Συνάντηση με Έσπερ Μπαρθ ΑϊνταΕσπερ Μπάρθ Αϊντα

Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση ανάμεσα στον Προέδρο της Συμμαχίας Πολιτών με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ των Η.Ε Έσπεν Μπαρθ Άιντα στα γραφεία του Κινήματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τη λύση αλλά και την επόμενη ημέρα που θα πρέπει να υπηρετεί τις επόμενες γενιές της Κύπρου. Για να είναι βιώσιμη και λειτουργική θα πρέπει να είναι δίκαιη. Μια άδικη λύση δυστυχώς θα είναι θνησιγενής.

Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Άιντα και είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον ίδιο τα δικά του συμπεράσματα, τις εκτιμήσεις του για την πορεία των συνομιλίων και ιδιαίτερα από τα ταξίδια που είχε κάνει για την προετοιμασία της επανέναρξης των συνομιλιών. Ταυτόχρονα μας δόθηκε η δυνατότητα να μπούμε σε μεγάλη λεπτομέρεια στις διάφορες πτυχές που βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών και να εκφράσουμε τις δικές μας ανησυχίες. Πρέπει να πω ότι υπάρχουν και κάποια ζητήματα στα οποία φαίνεται να υπάρχει κοινή προσέγγιση.

Ασφαλώς η δική μας η ανησυχία εστιάζεται πάνω στις βασικές πτυχές του Κυπριακού που όπως είναι γνωστό αφορούν στην ασφάλεια, στις εγγυήσεις, στην αποχώρηση των στρατευμάτων, στο εδαφικό και βεβαίως στη βιωσιμότητα της λύσης.

Κάτι που βεβαίως επισημάναμε στον κ. Άιντα είναι το γεγονός δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τη λύση αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε την επόμενη ημέρα της λύσης. Η επόμενη ημέρα θα εξασφαλιστεί από το κατά πόσο πραγματικά αυτή η λύση είναι δίκαιη και λειτουργική για να είναι και βιώσιμη. Θα πρέπει να υπηρετεί τις επόμενες γενιές της Κύπρου. Για να είναι βιώσιμη και λειτουργική θα πρέπει να είναι δίκαιη. Διότι μια άδικη λύση δυστυχώς θα είναι θνησιγενής.

ΕΣΠΕΝ ΜΠΑΡΘ ΑΙΝΤΑ

Ήταν τόσο ενδιαφέρουσα η συζήτηση που διήρκησε δύο ώρες και βγήκαμε εκτός προγράμματος.Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι είναι ευχαρίστηση μου να συνομιλώ με τον κ. Λιλλήκα και την ομάδα του. Είχαμε μια πολύ ουσιώδη και ευρεία συζήτηση σχετικά με την παρούσα κατάσταση στις συνομιλίες. Επιπλέον μιλήσαμε για τις προοπτικές για το μέλλον στην περίπτωση που λειτουργήσει ο διάλογος και επιπρόσθετα συζητήσαμε τις προοπτικές για το μέλλον εάν δεν λειτουργήσει.

Πρέπει να είμαι ειλικρινής και να σας πω ότι δεν ξέρω που θα οδηγήσει αλλά είμαστε σε πολύ ενδιαφέρουσες στιγμές τώρα, τόσο εδώ στην Κύπρο και στην εγγύς γειτονιά. Κάνω το καλύτερο δυνατό στο να προσπαθήσω να βοηθήσω τους δύο ηγέτες αλλά είμαι πολύ αφοσιωμένος/πιστός στην αρχή ότι διαδικασία είναι μη καθοδηγούμενη, είναι Κυπριακής ιδιοκτησίας και δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο παρά αυτό. Γιατί ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι επιβοηθητικός. Εάν επιτύχει θα είναι μέσα από την εργασία των ηγετών, εάν αποτύχει εξίσου θα είναι αποτέλεσμα της εργασίας των ηγετών εδώ στην Κύπρο. Αλλά εκτός από την καθημερινή μου ενασχόληση με τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί που όπως γνωρίζετε επανεκκίνησαν τις συνομιλίες εχθές, αργότερα σήμερα θα συναντηθώ με τους διαπραγματευτές τον κ.Νάμι και τον κ. Μαυρογίαννη.

Είναι σημαντικό για εμένα να έχω ένα συνεχιζόμενο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις εδώ αλλά επίσης και στην Τ/Κ πλευρά. Έχω ένα γύρο συναντήσεων για να συζητήσω , να πάρω ιδέες, να προσπαθήσω να απαντήσω σε ερωτήσεις , να έχω συνομιλίες για να δούμε στο πού βρισκόμαστε για να κρατήσουμε ένα επίπεδο καλής συνεννόησης του συνόλου του πολιτικού σκηνικού γιατί αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι εάν επιτύχουμε χρειαζόμαστε στην συνέχεια μια στέρεες και αλληλέγγυες πολιτικές συζητήσεις για το τι θα πράξουμε όταν έρθει το δημοψήφισμα.

Βεβαίως ξανά εάν αποτύχουμε είναι σημαντικό να δούμε διαφορετικές οπτικές για τι θα κάνουμε σε περίπτωση αποτυχίας. Συνεχίζω να το τονίζω ότι δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος, δεν μπορώ να πω ότι έχω πειστεί ότι θα λειτουργήσει. Αλλά ακόμα πιστεύω ότι είναι πιθανό και πως οι ερχόμενες εβδομάδες, μήνες θα είναι εξαιρετικά καθοριστικοί.

Επομένως τέτοιου είδους συζητήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές την παρούσα στιγμή. Θεωρώ ότι θα πρέπει να συναντιόμαστε πιο συχνά. Είμαι χαρούμενος που συναντηθήκαμε τώρα και που είχαμε μια μακροσκελή και σε βάθος πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Ευχαριστώ πολύ

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Κυπριακό #Συνομιλίες #ΕσπενΜπάρθΑιντα

6 views0 comments