Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με τον Ρώσο Πρέσβη κ. Στανισλάβ Οσάτσι



Στανισλάβ Οσάτσι

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Από τη στιγμή που και ο ΠτΔ συζητά για μοντέλα ασφάλειας που θα περιλαμβάνουν εμπλοκή του Σ.Α, τότε πρέπει τα μέλη του να συμμετάσχουν στη διάσκεψη της Γενεύης

Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση με τον φίλο πρέσβη της Ρωσίας. Ανταλλάξαμε απόψεις για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό. Εξέφρασα τις ανησυχίες μας όσον αφορά στις προοπτικές για επιτυχία στη Διάσκεψη της Γενεύης, δεδομένου ότι δεν διαβλέπω καμία ουσιαστική μετακίνηση από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης σα ουσιώδη ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας.

Ταυτόχρονα μετέφερα τη βούληση μας στον φίλο πρέσβη για συμμετοχή και των εκπροσώπων του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Διάσκεψη έστω και υπό το καθεστώς του παρατηρητή μιας και δεν συγκλήθηκε διεθνής Διάσκεψη. Θεωρώ ότι από τη στιγμή που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητά για μοντέλα ασφάλειας που θα περιλαμβάνουν συμμετοχή και εμπλοκή του ίδιου του Συμβουλίου Ασφαλείας για να υπάρξει μια τέτοια προοπτική θα πρέπει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις να έχουν ρόλο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό κατά την άποψη μου διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κύπρου γιατί ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουμε σταθερούς φίλους οι οποίοι μπορούν να τηρήσουν στάση αρχών, στάση που να εδράζεται στο διεθνές δίκαιο που εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου.

Χαίρομαι γιατί η Ρωσία παραμένει σταθερή στις θέσεις της και από πλευράς μας θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την προοπτική εμβάθυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρωσία τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΑΝΙΣΛΑΒ ΟΣΑΤΣΙ

Ευχαριστώ τον κ. Λιλλήκα για την υποστήριξή του αναφορικά με τη συμμετοχή στη Γενεύη των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α.

Υποστηρίζουμε δίκαιη λύση χωρίς να έχουμε συμφέροντα όπως άλλες χώρες.

Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ που με προσκαλέσατε. Πραγματικά συζητήσαμε τις διμερείς μας σχέσεις και το Κυπριακό. Στο Κυπριακό, ευχαριστώ για την υποστήριξή σας για τη συμμετοχή στη Γενεύη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι σπουδαίο για εμάς αλλά και για την Κύπρο.

Όπως ξέρετε εμείς υποστηρίζουμε τη λύση του Κυπριακού και δεν έχουμε τα συμφέροντα σε αυτό το θέμα όπως άλλες χώρες. Εμείς υποστηρίζουμε τη λύση του Κυπριακού γιατί πραγματικά θέλουμε όλοι οι κύπριοι να ζουν σε ειρήνη, σε ενιαίο κράτος, σε ευημερία. Αυτό είναι το μοναδικό μας ενδιαφέρον.

Ευχαριστώ για την υποστήριξη της δικής μας θέσης στο Κυπριακό.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Κυπριακό

1 view0 comments