Συμμαχία Γυναικών: Φύλαξη - κατάψυξη ωαρίων

Συζητήσαμε σήμερα στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την ανάγκη έγκαιρης και σωστής ενημέρωσης των γυναικών για την κατάψυξη ωαρίων.

Η τεχνική αυτή δίνει ανάσα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, οι οποίες έχουν διαγνωσθεί με κάποια ασθένεια κυρίως καρκίνο, σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση και σε γυναίκες μονήρεις οι οποίες επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί.


Η κατάψυξη ωαρίων και η διατήρηση της γονιμότητας αποτελεί δικαίωμα της γυναίκας και θα πρέπει να υπάρχει έγκαιρη και σωστή ενημέρωση από τους γιατρούς με βάση πρωτόκολλα που άμεσα θα πρέπει να δημιουργηθούν αλλά και με στοχευμένες εκστρατείες διαφώτισης για αυτή την τεχνική και δυνατότητα.


Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι πλέον θα επιδοτούνται οι μονήρεις γυναίκες για τις διαδικασίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επίσης στηρίζουμε την πρόταση της βουλεύτριας κυρίας Ορφανίδου για δωρεάν διαδικασίες σε γυναίκες καρκινοπαθείς και ως Συμμαχία Γυναικών προσθέτουμε ότι δωρεάν διαδικασίες πρέπει να παρέχονται και σε άνδρες καρκινοπαθείς οι οποίοι θέλουν να φυλάξουν για σκοπούς πατρότητας τα σπερματοζωάρια τους.


Τέλος, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουμε ότι άμεσα πρέπει να βρεθούν επαρκείς νομοθετικές δικλείδες ώστε να αποφευχθούν ή και να σταματήσουν φαινόμενα κυκλωμάτων εμπορίας ωαρίων.


Δήλωση Προέδρου Συμμαχίας Γυναικών, Ρένας Γιαβάση


52 views0 comments