Συνάντηση με Δήμαρχο Γερμασόγειας

Το πρωί της Παρασκευής ο Πρόεδρος μαζί με αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών είχε συναντήσεις με τους Δήμους Ύψωνα και Γερμασόγειας.

Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς

Να ευχαριστήσω την Συμμαχία Πολιτών και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της για την επίσκεψή τους στον Δήμο Γερμασόγειας. Έχουμε ανταλλάξει απόψεις για θέματα που αφορούν τον Δήμο αλλά συζητήσαμε περισσότερο το θέμα της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση.


Νομίζω είναι κοινός στόχος, επιτέλους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει τον χαρακτήρα της τοπικής Κυβέρνησης μ’ ένα βασικό κριτήριο. Η οποιαδήποτε αλλαγή να αποβεί προς όφελος των πολιτών με αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εξοικονόμηση όσων περισσότερων οικονομικών πόρων. Αυτός ο στόχος είναι κοινός.

Είναι με ικανοποίηση που η Συμμαχία Πολιτών έχει τον ίδιο στόχο. Θα έχει πολύ σύντομα ενώπιον της η Βουλή το προτεινόμενο νομοσχέδιο και εμείς ως Δήμοι έχουμε όλη την διάθεση να συμβάλουμε στη συζήτηση του ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.


Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας

Να ευχαριστήσω τον φίλο Δήμαρχο για τον χρόνο του αλλά ιδιαίτερα για την συζήτηση και την ενημέρωση. Είναι από τους Δημάρχους που είχαν άμεση εμπλοκή από την αρχή και έτσι γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα.

Ως Συμμαχία Πολιτών θα στηρίξουμε την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είμαστε υπέρ της λογικής να μετατραπούν οι Τοπικές Αρχές σε πραγματικές Τοπικές Κυβερνήσεις με αρμοδιότητες και εξουσίες αλλά και με τους αναγκαίους πόρους για να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις αλλά και τις αρμοδιότητες που θα τους αποδοθούν.


Ως Συμμαχία Πολιτών θέλουμε να εξετάσουμε και την δυνατότητα, μέσα από τη συζήτηση στη Βουλή, να διευρυνθούν οι δυνατότητες των Δήμων ακόμη περισσότερο. Όσο πιο κοντά έρχονται στον πολίτη οι υπηρεσίες, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η αρχή που θα διέπει τις τελικές μας τοποθετήσεις δεν θα είναι η όποια μικρομματική σκοπιμότητα αλλά θα είναι μόνο η εξυπηρέτηση ενός στόχου. Αυτός ο στόχος είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος στους δημότες.


Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που είδαμε, όχι στη Γερμασόγεια αλλά στον Ύψωνα, που έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες του Δήμου εντός των Βρετανικών Βάσεων. Δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που θα ταλαιπωρήσει τον νέο Δήμο στην περιοχή εκεί. Η μεγαλύτερη έκταση του, θα είναι εντός των Βρετανικών Βάσεων με κίνδυνο να υπάρχουν δύο κατηγορίες Δημοτών.

Θα αναλάβω μια πρωτοβουλία μετά τις γιορτές, όπου θα καλέσω σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών τον Υπουργό Εξωτερικών και τον νέο Υπουργό Εσωτερικών, για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα.


Είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα διότι άπτεται της απαίτησης των Βρετανών να θεωρηθούν ως κυρίαρχες οι Βάσεις. Από μένα αμφισβητείται κάθετα αν είναι κυρίαρχες οι Βάσεις. Υπάρχουν και αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας που είναι δεσμευτικές για την Βρετανική Κυβέρνηση. Ξεκάθαρα πριν μερικούς μήνες το Ανώτατο Δικαστήριο είπε, απαντώντας στο Υπ. Άμυνας, ότι οι Βάσεις δεν κυρίαρχες είναι και ότι είναι ουσιαστικά αποικιακό κατάλοιπο.

1 view0 comments