• Γραφείο Τύπου

Πνευμονολογική κλινική Λεμεσού - ΓεΣΥ

Το νοσοκομείο Λεμεσού μένει χωρίς πνευμονολογική κλινική, ενώ οι πολίτες από τον Μάρτιο θα αυξήσουν τις εισφορές τους στο ΓεΣΥ και ενώ η εφαρμογή της δεύτερης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας βρίσκεται στα σκαριά με ημερομηνία υλοποίησης την 1η Ιουνίου.


Είναι γεγονός ότι οι γιατροί εγκαταλείπουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και η εξεύρεση αντικαταστατών είναι μια δύσκολη υπόθεση, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία. Η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων έχει καθυστερήσει παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια συνεχίζουν να είναι η σπονδυλική στήλη του ΓεΣΥ.

Ως Συμμαχία Πολιτών καλέσαμε έγκαιρα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και τον ΟΚΥπΥ να εξεύρουν εκείνες τις λύσεις αλλά και να ετοιμάσουν πρόγραμμα στελέχωσης και ανάπτυξης νέων υποδομών και κλινικών στα κρατικά νοσηλευτήρια.


Πλέον επιβάλλεται η ενίσχυση και η δυνατότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων με άμεση προτεραιότητα οι γιατροί του δημοσίου να έχουν οικονομικά κίνητρα για να εργαστούν. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να αμείβονται όσο αυτοί του ιδιωτικού τομέα, καθώς έχουν εξασφαλισμένη δουλειά και δεν έχουν επενδύσει στα νοσοκομεία, αφού πρόκειται για κρατική επένδυση.


Δεν αναμέναμε ότι μια τέτοια μεγάλη μεταρρύθμιση θα εφαρμοζόταν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, σίγουρα όμως το να κλείσει μια ολόκληρη κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού δεν αποτελεί πρόβλημα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά ανυπαρξία προληπτικών ενεργειών.


Γιώργος Ευσταθίου

Πρόεδρος Επαρχιακού Συμβουλίου Λεμεσού


278 views0 comments