Τροποποίηση του Συντάγματος για εφαρμογή της Αρχής του ΑνακλητούΑνακλητό

Τη σχετική πρόταση νόμου του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα για τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την εφαρμογή της Αρχής του Ανακλητού συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Σύμφωνα με τον εισηγητή της πρότασης νόμου, η Αρχή του Ανακλητού αποσκοπεί στο να δώσει πραγματικό περιεχόμενο και αξία στο συμβόλαιο που θεωρητικά υπογράφει ένας πολιτικός αξιωματούχος κατά την προεκλογική περίοδο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών για να εκλεγεί σε κάποιο αξίωμα.

«Σε μια εποχή που οι πολίτες απαξιούν την πολιτική και οδηγούνται στην αποχή γιατί πιστεύουν ότι δεν έχουν πραγματικό ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση πολιτικών αποφάσεων, έχουμε υποχρέωση να κάνουμε πράξη τη συμμετοχική Δημοκρατία», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Γιώργος Λιλλήκας.

Και εξήγησε ότι η πρόταση νόμου αποσκοπεί στο να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες με δημοκρατικές διαδικασίες να μπορούν να ανακαλέσουν τον εκλεγμένο αξιωματούχο.

«Συλλέγοντας το 20% υπογραφών του εκλογικού σώματος που εξέλεξε για παράδειγμα τον Πρόεδρο ή τον Δήμαρχο, θα διενεργείται εντός ενός μηνός δημοψήφισμα εντός του εκλογικού σώματος το οποίο εξέλεξε τον συγκεκριμένο αξιωματούχο. Αν το 50% συν μια ψήφος απαιτεί και συμφωνεί με την ανάκληση, τότε εντός 45 ημερών θα διενεργούνται εκλογές» εξήγησε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε πως «δεν είναι ούτε εύκολο να γίνει συλλογή του 20% των υπογραφών, στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι εύκολο να συλλεγούν 100.000 περίπου υπογραφές». Ανέφερε ωστόσο πως δεν είναι ανέφικτο αν όντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απογοητεύσει σε τόσο μεγάλο βαθμό την κοινωνία των πολιτών.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως με τον ίδιο τρόπο που οι πολιτικοί εμπιστεύονται την κρίση των πολιτών και θεωρούν τους πολίτες ώριμους κατά την προεκλογική περίοδο για να τους εκλέξουν σε αξιώματα, με την ίδια ακριβώς λογική θα πρέπει να θεωρούν ότι οι πολίτες είναι ώριμοι, διαθέτουν κρίση και γνωρίζουν πότε θα θέσουν σε διαδικασία το Ανακλητό.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της Δημοκρατίας και αν υπάρχει το ενδεχόμενο συχνών εκλογών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας τα τελευταία 10 χρόνια μόνο σε δύο περιπτώσεις θα μπορούσε όντως να τεθεί η διαδικασία σε εφαρμογή, η μια περίπτωση, όπως ανέφερε, ήταν το Μαρί και η δεύτερη το κούρεμα καταθέσεων.

«Δεν μπορώ να φανταστώ άλλο θέμα που θα το έκρινε τόσο σοβαρό η ίδια η κοινωνία και θα μπορούσε μια ομάδα πολιτών με δική της πρωτοβουλία να πείσει 100.000 Κύπριους πολίτες να απαιτήσουν το Ανακλητό» πρόσθεσε, λέγοντας πως ακόμη και να συγκεντρωθούν οι υπογραφές θα πρέπει η πρόταση να συγκεντρώσει πλειοψηφία στο σχετικό δημοψήφισμα.

Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα σημαίνει ότι ο εν λόγω αξιωματούχος θα έχει απογοητεύσει την πλειοψηφία της κοινωνίας. «Αν η πλειοψηφία της κοινωνίας και των πολιτών δεν εμπιστεύεται τον Πρόεδρο και απαιτεί την παραίτησή του, γιατί θα πρέπει να συνεχίσει τη θητεία του και να παραγνωρίζει τους πολίτες» διερωτήθηκε.

