Σχέδιο ψηφίσματος του Σ.Α. ΟΗΕ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο τελικό κείμενο που αφορά στην παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, αφαιρέθηκε η παράγραφος που προωθούσε την «ιδέα» των απευθείας επαφών μεταξύ των επίσημων θεσμών της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και των παράνομων θεσμών του ψευδοκράτους και προδιάγραφε την Ταϊβανοποίηση των κατεχόμενων. Ως Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζουμε την συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, την οποία θεωρούμε αναγκαία.


Όσον αφορά το σχέδιο ψηφίσματος, αυτό στην ουσία του δεν διαφέρει με προηγούμενα. Δηλαδή είναι άλλο ένα ψήφισμα το οποίο δεν καταγράφει τις Τουρκικές προκλήσεις, την ένταση που προκαλεί η Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την παραβίαση του Διεθνές Δικαίου, γεγονός που καταδεικνύει ότι για άλλη μια φορά τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι αντικειμενικά. Κρατούν ίσες αποστάσεις και καλούν μάλιστα τους «ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων και όλων των εμπλεκομένων μερών να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες επιτυχίας», αποσιωπώντας το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι νόμιμο κράτος και οφείλει να προστατέψει τα δικαιώματά της.


Καυτηριάζουμε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα ένα σχέδιο ψηφίσματος που να καταγράφει ότι η Τουρκία με τη στάση της έχει πετύχει την στασιμότητα στο Κυπριακό, δημιουργεί τετελεσμένα και προβαίνει σε απειλητικές πράξεις, όπως η εισβολή της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.


Η συνέχιση της καταγραφής τέτοιων σχεδίων ψηφισμάτων προσδίδει μια πλαστή εικόνα για την Κύπρο και το Κυπριακό πρόβλημα, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με τα επόμενα βήματά του στο Εθνικό μας πρόβλημα.


Τέλος, διπλωματικές προσεγγίσεις και προσπάθειες πρέπει άμεσα να γίνουν προκειμένου στις 10 Ιουλίου 2020 όπου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα υποβάλει την έκθεση του για τις καλές υπηρεσίες στο Κυπριακό, τουλάχιστον να καταγραφεί μια πιο ρεαλιστική εικόνα σε σχέση με την στάση της Τουρκίας.


Γιώργος Λιλλήκας

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών