Συνάντηση κοινωνικής πλατφόρμας «Στέγη Για Όλους» με Συμμαχία Πολιτών

Αντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο της είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της κοινωνικής πλατφόρμας «Στέγη Για Όλους».


Τάκης Χριστοδούλου Μέλος της πλατφόρμας εκ της θέσεως του ως Πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης

Η Συμμαχία Πολιτών είναι δίπλα μας, για αυτό  και η Νεολαία της Συμμαχίας Πολιτών συμμετέχει στην κοινωνική πλατφόρμα.

Είχαμε σήμερα την πρώτη επαφή από σειρά συναντήσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργο Λιλλίκα θέσαμε τα θέματα τα οποία απασχολούν την κοινωνική πλατφόρμα «Στέγη Για Όλους». Είχαμε μια πλούσια και όμορφη συζήτηση και εντοπίσαμε την κοινή ανησυχία και αγωνία ότι η στέγη είναι δικαίωμα. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα να έχει ο κάθε πολίτης τη δική του στέγη.


Νιώθω ότι η Συμμαχία Πολιτών είναι δίπλα μας, για αυτό  και η Νεολαία της Συμμαχίας Πολιτών συμμετέχει στην κοινωνική πλατφόρμα «Στέγη Για Όλους». Ο άνθρωπος από τα παλιά χρόνια αγωνιζόταν για δύο πράγματα. Να έχει βοῦ και κέραμο. Δηλαδή βόδι που του έδινε εργασία και κέραμο, κεραμίδι για τη στέγη του.

Στον 21ο αιώνα στην Κύπρο αγωνιζόμαστε γι’ αυτά τα δύο ανθρώπινα δικαιώματα, εργασία και στέγη.


Αγαπητέ μου Γιώργο ευχαριστούμε για την συνάντηση. Είμαστε σίγουροι ότι είστε δίπλα μας  εντός και εκτός βουλής. Χρειαζόμαστε τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ως κοινωνία. Βοηθήστε μας για να μπορέσει ο κάθε κύπριος πολίτης να έχει τη δική του στέγη. Υπάρχουν εισηγήσεις, τεκμηριωμένες, τις έχετε υπόψη και εμπλουτίστε τις και εσείς με τις δικές σας παρεμβάσεις. Φεύγουμε απ’ εδώ ικανοποιημένοι από τη σημερινή μας συνάντηση.


Γιώργος Λιλλήκας Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Είναι υποχρέωση του κράτους, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, να αναπτύξει ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης.

Θέλω με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τους φίλους – ηγετικά στελέχη της πλατφόρμας «Στέγη Για Όλους» για την πρωτοβουλία τους και την όλη συζήτηση που είχαμε. Ταυτόχρονα θέλω να επισημάνω ότι ως Συμμαχία Πολιτών η Νεολαία μας συμμετέχει στην πλατφόρμα διότι ασπαζόμαστε τους στόχους και τις επιδιώξεις αυτού του κοινωνικού κινήματος, το οποίο έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος μας. Ο τόπος μας βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Για πρώτη φορά – θα έλεγα – μετά τη δεκαετία του 60’, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, νέοι άνθρωποι αδυνατούν να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια, καθώς αδυνατούν να αποκτήσουν στέγη. Φοιτητές μπορεί να αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους γιατί αδυνατούν να πληρώσουν ένα ενοίκιο. Και όλα αυτά στην Κύπρο του 21ου αιώνα. Σε όλα αυτά προστίθενται και οι άστεγοι που είναι ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο ήταν εντελώς άγνωστο στην κυπριακή κοινωνία. Πλέον το φαινόμενο αυτό το βιώνουμε στον τόπο μας και θα γίνεται εντονότερο, δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.


Εμείς θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση του κράτους, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, να αναπτύξει ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης. Ένα πρόγραμμα στο οποίο θα συμμετέχει και το ίδιο το κράτος, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθούν τα όποια κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα αλλά και να δοθούν περισσότερα κίνητρα στα νεαρά ζευγάρια για να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο και να αποσυμφωρησουμε τις πόλεις μας, δίνοντας έτσι και ζωή στα χωριά μας.


Η στέγη είναι ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο το έχουν όλοι. Δεν νοείται ένα σύγχρονο κράτος που θέλει να θεωρείται κράτος δικαίου, να αδιαφορεί γι’ αυτή τη μεγάλη κοινωνική ανάγκη.

1 view0 comments