• Γραφείο Τύπου

Συνέντευξη Γ. Λιλλήκα στην εφημερίδα "Αλήθεια" - «Νοιώθω ότι σωστά κάνω και αποχωρώ»

Της ΝΤΙΑΣ ΧΑΪΛΗ

Αποχωρεί ο Γιώργος Λιλλήκας τόσο από τα έδρανα της Βουλής όσο και από την πολιτική σκηνή και την προεδρία του κόμματος που αυτός ίδρυσε μετά τις βουλευτικές εκλογές. Η απόφαση να αποχωρήσει ήταν φυσικό επακόλουθο της άποψης που δεν εγκατέλειψε ποτέ, ότι δεν είχε σκοπό να «γεράσει» στα βουλευτικά έδρα- να και στις κομματικές καρέκλες. Παρόλο που θα ήθελε να δει την Συμμαχία Πολιτών να συνεχίζει τη συνεργασία με την ΕΔΕΚ και μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο Γιώργος Λιλλήκας τονίζει ότι αυτό θα αποφασιστεί σε κάποια άλλη στιγμή. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών στη συνέντευξη του στην «Αλήθεια» μιλά και για την απαξίωση των πολιτών προς τους πολιτικούς και τα κόμματα αλλά και για τα τυχόν λάθη που έκανε στην πολύχρονη πολιτική του καριέρα.


- Η αποχώρησή σας από τη Βουλή και η συνεργασία σας με την ΕΔΕΚ στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, σημαίνει το τέλος της ύπαρξης της παρουσίας της Συμμαχίας Πολιτών στην πολιτική ζωή του τόπου;

- Η συνεργασία μας με την ΕΔΕΚ με την οποία έχουμε ταυτόσημες θέσεις στο κυπριακό αλλά και με άλλες δυνάμεις, με τις οποίες έχουμε συγκλίνουσες θέσεις, είναι κάτι που επιδιώξαμε από την ημέρα δημιουργίας της Συμμαχίας Πολιτών. Ελπίζω αυτή η συνεργασία στην πορεία, δηλαδή μετά τις εκλογές, να διευρυνθεί για να αλλάξει το διπολικό πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο. Η απόφασή μου να εγκαταλείψω την πολιτική λήφθηκε πριν ενάμιση περίπου χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει και ταυτόχρονη διάλυση της Συμμαχίας Πολιτών. Τα μέλη και στελέχη του κινήματος θα κληθούν να αποφασίσουν ενδεχόμενα σε ένα συνέδριο. Σε αυτούς εναπόκειται να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν αυτόνομα ή αν θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με την ΕΔΕΚ, ενδεχόμενα και με άλλες δυνάμεις για να συσταθεί ένας τρίτος πόλος ικανός να πρωταγωνιστήσει στην κυπριακή πολιτική σκηνή. Ό,τι αποφασίσουν θα έχουν την αμέριστη στήριξή μου.


- Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη στιγμή να αποχωρήσετε; Ολοκληρώθηκε ένας κύκλος ή κυριάρχησε η απογοήτευση ιδιαίτερα με τα όσα καταγράφηκαν κατά την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο;

- Σύντομα κλείνουν 34 χρόνια πολι- τικής δράσης στην πρώτη γραμμή. Μπήκα στα 27 μου δηλώνοντας ότι δεν θα γεράσω στον πολιτικό στίβο. Δεν ήμουν ποτέ μονοδιάστατος άσχετα με το αν επικράτησε τελικά η πολιτική στη ζωή μου. Πάντα πίστευα ότι ένας πολιτικός πρέπει να αποχωρεί νωρίς όπως πάντοτε μου άρεσε να δημιουργώ και να αλλάζω πεδίο δράσης. Νοιώθω ότι ήρθε η ώρα να κλείσω αυτόν τον κύκλο και να ασχοληθώ και με άλλα πράγματα που αγαπώ και παραμέλησα. Σίγουρα το πολιτικό τοξικό κλίμα, ο λαϊκισμός, η διαφθορά και η διαπλοκή που οδήγησαν στην απαξίωση της πολιτικής στα μάτια της κοινωνίας επίσπευσαν ενδεχόμενα την απόφασή μου. Αν συγκρίνω το ήθος, το ύφος, το περιβάλλον και το επίπεδο σοβαρότητας αλλά και του πολιτικού διαλόγου της Βουλής σήμερα με αυτά που χαρακτήριζαν τη Βουλή το 1996 όταν εκλέγηκα για πρώτη φορά, το χάσμα είναι μεγάλο. Στην πρώτη μου θητεία έμαθα πολλά από πολιτικούς όλων των κομμάτων που μπορεί να μην ξεχώριζαν για την πανεπιστημιακή τους μόρφωση αλλά ξεχώριζαν για το ήθος, την εντιμότητα και τη σοφία τους. Τότε ανυπομονούσα να μετάσχω στις Επιτροπές και ακόμη περισσότερο στις συζητήσεις της Ολομέλειας που συχνά διαρκούσαν ως τα μεσάνυχτα. Σήμερα αυτά με κουράζουν γιατί ο λαϊκισμός και οι προσωπικές αλλά και κομματικές σκοπιμότητες έχουν επισκιάσει την αναζήτηση της αλήθειας και του καλώς νοούμενου κοινού συμφέροντος. Ξέρω ότι αυτή μου η τοποθέτηση αδικεί μίαν ομάδα βουλευτών αλλά δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι τον χορό δεν τον σέρνουν πλέον αυτοί αλλά εκείνοι που ενδιαφέρονται για τον εντυπωσιασμό και ξέρουν να παίζουν το παιχνίδι της επικοινωνιακής δημαγωγίας. Εκείνοι που καβάλησαν στη δικαιολογημένη οργή της κοινωνίας όχι για να δώσουν λύσεις αλλά για να την εκμεταλλευτούν σύροντάς την ταυτόχρονα σε νέες περιπέτειες. Γι’ αυτό Νοιώθω ότι σωστά κάνω και αποχωρώ.


Διαβάστε ηλεκτρονικά ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