Συναντήσεις Γ. Λιλλίκα με Δημάρχους Κ. Πολεμιδιών και Αγ. Αθανασίου

Ο κ. Λιλλήκας είχε σήμερα συναντήσεις με τις δημοτικές αρχές Δήμου Αγίου Αθανασίου και Δήμου Κάτω Πολεμιδιών, όπου έτυχε ενημέρωσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις ανησυχίες τους γύρω από το ζήτημα της επικείμενης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Δήμαρχο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Αγίου Αθανασίου, ανέφερε ότι "οι εμπειρίες του κάθε Δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου, έχουν τη δική τους μεγάλη αξία, όσων αφορά την μεγάλη συζήτηση για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ελπίζουμε σύντομα να αποτελέσει το κύριο αντικείμενο στη συζήτηση στο κοινοβούλιο".


Μέχρι όμως, υπέδειξε, να προωθηθεί η μεταρρύθμιση, θα πρέπει το κράτος, η πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία, να φροντίσουν να επιλύσουν υπαρκτά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους Δήμους και τους δημότες και τόνισε ότι "δεν μπορεί όλα τα έργα να αναβάλλονται αναμένοντας αν και πότε και όταν θα υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".


Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι, αν και σωστή η φιλοσοφία διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων των τοπικών αρχών, "για να τις μετατρέψουμε σε πραγματικά τοπικές κυβερνήσεις", θα πρέπει να προηγηθούν σημαντικά έργα, όπως ένα κοινό μηχανογραφικό ή και λογιστικό σύστημα, για να μην καταστήσουμε τους δήμους δυσλειτουργικούς και γραφειοκρατικούς.


"Αν δεν μεταφερθούν πραγματικές εξουσίες και απαραίτητοι οικονομικοί πόροι και απλά μεταφερθούν αρμοδιότητες στους δήμους, αντί να επιλύονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τα προβλήματα, θα μεταφέρουμε στους Δήμους την αντιπαραγωγικότητα που σήμερα παρουσιάζεται στα Υπουργεία και θα σηκώσουμε την πίεση από τα Υπουργεία και την κατακραυγή των πολιτών προς την εκάστοτε κυβέρνηση και θα την μετατρέψουμε σε κατακραυγή κατά των τοπικών αρχών", συμπλήρωσε.


Ο κ.Λιλλήκας εξέφρασε την ελπίδα όπως η κυβέρνηση έχει προβεί σε μια οικονομική συγκριτική μελέτη βιωσιμότητας του νέου συστήματος της μεταρρύθμισης, "έτσι ώστε να μας διαβεβαιώσει και εμάς και τις δημοτικές αρχές, ότι και από οικονομικής πλευράς και από διαχειριστικής πλευράς το σύστημα που θα εισηγηθεί θα είναι αποτελεσματικό και παραγωγικό και θα εξυπηρετεί, όντως, την ποιότητα ζωής των δημοτών".


Έφερε δε ως παράδειγμα προς αποφυγήν την περίπτωση του ΓεΣΥ και το γεγονός ότι, ενώ σε επτά μήνες θα πρέπει να μπει στη 2η φάση του, "όπου τα κρατικά νοσοκομεία οφείλουν να είναι η κύρια ραχοκοκαλιά, γιατί έχουν τον τεράστιο αριθμό κλινών που δεν έχει ο ιδιωτικός τομέας, διαπιστώνουμε ότι τα νοσοκομεία μας δεν είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον ερχόμενο Ιούνιο".


Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών για την εποικοδομητική, όπως είπε, συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στο θέμα της μεταρρύθμισης της ΤΑ, αλλά και σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων και με τη διαχείριση των απορριμμάτων.


Πηγή: ΚΥΠΕ

13 views0 comments