• Γραφείο Τύπου

Συνάντηση κ. Γιώργου Λιλλήκα με Γ.Γ. ΚΚΕ Ελλάδας Δημήτρη Κουτσούμπα


Μετά το πέρας της συνάντηση ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι:

«Είχα τη χαρά να συναντήσω τον φίλο Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα και την αντιπροσωπεία του κόμματος.


Ανταλλάξαμε απόψεις κυρίως για τα εθνικά θέματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και η Ελλάδα, από τις προκλήσεις του Ερντογάν. Συζητήσαμε για τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν, όχι μόνο από την εκμετάλλευση των προσφύγων και των μεταναστών που βίαια ο Ερντογάν προσπαθεί να περάσει και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και από τις αμφισβητήσεις του Ερντογάν σε ότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας – Κύπρου στις ΑΟΖ των δύο χωρών.


Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκληθεί θερμό επεισόδιο ή και ελεγχόμενη σύρραξη και θα πρέπει και Κύπρος και Ελλάδα να είμαστε όσο γίνεται πιο προετοιμασμένοι, όχι γιατί επιθυμούμε να εμπλακούμε σε μια σύρραξη, αλλά η πολιτική Ερντογάν ενδεχομένως να μας οδηγήσει στο να υπερασπιστούμε τις χώρες μας.


Ταυτόχρονα πρέπει να πω ότι συμπίπτουν οι εκτιμήσεις μας σε ότι αφορά την ουσία επίλυσης του Κυπριακού, καθώς και τη δύσκολη φάση στην οποία έχει μπει πλέον το κυπριακό πρόβλημα, μ’ εξελίξεις που θ’ ακολουθήσουν τους επόμενους λίγους μήνες.


Εκτιμούμε ότι μετά τις εκλογές του ψευδοκράτους η διεθνής κοινότητα και η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, θα οδηγήσουν τα πράματα σε μια άτυπη Διάσκεψη όπως το επιδιώκει η Τουρκία, με στόχο ουσιαστικά να κλείσει το Κυπριακό με τους τουρκικούς όρους και τις τουρκικές προδιαγραφές. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει τις δύο Κυβερνήσεις, και θα πρέπει έγκαιρα με προληπτικές κινήσεις να αποτρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς».


Ο Γενικός Γραμματέας Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρης Κουτσούμπας είπε:

Είχαμε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με τη Συμμαχία Πολιτών και τον Πρόεδρό της, εδώ στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής μας στην Κύπρο. Σε μια πραγματικά, όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, κρίσιμη περίοδο, όπου εντείνεται η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας και του Ερντογάν, στην ευρύτερη περιοχή, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, με μεγάλους κινδύνους για την ειρήνη και την πορεία των λαών μας.


Εκφράσαμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας ανάμεσα στους λαούς της περιοχής, τον Ελληνικό και τον Κυπριακό λαό, στην πάλη για δίκαιη , βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αρχών που επανειλημμένα έχουμε θέσει ως Κόμμα, και στην Κύπρο και στην Αθήνα στις διάφορες συναντήσεις μας.


Βεβαίως εκφράσαμε την αναγκαιότητα να συντονίσουμε παραπέρα την κοινή πάλη των λαϊκών κινημάτων, των κομμάτων, των δυνάμεων του Ελληνικού και του Κυπριακού λαού, και για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και για την αποτροπή πολεμικών συγκρούσεων και για την αντιμετώπιση των ανταγωνισμών που κυρίως είναι ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που την πληρώνουν εδώ οι λαοί της περιοχής, για να ανοίξει ο δρόμος πραγματικά για μια μόνιμη σταθερή ειρήνη, με ευημερία, σε μια κοινωνία όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση, δεν θα υπάρχουν πόλεμοι, δεν θα υπάρχει προσφυγιά, δεν θα υπάρχει φτώχεια και ανεργία. Να ΄στε καλά, καλή δύναμη!

19 views0 comments