«Είναι μια διαδικασία που θα δώσει ρόλο και λόγο και εξουσία στους πολίτες. Θα τους επιτρέπει να ελέγχουν τους εκλελεγμένους αξιωματούχους αλλά θα καταστήσει και τους πολιτικούς αξιωματούχους πιο υπεύθυνους, πιο σοβαρούς στο τι υπόσχονται στον κυπριακό λαό για να εξασφαλίσουν την ψήφο του καθώς θα νοιώθουν ότι υπάρχει ο έλεγχος όχι μόνο την ώρα της κάλπης αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους», πρόσθεσε.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ «ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΚΛΗΤΟΥ»

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΙΛΛΗΚΑ

Σε περιόδους όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή οι εκλελεγμένοι αντιπροσώποι του λαού, χάνουν την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, τότε μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία θα διακόπτεται η θητεία τους και η χώρα θα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.

Το ανακλητό πρέπει να εφαρμόζεται με αυστηρά δημοκρατικές διαδικασίες. Πρέπει να ισχύει για όλους τους εκλελεγμένους εκπροσώπους του λαού. Πρέπει, ακόμα, να λειτουργεί με τρόπο πού να μην είναι εις βάρος της πολιτικής σταθερότητας και να ανταποκρίνεται πραγματικά στο αίσθημα και στη βούληση της πλειοψηφίας στην κοινωνία. Η αρχή της πλειοψηφίας πρέπει να προστατεύεται.

Για να τεθεί σε εφαρμογή η όλη διαδικασία για πρόωρες εκλογές, θα πρέπει να συλλεγούν υπογραφές που ισοδυναμούν με το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος πού εξέλεξε τον αντιπρόσωπο του λαού του οποίου αμφισβητείται το δικαίωμα ολοκλήρωσης της θητείας του.

Αφού συλλεγεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, θα διενεργείται εντός 30 ημερών Δημοψήφισμα στο αντίστοιχο εκλογικό σώμα με ερώτημα: «Επιθυμείτε να γίνουν πρόωρες εκλογές, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;». Αν το 50% συν μια ψήφος αποφασίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τότε εντός 45 ημερών, θα πρέπει να διοργανώνονται εκλογές για το αξίωμα και τον πολιτειακό αξιωματούχο που οι πολίτες έθεσαν υπό αμφισβήτηση.

Η εκλογή νέου αξιωματούχου θα είναι για το υπόλοιπο της θητείας, όπως αυτή προβλέπετο κατά τη διενέργεια των κανονικών εκλογών.

Η αρχή του ανακλητού, όπως και η δημοκρατική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα τύχει νομοθετικής ρύθμισης αφού επέλθει σχετική τροποποίηση του Συντάγματος και ψήφιση ειδικής νομοθεσίας και κανονισμών.

Με την εφαρμογή της αρχής του ανακλητού, τα πολιτικά πρόσωπα θα γνωρίζουν ότι είναι υπόλογοι έναντι των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

1. ΤΟ 30% ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΛΛΕΓΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΕΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΝΑΣ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΚΛΕΛΕΓΜΕΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ.

2. ΑΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ 45 ΗΜΕΡΩΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ Ή ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΕΝΤΑ/ΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ/ΩΝ. (ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ).

3. ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ, ΤΟΤΕ ΠΕΡΙΤΤΕΥΕΙ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ. ΟΙ ΕΚΛΕΛΕΓΜΕΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ, Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

1. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. ΟΙ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.

ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ, Ο ΑΣΚΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΟΜΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ, ΚΑΙ , ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΔΕΑ, Ή ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ, ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΑΥΤΩΝ.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ ΜΙΑΣ ΟΡΘΗΣ ΑΛΛΑ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΕ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΑΥΤΗΣ, ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΑΡΝΟΥΜΕΝΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΗ!

ΥΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΠΙΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΠΟΘΕΣΜΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΕΚΛΕΛΕΓΜΕΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

2. Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟΣ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΑΠΟΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, ΜΕ ΜΙΑ ΒΛΑΚΩΔΗ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ.

