• Γραφείο Τύπου

Τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας

Εκ των ων ουκ άνευ να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί η εντατική και συνεχής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών από καταρτισμένους παιδαγωγούς και επιστήμονες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Συζητήσαμε εχθές στην Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας. Τα Δικαιώματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας καθώς και η αυτονομία στη σεξουαλική και αναπαραγωγική λήψη αποφάσεων – είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι καθολικά, αδιαίρετα και αναμφισβήτητα.


Αν και σήμερα ακούσαμε για επιτυχημένα πρωτόκολλα του Υπ. Υγείας που εφαρμόστηκαν στην επαρχία Αμμοχώστου αλλά και διάφορες στρατηγικές, εντούτοις, δυστυχώς ακόμη και σήμερα συναντάμε συμπεριφορές που υποτιμούν τις γυναίκες λόγω της πραγματικής ή της υποτιθέμενης συμπεριφοράς τους, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η ισότητα των γυναικών απέναντι στο νόμο, όπως σε έρευνες για βιασμούς και σεξουαλική βία. Πρόσφατο παράδειγμα η υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας.


Σεβασμός των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων σημαίνει και τερματισμό της έμφυλης βίας κατά των γυναικών.


Τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι κρίσιμα για να διαφυλαχθεί ότι οι γυναίκες μπορούν να παίρνουν αποφάσεις σχετικά με την φύση των προσωπικών τους σχέσεων και με ποιόν θα δημιουργήσουν οικογένεια. Όμως, σήμερα ενημερωθήκαμε ότι στην Κύπρο υπάρχει μεγάλη έλλειψη αντισυλληπτικών σκευασμάτων γιατί δεν συμφέρει οικονομικά τις φαρμακευτικές εταιρείες να τα εισαγάγουν. Θα μπορούσε το Υπουργείο Υγείας να βρει λύση επ' αυτού όπως είναι η επιχορήγηση ή να τα εισαγάγουν από την Ελλάδα κατόπιν παραγγελίας. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν πολλές επιλογές αντισύλληψης με αποτέλεσμα να οδηγείται μεγάλος αριθμός γυναικών στις αμβλώσεις με τις συνεπακόλουθες ψυχολογικές και βιολογικές επιβαρύνσεις.


Τέλος, επιβάλλεται και είναι εκ των ων ουκ άνευ να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί η εντατική και συνεχής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών από καταρτισμένους παιδαγωγούς και επιστήμονες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.


Ρένα Γιαβάση

Πρόεδρος Συμμαχίας Γυναικών14 views0 comments