Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Χρέος μας η ενίσχυση οικολογικής συνείδησης

Εδώ και 48 χρόνια η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Περίπου μισός αιώνας έχει παρέλθει αλλά τα περιβαλλοντικά προβλήματα διογκώνονται με ραγδαίους ρυθμούς και τα βιώνουμε στην καθημερινότητα μας.

Δυστυχώς οι κεντρικές κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών του πλανήτη, σε οικονομικούς και πληθυσμιακούς όρους, δείχνουν μια εγκληματική αδιαφορία για τη συστηματική εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων.

Ως Συμμαχία Πολιτών, πιστεύουμε ότι αποτελεί καθήκον και χρέος μας, να αναδεικνύουμε περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών μας, όπως επίσης και προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε την οικολογική συνείδηση και δράση της κοινωνίας μας, την πράσινη ανάπτυξη.

Άλλωστε, ο περιορισμός που επήλθε με την πανδημία έχει αποδείξει περίτρανα πως τα νέφη από την μόλυνση λόγω καυσαερίων είχαν σχεδόν εξαφανιστεί από μεγαλουπόλεις και πως τα νερά σε κανάλια και ποταμούς έγιναν διαυγή και καθαρά.

Ως εκ τούτου οφείλουμε πλέον μεταξύ άλλων να προωθούμε μέτρα και να καταθέτουμε προτάσεις νόμου στην Βουλή όπως:

• Στρατηγικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό ούτως ώστε να μην γειτνιάζουν οχληρές βιομηχανίες με οικιστικές ζώνες.

• Επενδύσεις σε μια οικονομία της έρευνας και καινοτομίας, φιλική προς το περιβάλλον

• Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

• Επιδότηση για τη θερμομόνωση κατοικιών για κατοίκους ορεινών περιοχών.

• Συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων με εισαγωγή του θεσμού των δημοψηφισμάτων με γνώμονα την βιώσιμη πράσινη ποιότητα ζωής κ.α.

Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για μια Κύπρο που ο άνθρωπος, το περιβάλλον, η καθημερινότητα του πολίτη θα αποτελούν τον πυρήνα και την αφετηρία των αποφάσεων για οποιαδήποτε πολιτική δράση και απόφαση των εκάστοτε κυβερνώντων. Το χρωστάμε όχι μόνο στους εαυτούς μας και στην πατρίδα μας αλλά κυρίως στις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας.

43 views0 comments