Παρέμβαση Γ. Λιλλήκα στη Βουλή για το Ενωτικό ΔημοψήφισμαΓιώργος Λιλλήκας

Ο λαός αναμένει από εμάς να εργαστούμε για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού αλλά με εντιμότητα, με ιστορική αυτογνωσία και αξιοπρέπεια. Δεν ανέχεται όμως την ταπείνωση ακόμα και στις ελεύθερες περιοχές, στα δικά του εσωτερικά κοινοτικά θέματα.

Όσο με αφορά, θα δεχόμουν να ταπεινωθούμε αν η ταπείνωση επρόκειτο να οδηγήσει σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Η ταπείνωση θα είχε νόημα σε μια τέτοια περίπτωση.

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Θα προσπαθήσω στην παρέμβαση μου να μην μπω στη λογική των αφορισμών του τύπου «συρόμενοι από το ΕΛΑΜ» ή «των υπηρετών του Ακκιντζί» και άλλων τέτοιων χαρακτηρισμών γιατί κρίνω ότι αυτή η προσέγγιση δεν είναι παραγωγική. Το μόνο που προσφέρει είναι διχόνοια και φανατισμό.

Η σημερινή συζήτηση μόνο θλίψη και απογοήτευση προκαλεί στο λαό. Είναι λυπηρό, γιατί ενώ έχουμε απέναντι μας τον κατοχικό στρατό, ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια αδιάλλακτη και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, αντί ενωμένοι να εστιάσουμε τις προσπάθειες μας στο πως θα κάμψουμε την Τουρκική αδιαλλαξία για να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη λύση, στο πως θα ανατρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και προσάρτηση, μεταγενέστερα, των κατεχομένων εδαφών μας, ερίζουμε για το κατά πόσο θα πρέπει ή όχι να ικανοποιήσουμε μια ταπεινωτική απαίτηση του κ. Ακιντζί.

Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν πρόκειται για μια αθώα Πρόταση Νόμου που αποσκοπεί στην αλλαγή μιας διαδικασίας. Υπό άλλες συνθήκες και περιστάσεις ενδεχόμενα να υπερψήφιζα μια τέτοια Πρόταση, γιατί θεωρώ ότι μια κοινωνία με πολιτικό πολιτισμό όφειλε προ πολλού να έχει ξεκαθαρίσει τέτοια ζητήματα αφήνοντας την ευθύνη στο αρμόδιο Υπουργείο. Δεν πρόκειται, όμως, περί αυτού.

Η Πρόταση Νόμου που έχουμε ενώπιων μας, πολύ δε περισσότερο η υπερψήφιση της στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς τον λαό μας, προς τη διεθνή κοινότητα καθώς και προς την τουρκική πλευρά.

Καταρχάς οδηγεί τα κόμματα που θα την υπερψηφίσουν σε αυτοαναίρεση. Ομόφωνα όλα τα κόμματα που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο κρίναμε με κοινή δήλωση ότι η αποχώρηση Ακιντζί από τις συνομιλίες στηρίχθηκε σε «εσκεμμένη διαστρέβλωση».

Ομόφωνα δηλώσαμε ότι «ούτε τέθηκε ούτε πρόκειται ποτέ να τεθεί (θέμα ένωσης) όπως και δεν τίθεται θέμα αποδοχής της οποιασδήποτε μορφής λύσης που οδηγεί στη διχοτόμηση». Κι αν ήταν ειλικρινής ο κ. Ακκιντζί στις ανησυχίες που εξέφρασε, θα είχε ικανοποιηθεί και θα επιστρέψει στις συνομιλίες.

Επανερχόμενοι, σήμερα σ’ αυτό το ζήτημα για να διορθώσουμε το «λάθος», όπως κάποιοι ισχυρίζονται, μετά από τον εκβιασμό Ακιντζί, στην ουσία ακυρώνουμε την ομόφωνη δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου.

Εκ των υστέρων αποδεχόμαστε ότι οι αιτιάσεις Ακκιντζί δεν ήταν «εσκεμμένη» διαστρέβλωση αλλά δικαιολογημένη αντίδραση Ακκιντζί και μεταφέρουμε την ευθύνη επανέναρξης των συνομιλιών από τους ώμους αυτού που αποχώρησε στους ώμους της Βουλής.

Ταυτόχρονα, στέλνουμε ένα λανθασμένο και επικίνδυνο, για την πλευρά μας, μήνυμα στην Τουρκική πλευρά. Το μήνυμα ότι είμαστε ευάλωτοι σε πιέσεις και εκβιασμούς. Υποχωρώντας στον απαράδεκτο εκβιασμό Ακιντζί, που ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως προσπάθεια ταπείνωσης των Ελληνοκυπρίων, προσφέρουμε κίνητρα στην Τουρκική πλευρά να μας εκβιάζει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Επιτρέποντας στον κ. Ακιντζί και στην Άγκυρα να διασυνδέουν τις συνομιλίες με άλλα άσχετα σημαντικά ή ασήμαντα ζητήματα ανοίγουμε την όρεξη της Τουρκίας και τον ασκό του Αιόλου. Ήδη δημόσια τόσο ο κ. Τσαβούσογλου όσο και ο κ. Ακιντζί επιχειρούν να διασυνδέσουν τη συνέχιση των συνομιλιών με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ μας.

