• Γραφείο Τύπου

Ομιλία Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών στο Εκλογικό Συνέδριο του Κινήματος

Σε λίγους μήνες το Κίνημα μας, το Κίνημα της Συμμαχίας Πολιτών, κλείνει εφτά χρόνια ζωής και δράσης.


Η Συμμαχία Πολιτών γεννήθηκε μέσα στις πιο δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που γνώρισε η χώρα μας από την Τουρκική εισβολή και εντεύθεν.


Το Κίνημα μας πήρε σάρκα και οστά στο μέσο μιας βαθιάς σύνθετης κρίσης η οποία, πέραν από τις κοινωνικές πληγές που άνοιξε, έχει διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό, άλλαξε τη δομή της κοινωνίας διογκώνοντας το μέγεθος των χαμηλών στρωμάτων με την συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των λίγων πολύ πλουσίων και των πολλών πολύ φτωχών. Η βαθιά οικονομική και τραπεζική κρίση και οι πρωτοφανείς, σε βιαιότητα, μέθοδοι αντιμετώπισης της, οδήγησαν σε μια ανθρωπιστική κρίση και προκάλεσαν ένα ισχυρό κοινωνικό σοκ.


Αντιδρώντας η κοινωνία έθεσε υπό αμφισβήτηση όλο το πολιτικό και πολιτειακό σύστημα, απέκτησε νέες ευαισθησίες και απαιτήσεις που ανέτρεψαν διαχρονικές ανοχές απέναντι σε ανήθικες πρακτικές. Το σώμα της κοινωνίας μας έγινε πιο απαιτητικό από το πολιτικό και πολιτειακό σύστημα, ακόμα κι από το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Αυτή η νέα κοινωνική ευαισθησία έφερε στην επιφάνεια πολλές παθογένειες του πολιτικού συστήματος, του κράτους και των θεσμών του. Τα φαινόμενα των σκανδάλων, της διαπλοκής και της διαφθοράς, της σήψης των θεσμών που παλαιότερα γινόντουσαν ανεκτά, αποτελούσαν τα πρώτα θέματα στην κοινωνική ατζέντα, με τους πολίτες να απαιτούν κάθαρση και τιμωρία των ενόχων.


Τιμωρία που δεν ήρθε βέβαια ποτέ, αφήνοντας έτσι μια πικρή απογοήτευση στην κοινωνία. Μια απογοήτευση η οποία σε συνδυασμό με την ανασφάλεια που δημιούργησαν η ανεργία, η ανέχεια και η μετανάστευση των νέων μας οδήγησε στην απελπισία. Η κυπριακή κοινωνία έπαψε, εκείνα τα χρόνια, να ελπίζει. Μάταια αναζητούσε και ανέμενε βοήθεια και κυρίως ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο από το κράτος της, από τους πολιτικούς της.

Το κοινωνικό αυτό σοκ, η απογοήτευση και η οργή που ένοιωσαν οι πολίτες, οδήγησαν σε μια βαθιά κοινωνική μετάλλαξη με σοβαρές προεκτάσεις και επιπτώσεις και στην πολιτική. Το γεγονός ότι η βελτίωση τα τελευταία χρόνια, των δημοσιονομικών δεικτών και των δεικτών της οικονομίας δεν έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και οι κοινωνικές πληγές παραμένουν ανοικτές, με οικογένειες να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους και νέους να εργάζονται με εξευτελιστικούς μισθούς, συντηρεί την κοινωνική απογοήτευση και οργή.


Όλα αυτά οδήγησαν στην απαξίωση της πολιτικής, του κράτους, της δικαιοσύνης, των κομμάτων και του πολιτικού προσωπικού. Η βαθιά απογοήτευση των πολιτών από αυτούς που εμπιστεύτηκε και στους οποίους ανέθεσε το μέλλον του, τους απομάκρυνε από τις πολιτικές και εκλογικές διεργασίες. Η οργή και ο θυμός επέφεραν την απαξίωση με άδικο, δυστυχώς, ισοπεδωτικό τρόπο, εξισώνοντας ενόχους και αθώους.


