Ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών στο πλαίσιο ΓκουτέρεςΗνωμένα Έθνη

Το μόνο «κεκτημένο» που υπάρχει από τη Διάσκεψη του Κρανς Μοντανα είναι οι Προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι οποίες ικανοποιούν τις πάγιες απαιτήσεις της Τουρκικής πλευράς για εκ Περιτροπής Προεδρία, για μικρά και μεγάλα βέτο, για προτεραιότητα του χρήστη στο θέμα των περιουσιών και για δίκαιη μεταχείριση Ελλαδιτών και Τούρκων υπηκόων αναφορικά με τις τέσσερις ελευθερίες.

Η Τουρκία απέρριψε το Πλαίσιο Γκουντέρες που αναφέρεται στην Ασφάλεια και στα στρατεύματα. Άρα δεν έχει δώσει κάτι η Τουρκία που να θεωρείται ως «κεκτημένο» για την δική μας πλευρά.

Τώρα ο κύριος Αναστασιάδης παρουσιάζεται έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που διακόπηκαν, πράγμα που αν γίνει, θα μας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση αφού οι υποχωρήσεις της πλευράς μας θα θεωρηθούν ως κεκτημένο με αποτέλεσμα να αναζητηθεί μέση λύση στα κεφάλαια Ασφάλειας και Στρατευμάτων.

Αυτή η διαδικασία αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε πιέσεις πάνω στη δική μας πλευρά για συμβιβασμό και σ’ αυτά τα κεφάλαια. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας διδάσκει ότι οι πιέσεις ασκούνται στην πλευρά που έχει αποδείξει με τη συμπεριφορά της ότι είναι ευάλωτη σε πιέσεις και δεκτική σε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Ταυτόχρονα, δημοσιεύματα παρουσιάζουν το ενδεχόμενο το Πλαίσιο Γκουντέρες να περιληφθεί στην Έκθεση του Γ.Γ. και να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να καταστεί δεσμευτικό. Κάτι τέτοιο ασφαλώς ισοδυναμεί με επίσημη αποδοχή επιδιαιτησίας.

Ο Γιώργος Λιλλήκας είχε καλέσει από την πρώτη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου μετά το Κρανς Μοντάνα τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αποσύρει γραπτώς τις προτάσεις που κατέθεσε, πράγμα που όχι μόνο δεν έπραξε, αλλά δηλώνει και έτοιμος να επαναρχίσει ένα διάλογο από κει που παρέμεινε , αφήνοντας τον κύπριο πολίτη να διερωτάται τί είναι αυτό που άλλαξε στην στάση της Τουρκίας που να δικαιολογεί τέτοιο βήμα.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Γκουτέρες

1 view0 comments