Συνάντηση με ΟΑΥ

Ο Πρόεδρος μαζί με αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών συνάντησε το μεσημέρι τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.


Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργος Λιλλήκας:

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του ΟΑΥ για τη συνάντηση αυτή και την ενημέρωση που είχαμε. Ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση ως Συμμαχία Πολιτών γιατί είχαν ακουστεί πάρα πολλά το τελευταίο διάστημα - μεγάλη κινδυνολογία - η οποία στόχευε φυσικά στο αμφισβητήσει την βιωσιμότητα και την επιτυχία του ΓεΣΥ. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που αφορούν κυρίως την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και την ενίσχυση τους τόσο σε ιατρικό προσωπικό όσο και σε ιατρικό εξοπλισμό και νέες υποδομές, προκειμένου να αρχίσει με επιτυχία η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ. Τα κρατικά νοσηλευτήρια αντιπροσωπεύουν το 50% των κλινών Παγκύπρια. Η ενίσχυση και η δυνατότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων να ανταποκριθούν αποτελεσματικά είναι που θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιτυχία του ολοκληρωμένου ΓεΣΥ.


Όλα όσα ακούστηκαν για καταχρήσεις ή για ζημιές και ελλείμματα του ΟΑΥ αποδεικνύεται ότι είναι παραμύθια. Ο ΟΑΥ – και εμείς τον στηρίζουμε – επιτελεί ένα εξαιρετικό έργο, πολύ αποτελεσματικό. Έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα και την δυνατότητα να ανταποκριθεί και να επιλύει τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, ειδικά τόσο μεγάλη όσο είναι το ΓεΣΥ, θα αντιμετωπίσει προβλήματα ή αδυναμίες στα πρώτα στάδια της εφαρμογής του. Εκείνο που μας χαροποιεί είναι η ικανότητα του ΟΑΥ να ανταποκρίνεται γρήγορα και να βρίσκει λύσεις.


Είναι ύψιστης σημασίας η Κυβέρνηση να συναινέσει και να ενισχύσει τον ΟΑΥ σε ανθρώπινο δυναμικό. Έχει μεγάλη σημασία για την βιωσιμότητα του ίδιου του ΓεΣΥ. Με περισσότερα στελέχη ο ΟΑΥ θα ασκεί ακόμα πιο αποτελεσματικούς και γρήγορους ελέγχους αναφορικά με τις δαπάνες τις οποίες καλείται να πληρώσει. Με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να εξοικονομηθούν από υπερχρεώσεις ή από κάποιες καταχρήσεις δεκάδες εκατομμύρια. Το να δαπανήσει το κράτος, ο ΟΑΥ, ένα εκατομμύριο επιπλέον για να ενισχυθεί σε ανθρώπινο δυναμικό ο οργανισμός δεν είναι επιπλέον κόστος. Αντίθετα θα μας οδηγήσει σε πολλαπλάσιες εξοικονομήσεις που θα καταστήσουν πιο ισχυρό και βιώσιμο το ΓεΣΥ.


Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και μετά τη συνάντηση που είχαμε με τον ΟΑΥ θα ζητήσουμε συνάντηση και με τον νέο πρόεδρο του ΟΚΥπΥ για να δούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια και πως μπορούμε να τα ξεπεράσουμε το ταχύτερο δυνατόν γιατί είμαστε μόλις 6 μήνες πριν από την εφαρμογή της δεύτερης φάσης.


Πρόεδρος Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας κ. Θωμά Αντωνίου

Δεν έχω και πάρα πολλά να προσθέσω σε αυτά που είπε ο κ. Λιλλήκας. Είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση και μια ειλικρινή συζήτηση. Τονίσαμε το πόσο ευγνώμων είμαστε από τη συνεπή και συνεχή στήριξη της Συμμαχίας Πολιτών στο ΓεΣΥ τόσο πριν όσο και μετά την εφαρμογή. Συζητήσαμε τους πρώτους έξι μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ και είναι κοινή διαπίστωση μας ότι παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν το ΓεΣΥ άρχισε με πολύ λιγότερα προβλήματα από ότι ανάμεναν και οι φίλοι και οι εχθροί – αν μου επιτρέπεται ο όρος.


Συζητήσαμε για τα μέτρα που παίρνει ο ΟΑΥ για να ομαλοποιήσει αυτή την τεράστια κοινωνική μεταρρύθμιση. Είναι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση των τελευταίων 50 χρόνων. Αναλύσαμε τα επόμενα βήματα για την προετοιμασία της δεύτερης φάσης που αφορά κυρίως – αλλά όχι μόνο – την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.  


Ήταν πολύ χρήσιμη η συζήτηση. Αναλύσαμε αλλά πήραμε και ιδέες και απόψεις από τη Συμμαχία Πολιτών.


Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Αντωνίου ανέφερε επίσης ότι:

Σε σχέση με το θέμα της βιωσιμότητας δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Ο ΟΑΥ έχει έναν προϋπολογισμό να διαχειριστεί. Τον διαχειρίζεται στο πλαίσιο της πολιτικής και των αρχών που προβλέπονται από το νόμο και τους κανονισμούς. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ξεπεράσει ούτε κατά ένα σεντ τον προϋπολογισμό. Είμαστε εντός του πλαισίου του προϋπολογισμού.


Ο οργανισμός έχει ουκ ολίγα εργαλεία στη διάθεσή του τα οποία με φειδώ χρησιμοποιεί και σε συνεννόηση με τις επιστημονικές εταιρείες. Απ’ ότι γνωρίζετε είχαμε συναντήσεις με αρκετές από τις μεγάλες – ιδιαίτερα – επιστημονικές εταιρείες. Επίσης είχαμε συνάντηση με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και άρχισε μια συνεργασία για το πως θα περιοριστούν οι καταχρήσεις ή η κακή ιατρική πρακτική.


Άρα έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία και θα τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας του ΓεΣΥ.


Σε σχέση με τις διαβουλεύσεις με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων γίνονται διαβουλεύσεις και έχουν μια καλή πορεία. Δεν έχουν ολοκληρωθεί, αν αποκληρώνονταν θα ανακοινώναμε, έχουν όμως -όπως και κάθε διαδικασία διαβούλευσης – τις δυσκολίες της αλλά είμαστε σε καλό δρόμο.

1 view0 comments