Παγκόσμια Ημέρα για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Παγκόσμια ημέρα για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αλλά τα περιστατικά βίας που τόσο συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι ως προς την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Κύπρο. Τί να πρωτοθυμηθούμε από τη φετινή χρονιά; Τα εφτά  θύματα του Ορέστη; Γυναίκες εξαφανίζονταν και ουδείς από τους αρμόδιους, δεν κατάφερε να κάνει τη δουλειά του.


Τη 40χρονη γυναίκα που πριν από περίπου δύο εβδομάδες δέχθηκε επίθεση από τον εν διαστάσει σύζυγο της με καυστικό υγρό; Η γυναίκα που χαροπαλεύει στην εντατική είχε κάνει νωρίτερα καταγγελία στον Αστυνομικό σταθμό Γερμασόγειας. Η αποτελεσματική παρέμβαση της αστυνομίας και όλων των αρμόδιων φορέων αποδεικνύεται περίτρανα στον αγώνα αυτής της γυναίκας να κρατηθεί στη ζωή.

Δυστυχώς, ετησίως, εκατοντάδες γυναίκες στην Κύπρο αφήνονται στο έλεος βίαιων αντρών. Τα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί, είναι απλώς ημίμετρα για να κλείσουν τα στόματα που διαμαρτύρονται. Η σιωπή και η ανοχή αυτού του φρικτού φαινομένου, αποτελεί συνενοχή.


Η Συμμαχία Γυναικών διεκδικεί μέτρα πρακτικά και άμεσα.


Διεκδικεί οι ποινές των θυτών να γίνουν αυστηρότερες και παραδειγματικές.Οι αρμόδιες υπηρεσίες να στελεχωθούν με κατάλληλο/εκπαιδευμένο προσωπικό ώστε να γίνεται έγκαιρη και σωστή διάγνωση των περιστατικών αλλά κυρίως να γίνεται ορθή προστασία και ψυχολογική στήριξη των θυμάτων.Χρειάζεται η αστυνομία να έχει ξεκάθαρο πρωτόκολλο για αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.Χρειάζεται εκπαίδευση των παιδιών από τα πρώτα σχολικά τους βήματα για να σπάσουμε επιτέλους τα λανθασμένα στερεότυπα και να φτάσουμε στην πραγματική και υγιή ισότητα.Τέλος, χρειάζεται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αναδεικνύουν αυτά τα θλιβερά φαινόμενα στη σωστή τους διάσταση ώστε να συμβάλουν στην πρόληψη τέτοιων περιστατικών αλλά και στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση του κοινού.


ΡΕΝΑ ΓΙΑΒΑΣΗ

Πρόεδρος Συμμαχίας Γυναικών

1 view0 comments