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ; ΑΠΛΑ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ: ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ (400 μΧ – 1400 μΧ), Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΨΕΥΤΟΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΡΟΘΥΜΑ ΤΟ ΔΗΣΑΚΕΛ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΤΟΥ ΔΕΞΙΟΥ Ή ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΦΟΡΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΑΦΟ.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΠΡΟΓΩΝΩΝ ΤΟΥ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ, ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΚΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΓΥΨΟ.

Περισσότερη Δημοκρατία – Πιο υπεύθυνοι πολιτικοί

1. Συλλογή Υπογραφών:

Για να τεθεί σε εφαρμογή η όλη διαδικασία για πρόωρες εκλογές, θα πρέπει να συλλεγούν υπογραφές που ισοδυναμούν με το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος πού εξέλεξε τον αντιπρόσωπο του λαού του οποίου αμφισβητείται το δικαίωμα ολοκλήρωσης της θητείας του. Αν πρόκειται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα απαιτείται το ένα τρίτο του συνολικού εκλογικού σώματος. Αν πρόκειται για Βουλευτές θα απαιτείται το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος της επαρχίας, ενώ για τον Δήμαρχο θα απαιτείται το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος του Δήμου.

2. Διενέργεια Δημοψηφίσματος:

Αφού συλλεγεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, θα διενεργείται εντός 30 ημερών Δημοψήφισμα στο αντίστοιχο εκλογικό σώμα με ερώτημα: «Επιθυμείτε να γίνουν πρόωρες εκλογές για…. ΝΑΙ ή ΟΧΙ;». Αν το 50% συν μια ψήφος αποφασίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τότε εντός 45 ημερών, θα πρέπει να διοργανώνονται εκλογές για το αξίωμα και τον πολιτειακό αξιωματούχο που οι πολίτες έθεσαν υπό αμφισβήτηση. Ο υπό αμφισβήτηση εκλελεγμένος αντιπρόσωπος διατηρεί το δικαίωμα του να είναι υποψήφιος.

3 .Διάρκεια θητείας:

Η επανεκλογή του αξιωματούχου ή η εκλογή νέου αξιωματούχου θα είναι για το υπόλοιπο της θητείας, όπως αυτή προβλέπετο κατά τη διενέργεια των κανονικών εκλογών.

4. Νομοθετική ρύθμιση:

Η αρχή του ανακλητού, όπως και η δημοκρατική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα τύχει νομοθετικής ρύθμισης αφού επέλθει σχετική τροποποίηση του Συντάγματος και ψήφιση ειδικής νομοθεσίας και κανονισμών, έτσι ώστε να μην εναπόκειται η εφαρμογή της διαδικασίας αυτής στη βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου ή των Δημοτικών Συμβουλίων.

ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η Αντιπροσωπευτική (ή Έμμεση) Δημοκρατία στηρίζεται και λειτουργεί με βάση την αρχή ότι κυρίαρχος είναι ο λαός. Ο λαός ελεύθερα, με τη ψήφο του, επιλέγει τους Αντιπροσώπους του στους οποίους παραχωρεί μέρος της κυριαρχίας του, για να ασκήσουν εκ μέρους του την εξουσία (να κυβερνήσουν) για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο (θητεία).

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Οι εκλελεγμένοι Αντιπρόσωποι του λαού (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Βουλευτές, Δήμαρχοι κλπ) δεσμεύονται έναντι των πολιτών με ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο. Αυτή την έννοια έχουν οι Πολιτικές Διακηρύξεις, τα Προγράμματα Διακυβέρνησης και οι δεσμεύσεις που τα πολιτικά κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα καταθέτουν προεκλογικά ενώπιον των πολιτών, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και να εξασφαλίσουν την ψήφο τους.

Ο λαός δεν εκχωρεί άνευ όρων ή εν λευκώ την εξουσία του σε κόμματα και πολιτικά πρόσωπα. Η λαϊκή κυριαρχία εκτίνεται συνεχώς και αδιάκοπα καθ’ όλη την θητεία.

ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Από πλευράς δημοκρατικότητας, το Κοινοβουλευτικό Σύστημα υπερέχει αφού οι Αντιπρόσωποι του λαού στη Βουλή έχουν περισσότερες εξουσίες απ’ ότι στο Προεδρικό Σύστημα. Στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, οι Βουλευτές μπορούν όχι μόνο να ελέγχουν την Κυβέρνηση πιο αποτελεσματικά, αλλά και να την εξαναγκάσουν σε παραίτηση αίροντας την εμπιστοσύνη τους προς αυτή. Στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ισχύει η αρχή του ανακλητού. Όταν ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση του απολέσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, μια νέα πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο μπορεί, με τη ψήφο μομφής, να οδηγήσει σε παραίτηση την Κυβέρνηση με τελική εξέλιξη τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, προσφέροντας στους πολίτες των δικαίωμα να αποφασίσουν για την πολιτική που θέλουν να ακολουθηθεί.

Στο Προεδρικό σύστημα δεν παρέχεται αυτή η ευχέρεια, αφού το όλο σύστημα εδράζεται στον αυστηρό διαχωρισμό των τριών εξουσιών: Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική. Ως αποτέλεσμα τούτου, το δικαίωμα των πολιτών να ελέγχουν αποτελεσματικά τον Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της θητείας του είναι περιορισμένο εώς θεωρητικό. Το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να αποφασίζουν για το ποιος και πώς θα τους κυβερνά, ασκώντας εκ μέρους τους, την εξουσία, περιορίζεται μόνο την ώρα της κάλπης και μια φορά κάθε πέντε χρόνια.

Ακόμα και όταν ο Πρόεδρος έχει χάσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της κοινωνίας ή κατάφωρα έχει παραβιάσει το κοινωνικό συμβόλαιο με βάση το οποίο εκλέγηκε, οι πολίτες δεν διαθέτουν το δημοκρατικό τρόπο και μέσα για να τον ανακαλέσουν. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των Βουλευτών και των Δημάρχων.

Η μη εφαρμογή της αρχής του ανακλητού επιτρέπει στους εκλελεγμένους από το λαό να νιώθουν ότι είναι υπόλογοι απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες μόνο σε προεκλογικές περιόδους, με την κατάθεση είτε των προγραμματικών τους θέσεων, είτε ενός ωραιοποιημένου απολογισμού του έργου τους.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΛΗΤΟ

Η Δημοκρατία πρέπει, συνεχώς, να εμβαθύνεται και να εμπλουτίζεται. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να εκσυχρονίζεται, για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις, απαιτήσεις και προσδοκίες των πολιτών. Τα δικαιώματα και οι εξουσίες των πολιτών, πρέπει να διευρύνονται.

Αυτούς τους στόχους θέλει να υπηρετήσει η εισαγωγή και εφαρμογή της αρχής του ανακλητού στο πολιτικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ανακλητό πρέπει να εφαρμόζεται με αυστηρά δημοκρατικές διαδικασίες. Πρέπει να ισχύει για όλους τους εκλελεγμένους εκπροσώπους του λαού. Πρέπει, ακόμα, να λειτουργεί με τρόπο πού να μην είναι εις βάρος της πολιτικής σταθερότητας και να ανταποκρίνεται πραγματικά στο αίσθημα και στη βούληση της πλειοψηφίας στην κοινωνία. Η αρχή της πλειοψηφίας πρέπει να προστατεύεται.

Σε περιόδους όπου κρίνεται ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή όποιοι άλλοι εκλελεγμένοι αντιπροσώποι του λαού, παραβιάζουν σοβαρές αρχές του Κοινωνικού Συμβολαίου ή έχασαν την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος που τους εξέλεξε, θα μπορεί να ακολουθηθεί η ακόλουθη διαδικασία η οποία μπορεί να οδηγεί σε διακοπή του χρόνου της θητείας και σε πρόωρες εκλογές.

