Παγκόσμια Ημέρα ΓυναίκαςΔήλωση της Προέδρου Συμμαχίας Γυναικών και υποψήφιας βουλεύτριας με τον συνδυασμό «ΕΔΕΚ - Κοινωνική Συμμαχία», Ρένας Γιαβάση.


Η σημερινή ημέρα θα ήταν καλύτερα να μην υπήρχε. Για αυτό και ευχόμαστε όπως οι επόμενες γενιές γυναικών να μην χρειάζεται να την «γιορτάζουν» ή να την έχουν ως ανάμνηση μιας δύσκολης εποχής για το γυναικείο φύλο.

Γιατί, το γεγονός και μόνο ότι ακόμη υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, αποτελεί απόδειξη πως συνεχίζουν οι γυναίκες να υφίστανται έμφυλες διακρίσεις και έμφυλη βία.


Δυστυχώς, τα γεγονότα και οι αριθμοί δεν μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε αισιόδοξες για το μέλλον. Ιδιαίτερα σε αυτό το διάστημα με την πανδημία του κορωνοϊού, οι γυναίκες βρέθηκαν σε ακόμη πιο δυσμενή θέση καθώς αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και σε άλλες θέσεις εργασίας που απαιτούν άμεσες επαφές, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί ο φόρτος εργασίας τους και οι προκλήσεις για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Την ίδια στιγμή και το πιο επικίνδυνο, είναι το γεγονός ότι ο εγκλεισμός έχει αυξήσει κατακόρυφα την έμφυλη και την ενδοοικογενειακή βία.


Η ανισότητα των δυο φύλων είναι ένα πρόβλημα το οποίο οφείλουμε και μπορούμε να ξεπεράσουμε αναπτύσσοντας συγκεκριμένες δράσεις, προγράμματα και μέτρα για κάθε πτυχή του σύνθετου αυτού προβλήματος.


Όμως, το σημαντικότερο είναι η αλλαγή κουλτούρας. Είναι η μετάβαση από την πατριαρχική κοινωνία στην κοινωνία της ισότητας και των ίσων δικαιωμάτων. Και τούτο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της Παιδείας, ώστε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Τέλος, οι άνδρες πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε απέναντι τους, δεν θέλουμε τη θέση τους. Θέλουμε ίσα δικαιώματα για τη μάνα, την αδελφή, την κόρη, τη σύντροφο τους.