Συνάντηση Συμμαχίας Πολιτών με Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί συνάντηση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργου Λιλλήκα με αντιπροσωπεία του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων. Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις από τον κ. Χρίστο Πέτρου Εκτελεστικό Διευθυντή του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων και τον Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργο Λιλλήκα.


Χρίστος Πέτρου

Ως ΜΙΑΠ πιστεύουμε ότι ο τομέας του εναέριου χώρου και της διαχείρισης του FIR είναι πολύ σημαντικά, τόσο για την εθνική κυριαρχία της Κύπρου, όσο και το διεθνές κύρος της, αλλά και για οικονομικούς και άλλους λόγους.


Παρατηρούμε όμως με απογοήτευση ότι η πολιτεία, τα πολιτικά κόμματα η κυβέρνηση, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν του αποδίδουν την δέουσα σημασία και γι’ αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να κάνουμε μια ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών. Η σημερινή συνάντηση με τον κ. Λιλλήκα και τη Συμμαχία Πολιτών είναι η 3η  που πραγματοποιείται και διαπιστώνουμε ότι αυτές οι συναντήσεις ενημέρωσης είναι χρήσιμες και γίνεται κατανοητή η σημασία του τομέα αυτού, τόσο για το πολιτικό μας πρόβλημα, όσο και για την περιφερειακή μας συνεργασία, ακόμη και για τα ενεργειακά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με αυτές τις ενημερώσεις οι πολιτικοί αρχηγοί θα προβούν σε κάποιες ενέργειες για να πάρει το θέμα του εναέριου χώρου και το FIR τη σημασία που του αξίζει.


Γιώργος Λιλλήκας

Να ζητήσουμε από Ε.Ε κυρώσεις και στον αεροπορικό τομέα της Τουρκίας

Ευχαριστώ τους εκπροσώπους του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων για την ενημέρωση αλλά και να τους συγχαρώ και για το έργο το οποίο επιτελούν. Πρόκειται για έναν έργο το οποίο αν αξιοποιηθεί από πλευράς της κυβέρνησης μπορεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή μας.


Όπως όλοι γνωρίζουμε η Τουρκία αμφισβητεί το FIR της Κύπρου και ταυτόχρονα παραβιάζει σχεδόν επί καθημερινής βάσης τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν περιορίζονται απλά στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας του κράτους μας, αλλά είναι ταυτόχρονα μια καθημερινή απειλή για τη ζωή και την ασφάλεια εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι ταξιδεύουν με πτήσεις που περνούν από τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Το ζήτημα της ασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών θα πρέπει να αποτελέσει ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Κυπριακής Κυβέρνησης προς την Κομισιόν.


Όπως είπα και άλλοτε, η  Τουρκία μετά τις επιθετικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμώ ότι θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα και μεγαλύτερη ένταση στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή θα είναι μια εξέλιξη στην βάση του δικού της σχεδιασμού για αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελλοχεύουν κίνδυνοι όπως η πρόκληση ενδεχόμενων ατυχημάτων καθώς επίσης και για την ίδια την κρατική μας κυριαρχία, δεδομένου ότι δεν πρέπει να θεωρείται ως απόλυτο κεκτημένο η διαχείριση του εναέριου χώρου από τη δική μας   κρατική πολιτική αεροπορία.


Αν η κυβέρνηση δεν σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διασφάλιση του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας πιθανόν στο σύντομο μέλλον να βρεθούμε ενώπιον κινδύνων που στο παρελθόν ψηλαφήσαμε αλλά αποφύγαμε.

Ως εκ τούτου επιβάλλεται η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων και άλλων εμπειρογνωμόνων ακόμα και από το εξωτερικό, να διαμορφώσει μίαν ολοκληρωμένη στρατηγική.


Επιβάλλεται σήμερα να πείσει τους Ευρωπαίους με βάση αυτή τη στρατηγική για την αναγκαιότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τις συνεχείς παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας, όπως έχουν επιβληθεί οι πρώτες κυρώσεις για τις παραβιάσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, τώρα που το κλίμα είναι πρόσφορο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Πρέπει η Κυπριακή κυβέρνηση να εξηγήσει και να πείσει  ότι για την ασφάλεια και των δικών τους πολιτών, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και για τα ζητήματα του FIR.

Μόνον με αυτό τον τρόπο μπορεί η Τουρκία να εγκαταλείψει τις όποιες παράνομες ενέργειες εντός του FIR της Κύπρου.


Ο αεροπορικός τομέας στην Τουρκία είναι πάρα πολύ σημαντικός για την τουρκική οικονομία. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την Turkish Airlines ακόμα και για στρατηγικούς σκοπούς, αναπτύσσοντας πτήσεις σε χώρες που η Τουρκία θέλει να διεισδύσει και να  διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Κυρώσεις λοιπόν πάνω στον αεροπορικό τομέα της Τουρκίας, σίγουρα θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία της Άγκυρας και σίγουρα θα προβληματίσουν την τουρκική κυβέρνηση.


Αυτό θα είναι και το μήνυμα που θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε ως Συμμαχία Πολιτών και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα είναι υπόθεση αποκλειστικά της κυβέρνησης.

1 view0 comments