Συνάντηση με ΟΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚΟΕΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Συζητήσαμε ουσιαστικά ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει ανθρωπιστική υφή που αφορά την ομάδα των εκπαιδευτικών που δεν είναι μονιμοποιημένοι αλλά εργάζονται για πάρα πολλά χρόνια, κάποιοι εργάζονται δώδεκα χρόνια τώρα, στην εκπαίδευσή μας, και οι οποίοι με το νέο σύστημα διορισμών ουσιαστικά θα μείνουν χωρίς εργασία.

Στηρίζουμε και στηρίξαμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, όμως κρίνουμε ως Συμμαχία Πολιτών ότι το κράτος, μαζί με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα πρέπει να αντιμετωπίσει κι αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα, το οποίο έχει και ηθικές διαστάσεις γιατί οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί, όταν αποφάσισαν -ενδεχόμενα εγκαταλείποντας κι άλλες εργασίες – να εργαστούν στην εκπαίδευση, το αποφάσισαν με κάποια συγκεκριμένα εργασιακά δεδομένα που είχαν πριν αρκετά χρόνια. Είναι κρίμα είναι και άδικο, αυτοί οι άνθρωποι επειδή άλλαξε πλέον η πολιτική της πολιτείας ξαφνικά να βρεθούν χωρίς εργασία.

Θεωρούμε ότι υπάρχουν λύσεις. Δεν μιλούμε για τεράστιους αριθμούς, μιλούμε για αριθμούς που είναι διαχειρίσιμοι από πλευράς της πολιτείας.

Μπορεί να αξιοποιηθεί και το εργαλείο των αποσπάσεων ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα. Βέβαια επειδή θα είναι ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα τουλάχιστον αυτοί που διορίζονται για κάποια χρονική περίοδο με συμβόλαια, και η εργασία τους θα εξαρτάται από την αυξομείωση του αριθμού των μαθητών στα σχολεία, πρέπει να αναζητηθεί και κάποια μόνιμη λύση, δημιουργώντας ένα καθεστώς από μια ημερομηνία και μετά που θα γνωρίζουν από την αρχή όλοι όσοι ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στην εκπαίδευση ή όσοι θα αποδέχονται διορισμό με συμβόλαιο, ποια θα είναι και η πραγματική προοπτική τους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΣ

Συνάντηση γίνεται για τους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν για αρκετά χρόνια στην εκπαίδευση και κινδυνεύουν να μην επαναδιοριστούν με τη νέα σχολική χρονιά, έχουν ήδη συμπληρώσει πέραν των 30 μηνών συνεχούς εργοδότησης ως εκπαιδευτικοί στο δημόσιο.

Συμφωνήσαμε με το Υπουργείο Παιδείας στην αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος και στην καθιέρωση νέων ωρολογίων προγραμμάτων, αλλά νιώθουμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να δείξει έμπρακτα το κοινωνικό της πρόσωπο σε αυτούς τους συναδέλφους που, λόγω και των αλλαγών στο ωρολόγιο πρόγραμμα, δεν θα επαναδιοριστούν.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η λύση δεν μπορεί να προέλθει από τη Βουλή, είναι καθαρά πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Αυτό που έχουμε ζητήσει από τη Συμμαχία Πολιτών είναι στήριξη σε πολιτικό επίπεδο στη ρύθμιση αυτού του ζητήματος και ευελπιστούμε σύντομα το Υπουργείο Παιδείας και γενικότερα η Κυβέρνηση να ασχοληθεί ουσιαστικά με το θέμα και να δοθούν λύσεις που θα αποκαθιστούν το αίσθημα δικαίου και τις ηθικές υποχρεώσεις που έχει το κράτος απέναντι σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς.

Βρήκαμε πλήρη ανταπόκριση από τον κ. Λιλλήκα. Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και άλλα θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Υπολογίζουμε ότι στη μέση γενική εκπαίδευση είναι μερικές δεκάδες και γύρω στους 10-20 στην τεχνική εκπαίδευση. Άρα δεν είναι αποτρεπτικοί οι αριθμοί και υπάρχει δυνατότητα, ήδη ο Πρόεδρος (της Συμμαχίας) έχει αναφέρει τη διαδικασία της απόσπασης. Μπορεί το κράτος να απορροφήσει αυτούς τους συναδέλφους και να λυθεί το πρόβλημα.

Ερώτηση για κινητοποιήσεις δασκάλων

ΟΕΛΜΕΚ

Επί της ουσίας δεν υπάρχει διάσταση, συμφωνούμε στη διαχείριση του θέματος.

Εμείς έχουμε μια διαφορετική αντιμετώπισης. Η αξιοπιστία μας δεν τίθεται σε αμφιβολία. Έχουμε συναινέσει στην αλλαγή του συστήματος διορισμού, αλλά αυτό που προσθέτουμε είναι ότι το κράτος πρέπει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο σε ό,τι αφορά τις παράπλευρες απώλειες που προκύπτουν από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Αυτό που εμείς επιδιώξαμε το 2015 για να συναινέσουμε στην αλλαγή του συστήματος διορισμού, ήταν να καλυφθούν οι συνάδελφοι που εργάζονταν με πολλά χρόνια υπηρεσίας. Τότε ήταν 350 οι έχοντες 30 μήνες υπηρεσία και άλλοι 717 που έκαναν την προϋπηρεσιακή επιμόρφωση, δηλαδή τη διαδικασία εισαγωγής στην εκπαίδευση. Και παραχωρήθηκαν τότε από το κράτος μέσα στα πλαίσια της αλλαγής του συστήματος στη μέση εκπαίδευση 718 θέσεις οι οποίες σήμερα με τις πρόωρες αφυπηρετήσεις θα ανέλθουν σε 740, τον Ιούνιο θα μονιμοποιηθούν 240 με βάση τη δέσμευση του Υπ. Παιδείας άρα το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει τύχει διαχείρισης.

Πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος έχει αντιμετωπιστεί, υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες ειδικότητες.

ΟΛΤΕΚ

Το ίδιο ισχύει και για εμάς. Όταν προσήλθαμε στις συζητήσεις (για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση) ξέραμε ότι υπήρχε το θέμα το 30μηνο και προσπαθήσαμε με τις μονιμοποιήσεις που πήραμε πιστεύαμε ότι θα καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος, από αυτούς τους συναδέλφους.

Αν δεν δοθεί όμως μια λύση αυτό το θέμα δεν θα τελειώσει ποτέ.

Το 2015 είχαμε γύρω στους 850 και τώρα οι περισσότεροι έχουν σχεδόν καλυφθεί και θα καλυφθούν με τις μονιμοποιήσεις του Σεπτέμβρη.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΟΕΛΜΕΚ #ΟΛΤΕΚ #Παιδεία

2 views0 comments