Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο κα. Isabel Dumont

Είχα την ευκαιρία σήμερα να έχω την πρώτη συνάντηση μου με την νέα Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο. Μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω τις θέσεις μας και τις θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης για το Κυπριακό, τις προσδοκίες μας αλλά κυρίως να εκθέσω τις εχθρικές επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και την υπόσκαψη της στην επίλυση του Κυπριακού, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο.


Πέραν από το Κυπριακό είχα την ευκαιρία να συζητήσω με την Πρέσβειρα και ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου – Γαλλίας. Πιστεύω ότι η Γαλλία είναι η μόνη από τις μεγάλες χώρες με την οποία συμπίπτουν τα συμφέροντα μας και με την οποία θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε πλέον, όχι μόνο συνεργασία, αλλά μια στρατηγική συμμαχία. Προς αυτή την κατεύθυνση εξέφρασα τη δική μας στήριξη για τις όποιες προσπάθειες μπορούν να συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.


Αναπτύξαμε επίσης ζητήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη και πιο στενή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης. Οι Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Γαλλία έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ. Θεωρώ ότι με μια διαφορετική πολιτική από πλευράς της Γαλλικής Κυβέρνησης – κι αυτή είναι μια πρόταση που μετέφερα – μπορεί να αυξηθεί ξανά ο αριθμός των Κυπρίων φοιτητών στην Γαλλία. Ταυτόχρονα υπάρχει η προοπτική η Κύπρος και η Γαλλία από κοινού στο επίπεδο της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης να δημιουργήσουν κοινά προγράμματα, μετατρέποντας την Κύπρο σε ένα περιφερειακό κέντρο ανάδειξης ηγετών στον τομέα και της οικονομίας και της πολιτικής. Υπάρχουν τα δεδομένα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις, εκείνο που λείπει είναι ένας κοινός σχεδιασμός.

1 view0 comments