Συνάντηση Συμμαχίας Πολιτών με Ομοσπονδία Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου κατά την οποία συζήτησαν το θέμα της κατάργησης του άρθρου 11Β στην νομοθεσία περί φορολογίας.

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδόμων Κύπρου Κώστας Δρουσιάς

Είχαμε σήμερα μια συνάντηση στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών. Είμαστε πλήρως ευχαριστημένοι με την τοποθέτηση, η οποία έχει γίνει εκ μέρους του Προέδρου Γιώργου Λιλλήκα. Το σημερινό θέμα ήταν το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος για την επιβολή του 11Β στο Φ.Π.Α. Η απαίτηση η δική μας είναι η κατάργηση αυτού του άρθρου που μπήκε το 2012. Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιο για τους Κύπριους επιχειρηματίες, δημιουργεί ανισότητες και στέρηση της ταμειακής ροής των εργοληπτικών επιχειρήσεων καθώς και των άλλων κατασκευών του κλάδου. Είχαμε την πλήρη κατανόηση από τον Πρόεδρο Λιλλήκα – και τον ευχαριστώ γι’ αυτό - και ελπίζω ότι με την βοήθεια της Βουλής μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη, διότι περί δικαιοσύνης πρόκειται.


Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του Συνδέσμου για την ενημέρωση. Είναι γεγονός ότι με την εισαγωγή του άρθρου 11Β στην σχετική νομοθεσία έχει δημιουργηθεί μια σοβαρή στρέβλωση, η οποία φέρνει σε πάρα πολύ δύσκολη και μειονεκτική θέση μια επαγγελματική ομάδα, όπως είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες σε σύγκριση με άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Στην περίπτωση των κατασκευών δεν ακολουθείται η διαδικασία επιβολής και είσπραξης του ΦΠΑ που ακολουθείται για παράδειγμα στον τομέα του εμπορίου ή των υπηρεσιών ή άλλους τομείς της κυπριακής οικονομίας. Παρουσιάζεται η στρέβλωση κάποιες επαγγελματικές ομάδες να πληρώνουν ΦΠΑ για την αγορά υλικών, όμως οι ίδιες επαγγελματικές ομάδες να μην εισπράττουν το ΦΠΑ από τον τελικό τους πελάτη, ο οποίος δεν καταβάλλει στο κράτος το ΦΠΑ παρά μόνο όταν πετύχει την πώληση του κτιρίου του ή των κατοικιών ή διαμερισμάτων ή γραφείων που θα έχει κτίσει. Αυτή η στρέβλωση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στις κατασκευαστικές εταιρείες που είναι στο ενδιάμεσο αυτής της αλυσίδας.


Κι αυτή η στρέβλωση, τόνισε, θα πρέπει να διορθωθεί. Η θέση μας είναι ότι ως Συμμαχία Πολιτών επειδή πιστεύουμε στην δικαιοσύνη, πιστεύουμε ότι οι ίδιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους και για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, με σχετική πρόταση που θα καταθέσουμε στην Βουλή θα επιχειρήσουμε να το λύσουμε με τρόπο δίκαιο προς όλους χωρίς το κράτος να χάνει αυτά που πρέπει να κερδίζει από το ΦΠΑ.

4 views0 comments