Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με Γ.Γ. ΑΚΕΛ Α. ΚυπριανούΣυνάντηση με ΑΚΕΛ

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Αφήνουμε ανοιχτή αυτή τη συζήτηση την οποία αρχίσαμε σήμερα και θα τη συνεχίσουμε με την επιστροφή μας στην Κύπρο και υπό το φως των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Αυτή τη στιγμή όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη στην Ελβετία με την ευχή αυτή τη φορά οι συνομιλίες να καρποφορήσουν. Η συνάντηση που είχαμε με τη Συμμαχία Πολιτών, ήταν αποτέλεσμα δικού της αιτήματος και εμείς ανταποκριθήκαμε θετικά γιατί πάντα επιδιώκουμε την επίτευξη των ευρύτερων δυνατών στρατηγικών συμμαχιών. Συνεργασίες οι οποίες βέβαια θα πρέπει να βασίζονται σε πολιτικές αρχές, εντιμότητα και ειλικρίνεια.

Είχαμε μια ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση. Διερευνήσαμε τα περιθώρια τα οποία υπάρχουν για προγραμματικές συγκλήσεις και πολιτική συνεργασία. Συμφωνήσαμε ότι η σημερινή διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ βάθυνε το χάσμα της κοινωνικής ανισότητάς, καταρράκωσε δημόσιους και ανεξάρτητους θεσμούς και κατεδάφισε κάθε έννοια πολιτικής διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Παράλληλα εμείς τονίσαμε ότι θεωρούμε αναγκαίο η επόμενη Κυβέρνηση να είναι αφοσιωμένη στο να αλλάξει τις κοινωνικοοικονομικές πολιτικές αλλά και να παραμείνει συνεπής στον στόχο της απελευθέρωσης της πατρίδας μας στη βάση της ΔΔΟ. Και ξεκαθαρίσαμε ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε για την Προεδρία της Δημοκρατίας έναν υποψήφιο με τον οποίο δεν θα υπάρχει σύμπτωση θέσεων σε ότι αφορά στη λύση του Κυπριακού, ταύτιση στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να διασφαλίζουν τις κατακτήσεις και τα συμφέροντα των εργαζομένων και πραγματική διάθεση για καταπολέμηση της αδιαφάνειας, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, του κατεστημένου κομματικού συστήματος της συναλλαγής και επιβολής.

Λόγω ακριβώς των εξελίξεων τις επόμενες ημέρες στο Γκρανς Μοντάνα, είπαμε να αφήσουμε ανοιχτή αυτή τη συζήτηση την οποία αρχίσαμε σήμερα και θα τη συνεχίσουμε με την επιστροφή μας στην Κύπρο και υπό το φως των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Όπως είπα προτεραιότητα για εμάς αυτή τη στιγμή είναι η προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό βασισμένη στις συμφωνημένες αρχές. Μεταβαίνουμε λοιπόν στην Ελβετία με στόχο να συμβάλλουμε εποικοδομητικά στις συζητήσεις για λύση του Κυπριακού.

Επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας για αποφυγή δηλώσεων και από την Κυβέρνηση και από τους πολιτικούς αρχηγούς ενόσω θα είμαστε εκεί. Είναι πεποίθηση μας ότι δηλώσεις που θα πυροδοτήσουν το κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο συνιστούν ανεύθυνη και καθόλου πατριωτική συμπεριφορά. Θα στερούσαν από τον ελληνοκύπριο ηγέτη την δυνατότητα να διαπραγματευτεί απερίσπαστος και δεν θα επέτρεπαν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο κατά την εκεί διαμονή μας. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, το κάθε πολιτικό κόμμα θα έχει όλο το χρόνο στη διάθεση του για να αναπτύξει τις θέσεις του. Η έκκληση μας είναι να θέσουμε επιτέλους για μια φορά τα συμφέροντα της Κύπρου πάνω από τα όποια κομματικά συμφέροντα ή τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες. Να συμπεριφερθούμε όλοι μας υπεύθυνα, πατριωτικά και σοβαρά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Θεωρούμε ότι οι όποιες συνεργασίες, θα πρέπει να πληρούν και τον στόχο της εκλεξιμότητάς μαζί με το στόχο της καταλληλότητας. Να οδηγούν σε τερματισμό της πολιτικής Νίκου Αναστασιάδη που ευθύνεται για το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα, την κοινωνική δυστυχία που αντιμετωπίζει και βιώνει σήμερα η κυπριακή κοινωνία.

Θα ήθελα με τη σειρά μου πρώτο να ευχαριστήσω τον ΓΓ ΑΚΕΛ και τα άλλα μέλη της ηγεσίας η οποία ήταν προϊόν δικής μας πρωτοβουλίας, όπως είπε ο φίλος Άντρος Κυπριανού. Όταν καθορίστηκε η συνάντηση δεν γνωρίζαμε για την ημερομηνία της Διάσκεψης. Επειδή συνέπεσε , λογικό ήταν αρκετή συζήτηση να γίνει γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα και για τις εξελίξεις που ενδεχόμενα να έχουμε στην Ελβετία. Ευχή όλων βέβαια είναι να υπάρξει μετακίνηση από μέρους της τουρκικής πλευράς, εγκατάλειψη των ακραίων απαράδεκτων θέσεων της Άγκυρας έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και σε μια συμφωνία σε αυτή τη συνθήκη. Επειδή δεν μπορεί κανένας να προκαθορίσει ή να διαβεβαιώσει ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για άλλα ενδεχόμενα προς αρνητική κατεύθυνση για να σχεδιάσουμε και τις πολιτικές εκείνες που θα αποτρέψουν την δημιουργία νέων τετελεσμένων στο Κυπριακό. Έτσι λογικά έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτό το διάλογο μετά το τέλος της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα.

