πρόταση. Δε περιορίζεται μόνο στην αποζημίωση αυτών που υπέστησαν την αδικία το 2013 αλλά έχει και καλές προοπτικές να αναθερμάνει σε κάποιο βαθμό και την τοπική κυπριακή οικονομία για τον απλούστατο λόγο ότι όλα αυτά τα οποία εκποιούνται από τις τράπεζες είναι περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν πολύ χτυπημένες τιμές. Όταν ανέβει η ζήτηση θα ανέβουν και οι τιμές στο σημείο που θα έπρεπε να ήταν έτσι κι αλλιώς.

#ΛαϊκήΤράπεζα #ΣΥΚΑΛΑ #ΣυμμαχίαΠολιτών

8 views0 comments