• Γραφείο Τύπου

Πρέπει να εξευρεθεί λύση και χώρος για όλες τις εργαζόμενες θηλάζουσες γυναίκες


Δήλωση Προέδρου Συμμαχίας Γυναικών Ρένας Γιαβαση


Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι επιτέλους ξεκίνησε η συζήτηση στην επιτροπή Εργασίας της Βουλής για τους κανονισμούς που αφορούν στη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένου χώρου θηλασμού ή/και άντλησης γάλακτος σε χώρους όπου εργάζονται θηλάζουσες.


Όπως όλες και όλοι γνωρίζουμε ο αποκλειστικός θηλασμός είναι δώρο ζωής και για το παιδί και για τη μητέρα. Επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι τα διαλείμματα θηλασμού προβλέπονται από το Νόμο περί Προστασίας της Μητρότητας. Συνεπώς ήρθε η ώρα να παρέχουμε στις μητέρες, αυτές τις διευκολύνσεις.


Οι κανονισμοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση όμως υπάρχει κενό ως προς τους εργασιακούς χώρους όπου τα τετραγωνικά ή η φύση εργασίας δεν διευκολύνουν τη δημιουργία ειδικού χώρου για θηλασμό. Ως Συμμαχία Γυναικών θεωρούμε ότι πρέπει και για αυτές τις περιπτώσεις να εξευρεθεί λύση γιατί το δικαίωμα στο θηλασμό είναι αδιαπραγμάτευτο. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να καθοριστεί ποιος είναι ο αρμόδιος/υπεύθυνος να ελέγχει ότι σε όλους τους χώρους εργασίας με θηλάζουσες γυναίκες τηρούνται οι κανονισμοί.


Την ίδια ώρα όμως, θα πρέπει να γίνουν και στοχευμένες εκστρατείες για την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, αλλά και την εξοικείωση του κοινού με τον μητρικό θηλασμό σε δημόσιους χώρους.


Και αυτό γιατί δυστυχώς στην Κύπρο είμαστε αρκετά πίσω όσον αφορά στο θηλασμό, καθώς παρόλο που περίπου 8 στις 10 μητέρες ξεκινούν να θηλάζουν δυστυχώς από αυτές τις μητέρες πολύ λίγες είναι που θηλάζουν αποκλειστικά.