• Γραφείο Τύπου

Συνάντηση Συμμαχίας Πολιτών με ΠΣΕΜ

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργος Λιλλήκας είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) κ. Γιάννη Λαπήθιο.


Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις.


Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας:

Να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΠΣΕΜ για τη σημερινή συνάντηση και την όλη συζήτηση που είχαμε για τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης κατά κύριο λόγο. Συζητήσαμε και το θέμα των εξετάσεων των τετράμηνων.


Συζητήσαμε όμως και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη μεγάλη αναγκαιότητα που υπάρχει για μία ολοκληρωμένη και σύγχρονη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σχολεία μας οφείλονται στο γεγονός ότι το όλο εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι – μπορώ να πω - αναχρονιστικό.


Εμείς θέλουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα καλλιεργεί την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες των μαθητών έτσι ώστε να τους προετοιμάζει καλύτερα και για την κοινωνία και ως πολίτες ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και για τα πανεπιστήμια που θα ακολουθήσουν όσοι θέλουν να σπουδάσουν.


Ταυτόχρονα, θέση μας, την οποία μετέφερα στον Πρόδρομο ΠΣΕΜ, είναι και η αναγκαιότητα για εισαγωγή του υποχρεωτικού ολοήμερου σχολείου το οποίο όμως θα είναι διαρθρωμένο με τέτοιο τρόπο που να μπορεί τις απογευματινές ώρες να στηρίζει και να συμπληρώνει τα κενά των μαθητών ή να αναπτύσσει ακόμη περισσότερο τις δεξιότητες και τα ταλέντα των μαθητών.


Με αυτό το σύστημα θα τερματιστεί και η μεγάλη γάγγραινα της παραπαιδείας η οποία και στα παιδιά ουσιαστικά τους αφαιρεί ελεύθερο χρόνο από το παιχνίδι αλλά και από τις κοινωνικές σχέσεις πρέπει να αναπτύξουν ή τις οικογενειακές που πρέπει να έχουν, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα μεγάλο οικονομικό κόστος για τις οικογένειες.

Πιστεύω – κι αυτό θα του μεταφέρω – ότι θα πρέπει ο νέος Υπουργός Παιδείας να μπει σε έναν ειλικρινή ανοιχτό διάλογο με τους μαθητές. Πρέπει να τους ακούσει. Πρέπει να ακούσει τις ιδέες τους και από κοινού μαζί και με τις πολιτικές δυνάμεις και όλους όσους εμπλέκονται στην παιδεία, να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε μια νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Αυτό πρέπει να είναι ένα εθνικό στοίχημα στο οποίο δεν χωρούν κομματικές προσεγγίσεις αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας


Προέδρος ΠΣΕΜ Γιάννης Λαπήθιος:

Με την σειρά θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Συμμαχία Πολιτών και τον κ. Λιλλήκα που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας να βρεθούμε σε συνάντηση.


Έχουμε καταθέσει τις ανησυχίες μας και τις θέσεις μας ως ΠΣΕΜ. Βλέπουμε ότι υπάρχει στήριξη τους ευχαριστούμε πραγματικά γι’ αυτό, ότι στηρίζουν το μαθητικό κίνημα και τους μαθητές.


Μας έχει διαβεβαιώσει ο κ. Γιώργος Λιλλήκας ότι έχει ακούσει πραγματικά τις απόψεις των μαθητών - και θα τις παραδώσει στον νέον υπουργό - όσον αφορά τον διάλογο. Μας έχουν καταθέσει και την πρόταση για το ολοήμερο σχολείο όπου μπορούμε να δούμε θετικά.


Βεβαίως για μας το ζήτημα που παραμένει το είναι η πλήρη κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Απ’ εκεί και πέρα όταν θα υπάρξει κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο, εννοείται ότι μπορούμε να κάτσουμε στο τραπέζι και εμείς και οι εκπαιδευτικοί φορείς αλλά σίγουρα και τα κόμματα ως βασικοί πυλώνες της Δημοκρατίας και να βάλουμε όλοι κάτω τα δεδομένα και τις προτάσεις μας έτσι ώστε να βγάλουμε ένα σωστό τρόπο αξιολόγησης του μαθητή, όπου συμφέρον του θα έχει μόνο τον μαθητή, που θα καλλιεργεί τη κριτική σκέψη και να δημιουργήσουμε ένα σχολείο απολύτως ανθρώπινο και δημοκρατικό. 

11 views0 comments