Κυπριακό - Διάσκεψη ΓενεύηςΚυπριακό

Η συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γ.Γ ΟΗΕ κατέληξε στο αναμενόμενο αποτέλεσμα. Όπως είχαμε προβλέψει, ο ΓΓ του ΟΗΕ κινήθηκε στη λογική της μέσης γραμμής, δηλαδή ανάμεσα στην Πρόταση του κ. Αναστασιάδη και την Πρόταση του κ. Ακιντζί. Η νέα Διάσκεψη η οποία θα συγκληθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουνίου με βάση τις δηλώσεις του κ. Άιντα, ουσιαστικά θα γίνει στο πρότυπο της πρώτης Διάσκεψης δηλαδή με παράλληλη διαπραγμάτευση όλων των κεφαλαίων.

Είχαμε εισηγηθεί στον ΠτΔ όπως αποφευχθεί το ενδεχόμενο η διάσκεψη, ιδιαίτερα αν είναι διαρκείας, να συνδεθεί με το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Total. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει τη δική μας πλευρά, την Κυπριακή Δημοκρατία, σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση αφού χωρίς αμφιβολία θα ασκηθούν πιέσεις στον ΠτΔ να αναστείλει το πρόγραμμα γεωτρήσεων γιατί διαφορετικά θα θεωρηθεί ότι υποσκάπτει την προοπτική της Διάσκεψης.

Είχαμε ταυτόχρονα εισηγηθεί στον ΠτΔ όπως αποφευχθεί να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της Διάσκεψης και όπως η έναρξη της Διάσκεψης διασυνδεθεί με την κατάλληλη προετοιμασία η οποία είναι βασική προϋπόθεση για να έχει προοπτικές επιτυχίας η Διάσκεψη. Προετοιμασία πρέπει να γίνει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο ανώτερο δυνατό επίπεδο με στόχο να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος για να συγκληθεί Διάσκεψη. Αν δεν υπάρχει κοινό έδαφος τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος η Διάσκεψη να οδηγηθεί σε επίσημη κήρυξη αδιεξόδου από τον Γ.Γ ΟΗΕ. Κήρυξη αδιεξόδου από τον ΓΓ του ΟΗΕ ουσιαστικά θα επιτρέψει στην Τουρκία να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Θα επιτρέψει ταυτόχρονα σε γνωστές πρωτεύουσες να προωθήσουν αυτό που ήδη επιχείρησαν και στο παρελθόν, το Κυπριακό να θεωρηθεί ως μη επιλύσιμο πρόβλημα.

Για πρώτη φορά χθες ακούσαμε από τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών κ. Άιντα να μιλά για Διάσκεψη ανοιχτού τέλους, η οποία όμως θα πρέπει κάποια στιγμή είτε να καταλήξει σε λύση είτε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Κυπριακό είναι μη επιλύσιμο πρόβλημα. Ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι αν το Κυπριακό κηρυχθεί ως μη επιλύσιμο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα θα πάψει να ασχολείται και να ενδιαφέρεται για το Κυπριακό. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Αναστασιάδης θα προβληματιστεί για αυτές τις δηλώσεις οι οποίες δεν πιστεύω ότι έγιναν αυτόβουλα από τον κ. Άιντα και θα πρέπει και αναμένουμε να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για πλήρη ενημέρωση και για συλλογικό προβληματισμό.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Γενεύη

3 views0 comments