• Γραφείο Τύπου

Η Συμμαχία Πολιτών στηρίζει την κατάργηση αποκοπής του 12% για πρόωρες αφυπηρετήσεις

Σε συνέχεια πρότασης μας του 2017 και πολλών τοποθετήσεων στον δημόσιο διάλογο, με πιο πρόσφατη αυτή του Οκτωβρίου του 2019 μετά από συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, ως Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε επιβεβλημένη την κατάργηση της αποκοπής συντάξιμων ωφελημάτων (12%) για αφυπηρετήσεις στο 63ο, υπό τη μορφή πέναλτι, το οποίο αποτέλεσε χαράτσι-εφεύρεση της Τρόικα κατά την περίοδο της τραπεζικής και οικονομικής κρίσης.


Η ενθάρρυνση για πρόωρη αφυπηρέτηση των δημοσίων υπαλλήλων θα δημιουργήσει κένωση θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες, ενώ θα συνεισφέρει στην ανανέωση ιδεών και κουλτούρας στη Δημόσια Υπηρεσία, όπως και εν γένει ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, με αύξηση της παραγωγικότητας και ευκολότερη μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Σημειώνουμε δε ότι η πρόταση δεν θα επιβαρύνει τα κρατικά έξοδα, αφού η μισθολογική εξοικονόμηση υπερβαίνει το κόστος συντάξιμων ωφελημάτων. Ωστόσο το κόστος αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιβαρύνει το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.


Περαιτέρω, όπως πλειστάκις έχουμε δηλώσει, θα πρέπει ταυτόχρονα να εξετάσουμε και την καθιέρωση Κατώτατης Σύνταξης που να ανέρχεται τουλάχιστον στα €750 μηνιαίως, αφού οι πολίτες τρίτης ηλικίας στη χώρα μας αξίζουν ποιοτική και αξιοπρεπή διαβίωση, μετά από τόση προσφορά στη χώρα και σίγουρα δεν αξίζουν την εξαθλίωση που υπόκεινται σήμερα, ζώντας πολλοί εξ αυτών με συντάξεις των 350 και 400 ευρώ!


Αχιλλέας Μαλαχουρίδης

Αντιπρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

70 views0 comments