Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με ΠΕΟΠΕΟ

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος λιλλήκας στα πλαίσια του διαλόγου με όλες τις συντεχνίες, είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΕΟ. Ακολουθούν απομαγνητοφωνημένεης δηλώσεις.

Γ.Γ ΠΕΟ ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ

Πρέπει να πω ότι ο κ. Λιλλήκας με πολλή προσοχή άκουσε τις απόψεις μας και οι δικές του οι απόψεις σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν.

Μαζί με τον κ. Λιλλήκα και το επιτελείο του είχαμε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση όπου συζητήσαμε και εξετάσαμε τα κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία.

Από την πλευρά μας, παρουσιάσαμε στον κ. Λιλλήκα τη δική μας οπτική, αναφερθήκαμε ιδιαίτερα στο τεράστιο πρόβλημα της απορύθμισης της εργασίας, στο γεγονός ότι έγινε μια βίαιη ανατροπή στους συσχετισμούς δύναμης εξαιτίας και της κρίσης, γεγονός το οποίο κατά την άποψη μας βάζει μπροστά στην πολιτεία και στην κοινωνία την ανάγκη να ενισχύσει το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο το οποίο να προστατεύει τους εργαζόμενους και τις συλλογικές τους συμβάσεις από αυθαιρεσίες οι οποίες ολοένα και περισσότερο γίνονται στον εργασιακό τομέα.

Αναφερθήκαμε στα κοινωνικά προβλήματα ιδιαίτερα στους συνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες, στην ανάγκη να υπάρξει μια αποκατάσταση διότι όπως είναι γνωστό η Κύπρος πλέον είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κοινωνική ανισότητα.

Πρέπει να πω ότι ο κ. Λιλλήκας με πολλή προσοχή άκουσε τις απόψεις μας και οι δικές

του οι απόψεις σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Δ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Απαιτούμε όχι μόνο να υπερψηφιστεί το ΓΕΣΥ αλλά κυρίως να εφαρμοστεί.

Στα προβλήματα που αφορούν στις συλλογικές συμβάσεις πρέπει να βρεθεί θεσμικός τρόπος που να κατοχυρώνει τους εργαζόμενους

Με τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Κυρίτση και την ηγεσία της ΠΕΟ, εγκαινιάζουμε ένα διάλογο με τις συντεχνίες. Πράγματι είχαμε μια παραγωγική συνάντηση και όντως στα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας, υπάρχουν συγκλίνουσες απόψεις, ανησυχίες και ευαισθησίες.

Ο τόπος μας βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που μετατράπηκε σε ανθρωπιστική κρίση με μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση η ανακατανομή του πλούτου δεν γίνεται με δίκαιο τρόπο, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι, οι ευάλωτες ομάδες και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα να αδικούνται, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο μερίδιο από το κόστος της κρίσης.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις όπως είναι το ΓΕΣΥ το οποίο αναμένουμε ότι σύντομα θα οδηγηθεί στην ολομέλεια και ελπίζουμε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία για να υπερψηφιστεί. Όμως η πρόκληση παραμένει για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει κινητοποίηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων για να αποτραπεί η εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Εμείς δεν θέλουμε απλά να υπάρξει το νομοθετικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο αλλά να αξιοποιηθεί ενδεχόμενα μόνο για προεκλογικούς σκοπούς. Εμείς θέλουμε αυτό το πρώτο βήμα να μας οδηγήσει στο δεύτερο . Και σε αυτό το θέμα έχουμε συναντίληψη.

Υπάρχουν τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν στις συλλογικές συμβάσεις που θα πρέπει να βρεθεί θεσμικός τρόπος που να κατοχυρώνει τους εργαζόμενους αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσουμε και σε αυτά που μας επιτρέπουν οι Ευρωπαϊκές οδηγίες να κατοχυρώσουμε σε κάποιους τομείς που δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, όπως είναι το κατώτατο όριο μισθού, για να μην υπάρχει εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά προσόντα , έτσι ώστε να δοθεί περισσότερη δυνατότητα απασχόλησης σε Κύπριους, γιατί η μεγάλη μάστιγα που ταλανίζει αυτή τη στιγμή την κυπριακή κοινωνία είναι η μετανάστευση των νέων επιστημόνων. Αυτή είναι μια τεράστια κοινωνική πληγεί που θα γίνει και οικονομική στο μέλλον γιατί όταν θα έρθει η ώρα να αντικαταστήσουν οι νέοι τη γενιά αυτών που θα συνταξιοδοτηθούν, αυτή η γενιά θα απουσιάζει. Και για αυτό επιβάλλεται το ταχύτερο να μπούμε σε πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Θα συνεχίσουμε αυτό το διάλογο και πιστεύω ότι συντονισμένα θα μπορούμε να βρούμε λύσεις που να ανταποκρίνονται στα πραγματικά συμφέροντα της κοινωνίας.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΠΕΟ #Εργαζόμενοι

2 views0 comments