Ρένα Γιαβάση: Στόχος η προσφορά και όχι τα προνόμια

Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ"

Νομίζετε πως η παρουσία σας στην πολιτική ζωή μέσα από το Κοινοβούλιο θα αλλάξει κάτι;


Η πολιτική ζωή στο Κοινοβούλιο θα αλλάξει όταν εκεί θα βρεθούν μόνο άνθρωποι ικανοί και ηθικοί, που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως μέσο για να παλέψουμε για όλα αυτά που αξίζει η Κύπρος μας. Όταν στο Κοινοβούλιο θα υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν τους πολίτες ως συνανθρώπους τους και όχι ως ψήφους. Άνθρωποι που θέλουν να μπουν στο κοινοβούλιο για να προσφέρουν και όχι για να απολαμβάνουν τα προνόμια της εξουσίας που τελικά τους εξουσιάζουν. Αυτή είναι η δική μου θεώρηση για το τί πρέπει να είναι μια βουλεύτρια και ένας βουλευτής και αυτό έχω σκοπό να πράξω.


Γιατί κάποιος να επιλέξει εσάς και όχι έναν άλλον/η υποψήφιο/α από το κόμμα σας;Στην επαρχία Λευκωσίας, όπου και κατέρχομαι ως υποψήφια, η/ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει σε πέντε άτομα σταυρό. Θέλω να πιστεύω ότι ανάμεσα στις επιλογές του θα είμαι και εγώ.


Θα ερχόσασταν σε σύγκρουση με το κόμμα σας αν προέκυπτε διαφωνία για θέμα που το θεωρείτε θέμα αρχής;


Καταρχάς θέλω να διευκρινίσω ότι πριν επιλέξει κανείς ένα κόμμα, πρέπει να μελετήσει καλά τις θέσεις και τις πολιτικές του. Οι θέσεις αρχής, τα μεγάλα και σοβαρά ιδεολογικά και άλλα ζητήματα συνήθως είναι από πριν καταγεγραμμένα και εκπεφρασμένα. Όμως, αν προκύψει θέμα αρχής, πριν έρθω σε διαφωνία, θα προσπαθούσα να πείσω το κόμμα μου, με επιχειρήματα, για τη δική μου άποψη. Αν παρόλα ταύτα, το χάσμα παρέμενε αγεφύρωτο, τότε ναι θα επέμενα στην άποψη μου πάντοτε στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας. Στο πιο ακραίο σενάριο θα αποχωρούσα με αξιοπρέπεια, σεβόμενη τη διαφορετική άποψη.


Τι σας έρχεται στο μυαλό και γιατί, όταν ακούτε ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο»;


Δεκάδες εκατομμύρια πεταμένα σε ερευνητικές επιτροπές. Μια απογοητευμένη και δικαίως αγανακτισμένη κοινωνία που εδώ και μια εικοσαετία, από τον καιρό του χρηματιστηρίου, της φονικής έκρηξης στο Μαρί, της οικονομικής καταστροφής και του κουρέματος, του Συνεργατισμού, των θυμάτων του Μεταξά, των πολιτογραφήσεων και άλλων πολλών σκανδάλων, χρυσοπλήρωσε για να γίνουν οι πολυετείς έρευνες αλλά τελικά τα όποια πορίσματα κατέληξαν σε καλάθους αχρηστών. Ουδείς υπαίτιος πληρώνει στην Κύπρο για τα σκάνδαλα, παρά μόνο οι πολίτες. Και τούτο επιβάλλεται να αλλάξει άμεσα. Γιατί τρόποι και μέσα υπάρχουν. Αυτό που υπολείπεται είναι η πολιτική βούληση.


Πόσα χρήματα θα ξοδέψετε για την προεκλογική σας εκστρατεία;


Ξόδεψα ελάχιστά καθώς το μόνο που έκανα ήταν να τυπώσω κάποιες κάρτες και φυλλάδια. Δεν θα με δείτε σε αφίσες στους δρόμους, δεν θα με δείτε σε πληρωμένες διαφημιστικές καμπάνιες είτε στην τηλεόραση είτε σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο. Και αυτό γιατί, δεν έχω την οικονομική ευχέρεια. Αλλά ακόμη και να την είχα θα επέλεγα αυτά τα χρήματα να τα έδινα σε συνανθρώπους μου που το έχουν ανάγκη (αυτοί τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που αγωνίζονται και αγωνιούν για ένα πιάτο φαγητό) και όχι για την προσωπική μου προβολή. Θεωρώ ότι οι πολίτες έχουν την ωριμότητα να επιλέγουν ανθρώπους για τις πολιτικές τους θέσεις και όχι γιατί στήνονται ωραία στον φωτογραφικό φακό ή γιατί «πουλούν» τρυφερές οικογενειακές στιγμές.


Αν έπρεπε εσείς να υποβάλετε μια ερώτηση στον εαυτό σας, ποια θα ήταν αυτή;


Κατάφερα και σήμερα να εξισορροπήσω οικογενειακή και επαγγελματική ζωή; Είναι μια καθημερινή ερώτηση που κουβαλά πολύ αγωνία και αγώνα.