Ψυχιατρείο Αθαλάσσας - Συνθήκες ντροπής

Αδήριτη ανάγκη η δημιουργία νέου νοσοκομείου που να βασίζεται στις σύγχρονες προδιαγραφές θεραπείας, αποκατάστασης και επανένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας δεν μας εκπλήττουν καθώς τα πολλά και σοβαρά προβλήματα του ψυχιατρείου είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Οι εικόνες ντροπής είναι καλά γνωστές σε όσους εργάζονται εκεί, σε όσους φιλοξενούνται, σε όσους το επισκέπτονται αλλά πρώτα και κύρια στην Κυβέρνηση. Και αυτή η κακή εικόνα εκπέμπεται από  το μοναδικό στην Κύπρο νοσοκομείο που μπορεί να φιλοξενήσει ψυχιατρικά περιστατικά.


Δυστυχώς οι εξαγγελίες που έγιναν κατά καιρούς από την κυβέρνηση απέχουν πολύ από τις πράξεις και τα χρονοδιαγράμματα που έθεσαν. Θυμίζουμε  ότι τον Μάρτιο του 2017 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε την άμεση αναβάθμιση του ψυχιατρείου και των υπηρεσιών που προσφέρει στους ασθενείς, προσθέτοντας μάλιστα ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν  τον Σεπτέμβριο του 2017. Δυστυχώς, μέχρι τώρα ανακαινίστηκαν  οι δύο από τους τέσσερις θαλάμους που έχρηζαν ανακαίνισης.


Ως Συμμαχία Γυναικών θεωρούμε αδήριτη ανάγκη τη δημιουργία νέου νοσοκομείου που να βασίζεται στις σύγχρονες προδιαγραφές θεραπείας, αποκατάστασης και επανένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.


Πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται από το 1993 και φτάσαμε στο τέλος του 2019 να το συζητάμε ακόμη. Αυτό είναι αδιανόητο.


Να θυμίσουμε πάλι, ότι το 2017 ο  Προέδρος Αναστασιάδης και πάλι, είχε εξαγγείλει ότι έδωσε οδηγίες για να δρομολογηθεί με την απαιτούμενη ταχύτητα η οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται για την κατασκευή νέου ψυχιατρικού νοσοκομείου στη χώρα μας. Και μάλιστα δόθηκε χρονικός ορίζοντας η τριετία για την κατασκευή του. Δηλαδή εντός του έτους πρέπει να είναι έτοιμο!


Δυστυχώς εδώ και 26 χρόνια συζητείται η αναγκαιότητα δημιουργίας νέου νοσοκομείου και τα θύματα αυτής της ολιγωρίας είναι οι συνάνθρωποι μας που χρειάζονται τις βέλτιστες συνθήκες για να μπορούν να διαβιούν με αξιοπρέπεια. Η αναλγησία που επιδεικνύεται για τα άτομα με ψυχικά νοσήματα αποτελεί ντροπή για την Πολιτεία.


Ρένα Γιαβάση

Πρόεδρος Συμμαχίας Γυναικών


19 views0 comments