Πως θα αντιδράσουμε αν σε μια από τις επόμενες συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί ο τελευταίος εκβιάσει με αποχώρηση από τις συνομιλίες αν δεν εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναστολή του ενεργειακού μας Προγράμματος; Ή ακόμα αν απαιτήσει όπως η Κυπριακή Βουλή εκδώσει ψήφισμα που να καλεί την Κυβέρνηση να παγώσει τις έρευνες και γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ;

Από την ώρα που δίνουμε δικαίωμα παρέμβασης στον κ. Ακιντζί σε αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ή σε ζητήματα που, με βάση το Σύνταγμα, αποτελούν αρμοδιότητα των Κοινοτήτων και όχι του Κράτους, αυτές οι παρεμβάσεις θα αυξηθούν και θα ενταθούν.

Η συμπεριφορά του κ. Ακιντζί δείχνει αυταρχισμό και ετσιθελισμό ενώ ο εκβιασμός του θίγει την αξιοπρέπεια και την Εθνική συνείδηση των Ελληνοκυπρίων. Αυτή η συμπεριφορά έχει μεγαλώσει τις ανησυχίες και τις έγνοιες του λαού ως προς τη βιωσιμότητα της υπο διαπραγμάτευση λύσης μετά τα πολλά μικρά και μεγάλα βέτο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε όλα τα όργανα και θεσμούς του Κράτους.

Αν για ένα τόσο ασήμαντο ζήτημα, το οποίο μάλιστα δεν επηρεάζει δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, η Τουρκική πλευρά αντιδρά με τόσο έντονο και εκβιαστικό τρόπο, τι θα γίνει αν μετά τη λύση προκύψουν διαφωνίες σε σοβαρά ζητήματα; Πως θα αντιδράσει σε μια τέτοια περίπτωση;

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Ο λαός αναμένει από εμάς να εργαστούμε για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού αλλά με εντιμότητα, με ιστορική αυτογνωσία και αξιοπρέπεια. Ο λαός μας έχει ανεχτεί πολλές προσβλητικές και προκλητικές ενέργειες από την Τουρκική πλευρά, με την πλέον μόνιμη και εμφανή πρόκληση τη χάραξη των κατοχικών σημαιών στο σώμα του Πενταδακτύλου. Παρόλα αυτά συνέχισε να συνομιλεί με την Τουρκοκυπριακή ηγεσία, ελπίζοντας σε μια λύση που θα ανατρέψει την κατοχή και την διχοτόμηση. Δεν ανέχεται όμως την ταπείνωση ακόμα και στις ελεύθερες περιοχές, στα δικά του εσωτερικά κοινοτικά θέματα. Μια ταπείνωση η οποία στοχεύει απλά στο να δικαιώσει τον Ακιντζί και να λαθροβιώσει τις συνομιλίες.

Ο λαός αναμένει από εμάς σήμερα να προασπιστούμε την αξιοπρέπειά του και το κύρος της Βουλής, του Κράτους μας.

Θέλω να δηλώσω κάτι και το κάνω με πάσαν ειλικρίνεια. Όσο με αφορά, θα δεχόμουν να ταπεινωθούμε αν η ταπείνωση επρόκειτο να οδηγήσει σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Η ταπείνωση θα είχε νόημα σε μια τέτοια περίπτωση.

Όμως, η πραγματικότητα, τα πραγματικά δεδομένα και όχι οι ευσεβοποθισμοί, λένε πως η ταπείνωση θα οδηγήσει απλά σε επανέναρξη των συνομιλιών σ’ένα κλίμα εκβιαστικό και σ’ένα πλαίσιο ακραίων απαιτήσεων όπως αυτά καθορίστηκαν από τον κ. Ακιντζί και τον κ. Τσαβούσογλου στη Γενεύη.

Οι Τουρκικές απαιτήσεις για συνέχιση των εγγυήσεων, παραμονή των Τουρκικών στρατευμάτων, κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία νέου κράτους καθώς και η εκχώρηση στα 80 εκατομμύρια Τούρκων της Τουρκίας του δικαιώματος να εγκαθίστανται ελεύθερα στην Κύπρο, παραμένουν ως προϋποθέσεις για να δεχθεί η Άγκυρα επίλυση του Κυπριακού.

Αυτά επανέλαβε σε πρόσφατο άρθρο του στους Times της Ουάσιγκτον ο κ. Τσαβούσογλου.

Ταυτόχρονα δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι τη μέρα που ο κ. Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, εξήγγειλε έμμεσα την επανέναρξη των συνομιλιών, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία μας απειλούσε για «χρήση όλων των μέσων» σε βάρος της Κύπρου προκειμένου να ανατρέψει τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς.

Την ίδια περίοδο, διεξήγαγε ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα ιστορικά γεγονότα ενός λαού δεν παραγράφονται με αποφάσεις της Βουλής. Η γνώση της ιστορίας είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση του κάθε λαού. Η ιστορική λήθη οδηγεί σε απώλεια της ταυτότητας και στην αφομοίωση ενός λαού στην πορεία της ιστορίας.

Βασικός κανόνας μιας συνεργασίας μεταξύ λαών αλλά και εθνικών κοινοτήτων είναι ο αλληλοσεβασμός και η αποχή από κάθε παρέμβαση του ενός στα εσωτερικά ζητήματα του άλλου.

Αυτή την αρχή παραβίασε ο κ. Ακκιντζί. Αυτή την αρχή παραβίασαν στο παρελθόν άλλα ξένα κέντρα αποφάσεων. Όπως αντιταχθήκαμε στις παρεμβάσεις των ξένων έτσι αντιτασσόμαστε και στην παρέμβαση Ακκιντζί, προασπιζόμενοι την ανεξαρτησία μας και την αξιοπρέπεια μας.

Γι’ αυτούς τους λόγους θα καταψηφίσουμε την Πρόταση Νόμου που έχουμε ενώπιον μας.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΕνωτικόΔημοψήφισμα

3 views0 comments