Συνάντηση με τον Ρώσο Πρέσβη κ. Στανισλάβ ΟσάτσιΣτανισλάβ Οσάτσι

Γιώργος Λιλλήκας

Στα πλαίσια των επαφών μας με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας εξ’ αφορμής του επικείμενου ψηφίσματος για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είχα την χαρά σήμερα να συναντήσω τον φίλο Πρέσβη της Ρωσίας.

Ανταλλάξαμε απόψεις και τον ενημέρωσα για τις συνομιλίες που έγιναν στην Διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά, για την τουρκική αδιαλλαξία.

Ταυτόχρονα όμως συζητήσαμε την γενικότερη πολιτική στο Κυπριακό και πως θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη λύση του χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Ευχαρίστησα τον φίλο Πρέσβη για τη συμπαράσταση και για την σωστή θέση που ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας τήρησε κατά την συζήτηση που έγινε στο Σ.Α.

Η Ρωσία παραμένει σταθερός φίλος και συνεπής χώρα στις αρχές του Διεθνούς Δίκαιου και αυτό μας ικανοποιεί ως Κύπρος.

Πρέπει να πω πως διαπιστώνω κάποιους κινδύνους να ελλοχεύουν στο επικείμενο ψήφισμα για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η αναφορά και η πρόνοια που προβλέπει αναθεώρηση της αποστολής των όρων εντολής της ειρηνευτικής δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο ελλοχεύει κινδύνους.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί πάραυτα προς τις ΗΠΑ και την Μ. Βρετάνια για να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη πρόνοια. Δεν είναι μια αθώα πρόνοια όπως κάποιοι θέλουν να την παρουσιάσουν.

Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι.

Θεωρώ πολύ θετικό το ότι τις ανησυχίες αυτές συμμερίζεται ο φίλος Πρέσβης της Ρωσίας και θέλω να ελπίζω ότι εάν και η Κυπριακή Κυβέρνηση κινηθεί σωστά θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα ψήφισμα με αρνητικές ενδεχόμενα πρόνοιες.

Ρώσος πρέσβης κ.κ. Στανισλαβ Οσάτσι

Ναι, πραγματικά, συντονίζουμε τις δραστηριότητες μας στα Ηνωμένα Έθνη με την αντιπροσωπεία της Κύπρου για την συνέχιση των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών για την διατήρηση, παραμονή του Κυπριακού στα πλαίσια των Ψηφισμάτων των Η.Ε.

Αυτό θέλουμε, αυτό νομίζουμε ότι θέλει και η κυπριακή πλευρά και εμείς πράττουμε μαζί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ευχαριστώ.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Κυπριακό

2 views0 comments