1. Συλλογή Υπογραφών:

Για να τεθεί σε εφαρμογή η όλη διαδικασία για πρόωρες εκλογές, θα πρέπει να συλλεγούν υπογραφές που ισοδυναμούν με το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος πού εξέλεξε τον αντιπρόσωπο του λαού του οποίου αμφισβητείται το δικαίωμα ολοκλήρωσης της θητείας του. Αν πρόκειται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα απαιτείται το ένα τρίτο του συνολικού εκλογικού σώματος. Αν πρόκειται για Βουλευτές θα απαιτείται το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος της επαρχίας, ενώ για τον Δήμαρχο θα απαιτείται το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος του Δήμου.

2. Διενέργεια Δημοψηφίσματος:

Αφού συλλεγεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, θα διενεργείται εντός 30 ημερών Δημοψήφισμα στο αντίστοιχο εκλογικό σώμα με ερώτημα: «Επιθυμείτε να γίνουν πρόωρες εκλογές για…. ΝΑΙ ή ΟΧΙ;». Αν το 50% συν μια ψήφος αποφασίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τότε εντός 45 ημερών, θα πρέπει να διοργανώνονται εκλογές για το αξίωμα και τον πολιτειακό αξιωματούχο που οι πολίτες έθεσαν υπό αμφισβήτηση. Ο υπό αμφισβήτηση εκλελεγμένος αντιπρόσωπος διατηρεί το δικαίωμα του να είναι υποψήφιος.

3 .Διάρκεια θητείας:

Η επανεκλογή του αξιωματούχου ή η εκλογή νέου αξιωματούχου θα είναι για το υπόλοιπο της θητείας, όπως αυτή προβλέπετο κατά τη διενέργεια των κανονικών εκλογών.

4. Νομοθετική ρύθμιση:

Η αρχή του ανακλητού, όπως και η δημοκρατική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα τύχει νομοθετικής ρύθμισης αφού επέλθει σχετική τροποποίηση του Συντάγματος και ψήφιση ειδικής νομοθεσίας και κανονισμών, έτσι ώστε να μην εναπόκειται η εφαρμογή της διαδικασίας αυτής στη βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου ή των Δημοτικών Συμβουλίων.

ΩΦΕΛΗ

Από την εφαρμογή αυτής της αρχή πρώτο, θα καταστεί πιο έντονα κυρίαρχος ο λαός και θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της πολιτικής αφού τα πολιτικά πρόσωπα θα γνωρίζουν ότι είναι υπόλογοι έναντι των πολιτών καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους δεδομένου ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να τεθεί θέμα απόσυρσης της λαϊκής εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο τους.

Δεύτερο, θα αναβαθμιστεί το ενδιαφέρον των πολιτών για την πολιτική και θα δημιουργηθούν συνθήκες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, αφού ενισχύεται αποφασιστικά ο ενεργός ρόλος τους. Η εξουσία επιστρέφει στα χέρια των πολιτών.

Θεωρώ ότι οι πολίτες είναι πολιτικά ώριμοι, για να γνωρίζουν και να μπορούν να κρίνουν σε ποιες περιπτώσεις θα ασκούν αυτή τη νέα μορφή εξουσίας. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία που θα επέτρεπε κατάχρηση της αρχής, αλλά είναι αρκετά απλή, για να μπορεί να εφαρμοστεί σε σοβαρές περιπτώσεις. Άλλωστε η κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος θα υποχρεώσει τους κατεχόντες δημόσια αξιώματα, αλλά και τα Κόμματα, να είναι πιο προσεκτικοί και συνεπείς με τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.

http://www.politicalportal.org/PolicyDetails.aspx?id=107

Ξεκίνησε η συζήτηση της πρόταση μας για το Ανακλητό.

Τη σχετική πρόταση νόμου του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών και Υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα για τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο την εφαρμογή της Αρχής του Ανακλητού συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Σύμφωνα με τον εισηγητή της πρότασης νόμου, η Αρχή του Ανακλητού αποσκοπεί στο να δώσει πραγματικό περιεχόμενο και αξία στο συμβόλαιο που θεωρητικά υπογράφει ένας πολιτικός αξιωματούχος κατά την προεκλογική περίοδο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών για να εκλεγεί σε κάποιο αξίωμα.

