• Γραφείο Τύπου

Περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου και κυρώσεις κατά Τουρκίας

Μετά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας να εισβάλει για συνέδριο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, το «δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα» που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζεται να μετουσιωθεί σε πράξεις. Η μέχρι τώρα στάση μας δείχνει ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία, για άλλη μια φορά αφήσαμε τα γεγονότα να εξελιχθούν και τώρα τρέχουμε, πίσω από αυτά, για να πούμε ότι «η διπλωματική οδός, το διεθνές δίκαιο, οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι εκείνες που υπαγορεύουν και χαράσσουν το τι δέον γενέσθαι ευθύς αμέσως».


Αφενός, το γεγονός ότι ως κράτος δεν δράσαμε προληπτικά ενάντια στην Τουρκική προκλητικότητα και διαμέσου της διπλωματικής οδού και του διεθνές δικαίου - που μετά τα γεγονότα επικαλέστηκε ο ΠτΔ – καταδεικνύει σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά την ετοιμότητα αντίδρασης της Κύπρου σε προκλητικές πράξεις. Αφετέρου, διερωτόμαστε γιατί δεν έχει ακόμα καταστεί σαφές το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν σέβεται διεθνές δίκαιο, δεν θα ακούσει – προφανώς – καμία διπλωματική προσέγγιση, αλλά ούτε και πρόκειται να κάνει πίσω από τους σχεδιασμούς της Άγκυρας;


Η Συμμαχία Πολιτών ζητά επανειλημμένως από την Κυβέρνηση να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για αποφυγή των τετελεσμένων, που είναι ο εποικισμός της περίκλειστης περιοχής. Ζητούμε όπως συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση για το θέμα της Αμμοχώστου. Καταθέσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο την θέση μας μέσα από την οποία ξεκαθαρίζουμε ότι δεν νοούνται αλλά Μ.Ο.Ε. χωρίς σ’ αυτά να συμπεριλαμβάνεται η Αμμόχωστος και η επιστροφή της, όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας.


Σημειώνουμε δε, ότι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, όχι μόνο για την Αμμόχωστο αλλά ευρύτερα, αποτελεί για εμάς βασική προϋπόθεση για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.


Στόχος και σκοπός όλων μας πρέπει να είναι η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους της κατοίκους σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε., η πρόληψη απέναντι σε κάθε προκλητικότητα που σχεδιάζει η Άγκυρα και η προσπάθεια επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για το σύνολο των ενεργειών στις οποίες έχει έκνομα προβεί μέχρι σήμερα.


Αντρέας Θεμιστοκλέους

Αναπληρωτής Πρόεδρος

13 views0 comments