Θα επαναλάβω αυτό που είχα πει βγαίνοντας από την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι όπως και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Γενεύης δεν προέβηκα σε καμία δήλωση μέχρι που έληξε η Διάσκεψη, την ίδια στάση θα τηρήσω και στο Κρανς Μοντάνα και ευχής έργο θα ήταν όλοι να τηρήσουμε αυτή τη στάση. Ταυτόχρονα είχα ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης θα τερματιστούν οι όποιες δραστηριότητες έχουν προεκλογικό χαρακτήρα. Το θεωρώ αυτονόητο.

Πέραν τούτου ανταλλάξαμε απόψεις και για τη δυνατότητα διαμόρφωσης πλαισίου διακυβέρνησης, τουλάχιστον σε επίπεδο αρχών διακυβέρνησης. Είναι λογικό ότι μια συνεργασία για να επιτευχθεί θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός και ταυτόχρονα να υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση από όλους για την αναζήτηση κοινού εδάφους. Στρατηγικός στόχος είναι η λύση του Κυπριακού που να απελευθερώνει και να ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και να μας οδηγεί σε μια επανενωμένη πατρίδα. Ταυτόχρονα για εμάς, πολιτικός στόχος είναι ο τερματισμός της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Θεωρούμε ότι οι όποιες συνεργασίες, αν αυτές καταστούν εφικτές, θα πρέπει να πληρούν και τον στόχο της εκλεξιμότητάς μαζί με το στόχο της καταλληλότητας. Δηλαδή να οδηγούν σε υποψηφιότητα νίκης για να τερματιστεί η πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη που ευθύνεται για το μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα, την κοινωνική δυστυχία που αντιμετωπίζει και βιώνει σήμερα η κυπριακή κοινωνία. Δεν αντέχει η Κύπρος άλλη μια πενταετία Νίκου Αναστασιάδη και αυτός παραμένει ο στόχος μας. Η όλη προσπάθεια μας θα εστιαστεί στο πως θα προσφέρουμε επιλογές αλλαγής και όχι παραλλαγής της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Με αυτή τη λογική, με αυτό το πνεύμα αλληλοσεβασμού, θα συνεχίσουμε το διάλογο πάντα με πνεύμα δημιουργικό και παραγωγικό.

Ερώτηση δημοσιογράφου: με βάση τα όσα διαμείφθηκαν σήμερα στη συνάντηση σας θεωρείτε ότι είσαστε ένα βήμα πιο κοντά ή πιο μακριά από ενδεχόμενη συνεργασία;

Απάντηση Α. Κυπριανού: Είμαστε εκεί που ήμασταν πριν ξεκινήσουμε.

Απάντηση Γ. Λιλλήκα: Κανένας δεν πρέπει να προδικάζει μια συνάντηση πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ήρθατε με κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις ενώπιων του ΑΚΕΛ; Έχετε καταθέσει κάποιο έγγραφο;

Απάντηση Γ. Λιλλήκα: Έχουμε καταθέσει κάποιες απόψεις οι οποίες νομίζω ότι είναι νωρίς να δημοσιοποιηθεί το αντικείμενο ή η ουσία των συζητήσεων. Όπως είπε και ο Άντρος προηγούμενα, επειδή θα ξανασυναντηθούμε και επειδή θα έχουμε μπροστά μας ενδεχόμενα μπορεί και ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον στο Κυπριακό, όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη στην επόμενη συνάντηση.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Κύριε Κυπριανού, υπάρχει αντικείμενο για επόμενη συνάντηση με τον κ. Λιλλήκα;

Απάντηση Α. Κυπριανού: Ξεκινήσαμε τη συζήτηση σήμερα αλλά ήταν κοινή αποδοχή και των δυο ότι αυτό που προέχει είναι η επικέντρωση των προσπαθειών όλων μας στο πως συμβάλλουμε έτσι ώστε αν είναι δυνατόν να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην Ελβετία. Με αυτή την έννοια δεν συζητήσαμε εξαντλητικά τίποτα απολύτως. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Εξακολουθεί το ΑΚΕΛ να αποκλείει την υποψηφιότητα του κ Λιλλήκα; Και ο κ. Λιλλήκας είναι διαθετιμένος να αποσύρει τη δική του υποψηφιότητά για να βρεθεί μια κοινή;

Απάντηση Α. Κυπριανού: Έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις από το ΑΚΕΛ όλη την προηγούμενη περίοδο. Δεν θα τις επαναλάβω. Αφήστε να πάμε στην Ελβετία, να έρθουμε πίσω, να δούμε να δεδομένα που θα διαμορφωθούν και τότε θα έχουμε πολύ χρόνο να συζητήσουμε οτιδήποτε.

Απάντηση Γ. Λιλλήκα: Νομίζω το γεγονός και μόνο ότι πέρα από τις εξελίξεις στο Κυπριακό τις οποίες κανένας δεν μπορεί να τις προδικάσει ή να τις προκαθορίσει και οι οποίες μπορούν να μας φέρουν σε ένα νέα περιβάλλον, αλλά με δεδομένο ότι έχουμε συμφωνήσει σε μια νέα συνάντηση μετά το τέλος της Διάσκεψης, είναι αρκετό για να δείξουμε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για ένα διάλογο σε βάθος σε κλίμα αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης, να γίνει περαιτέρω επεξεργασία των ζητημάτων και νομίζω θα ήταν λάθος να προβαίνουμε σε δημόσιες δηλώσεις ενώ υπάρχει η προοπτική της δεύτερης να προδικάζουμε προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΑΚΕΛ

1 view0 comments