«Σε μια εποχή που οι πολίτες απαξιούν την πολιτική και οδηγούνται στην αποχή γιατί πιστεύουν ότι δεν έχουν πραγματικό ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση πολιτικών αποφάσεων, έχουμε υποχρέωση να κάνουμε πράξη τη συμμετοχική Δημοκρατία», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Γιώργος Λιλλήκας.

Και εξήγησε ότι η πρόταση νόμου αποσκοπεί στο να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες με δημοκρατικές διαδικασίες να μπορούν να ανακαλέσουν τον εκλεγμένο αξιωματούχο. «Συλλέγοντας το 20% υπογραφών του εκλογικού σώματος που εξέλεξε για παράδειγμα τον Πρόεδρο ή τον Δήμαρχο, θα διενεργείται εντός ενός μηνός δημοψήφισμα εντός του εκλογικού σώματος το οποίο εξέλεξε τον συγκεκριμένο αξιωματούχο. Αν το 50% συν μια ψήφος απαιτεί και συμφωνεί με την ανάκληση, τότε εντός 45 ημερών θα διενεργούνται εκλογές» εξήγησε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε πως «δεν είναι ούτε εύκολο να γίνει συλλογή του 20% των υπογραφών, στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι εύκολο να συλλεγούν 100.000 περίπου υπογραφές». Ανέφερε ωστόσο πως δεν είναι ανέφικτο αν όντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απογοητεύσει σε τόσο μεγάλο βαθμό την κοινωνία των πολιτών.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως με τον ίδιο τρόπο που οι πολιτικοί εμπιστεύονται την κρίση των πολιτών και θεωρούν τους πολίτες ώριμους κατά την προεκλογική περίοδο για να τους εκλέξουν σε αξιώματα, με την ίδια ακριβώς λογική θα πρέπει να θεωρούν ότι οι πολίτες είναι ώριμοι, διαθέτουν κρίση και γνωρίζουν πότε θα θέσουν σε διαδικασία το Ανακλητό.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία της Δημοκρατίας και αν υπάρχει το ενδεχόμενο συχνών εκλογών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας τα τελευταία 10 χρόνια μόνο σε δύο περιπτώσεις θα μπορούσε όντως να τεθεί η διαδικασία σε εφαρμογή, η μια περίπτωση, όπως ανέφερε, ήταν το Μαρί και η δεύτερη το κούρεμα καταθέσεων.

«Δεν μπορώ να φανταστώ άλλο θέμα που θα το έκρινε τόσο σοβαρό η ίδια η κοινωνία και θα μπορούσε μια ομάδα πολιτών με δική της πρωτοβουλία να πείσει 100.000 Κύπριους πολίτες να απαιτήσουν το Ανακλητό» πρόσθεσε, λέγοντας πως ακόμη και να συγκεντρωθούν οι υπογραφές θα πρέπει η πρόταση να συγκεντρώσει πλειοψηφία στο σχετικό δημοψήφισμα.

Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα σημαίνει ότι ο εν λόγω αξιωματούχος θα έχει απογοητεύσει την πλειοψηφία της κοινωνίας. «Αν η πλειοψηφία της κοινωνίας και των πολιτών δεν εμπιστεύεται τον Πρόεδρο και απαιτεί την παραίτησή του, γιατί θα πρέπει να συνεχίσει τη θητεία του και να παραγνωρίζει τους πολίτες» διερωτήθηκε.

«Είναι μια διαδικασία που θα δώσει ρόλο και λόγο και εξουσία στους πολίτες. Θα τους επιτρέπει να ελέγχουν τους εκλελεγμένους αξιωματούχους αλλά θα καταστήσει και τους πολιτικούς αξιωματούχους πιο υπεύθυνους, πιο σοβαρούς στο τι υπόσχονται στον κυπριακό λαό για να εξασφαλίσουν την ψήφο του καθώς θα νοιώθουν ότι υπάρχει ο έλεγχος όχι μόνο την ώρα της κάλπης αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΓιώργοςΛιλλήκας #Ανακλητό

3 views0 comments