Είναι μέσα σ’ αυτά τα κοινωνικά δεδομένα και δρώμενα που ιδρύθηκε η Συμμαχία Πολιτών ως ένα Κίνημα των πολιτών κόντρα στο κάθε μορφής κατεστημένο. Συστήσαμε τη Συμμαχία Πολιτών με πενιχρά οικονομικά μέσα και με περιορισμένες δυνατότητες προβολής των θέσεων μας. Θέσαμε ως στόχο μας την προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων του πολίτη. Τη συμμετοχική δημοκρατία, για να έχει ουσιαστικό ρόλο και εξουσία ο πολίτης στη λήψη των αποφάσεων που τον αφορούν και να τεθούν οι εκλελεγμένοι αντιπρόσωποι του υπό κοινωνικό έλεγχο και εποπτεία. Για όλα αυτά και πολλά άλλα καταθέσαμε Προτάσεις Νόμου αλλά και εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση.


Σε αυτή την πορεία των εφτά χρόνων δώσαμε πολλές μάχες σε όλα τα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα. Γνωρίσαμε νίκες αλλά και ήττες. Είχαμε επιτυχίες αλλά και αποτυχίες. Βιώσαμε τη διαδοχή των συναισθημάτων του ενθουσιασμού και της απογοήτευσης.


Θεωρώντας ότι οι επιτυχίες οφείλονται στη συλλογική δράση ενώ οι αποτυχίες βαραίνουν κύρια την ηγεσία και πρώτιστα τον Πρόεδρο του Κινήματος, είχα ζητήσει έκτακτο εκλογικό συνέδριο, για να μπορέσουν τα μέλη μας να απονέμουν ευθύνες και να ανανεώσουν την εντολή τους σ’ αυτούς που εμπιστεύονται. Στο εκλογικό μας συνέδριο καλούμαστε να ανανεώσουμε δυνάμεις για να πορευτούμε μπροστά. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και αντίξοες. Αλλά γι’ αυτό δημιουργήσαμε τη Συμμαχία Πολιτών, για τα δύσκολα. Στις δυσκολίες και στα προβλήματα δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Σηκώνουμε τα μανίκια πάνω για δουλειά και αγώνα. Αυτό σας καλώ να πράξουμε. Οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι πολλά και δύσκολα. Δεν έχουμε δικαίωμα να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτές τις προκλήσεις. Οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Έτσι εκπληρώνουμε το κοινωνικό μας χρέος.

Μπορεί να μην πετύχαμε μεγάλα εκλογικά ποσοστά αλλά με τη δράση και τις προτάσεις μας συμβάλαμε, όσο λίγοι στο να πάει η χώρα μπροστά και να λυθούν προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας και επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Είμαστε περήφανοι γιατί, σ’ αυτό τον φαύλο κύκλο της διαπλοκής και της διαφθοράς η Συμμαχία Πολιτών έμεινε καθαρή. Μακριά και έξω από κάθε σκάνδαλο, έξω από κάθε κύκλωμα του πολιτικο-επιχειρηματικού συστήματος.


Είμαστε περήφανοι γιατί πρωτοστατήσαμε και συμβάλαμε, όσο λίγοι, για να μεταρρυθμιστεί το σύστημα υγείας που είχαμε και το οποίο συντηρούσε δύο κατηγορίες ασθενών, στερώντας από τους οικονομικά άτυχους την ίση πρόσβαση στο αγαθό της υγείας. Στη μάχη για το ΓΕΣΥ παραμείναμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για ένα καθολικό σύστημα που θα προσφέρει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα της οικονομικής τους κατάστασης. Σε αυτή τη μάχη χάσαμε συναγωνιστές, γιατρούς μέλη μας γιατί διαφωνούσαν με τις θέσεις του Κινήματος. Δεν διστάσαμε, όμως, γιατί είμασταν πεπεισμένοι ότι ο αγώνας μας ήταν δίκαιος κι υπηρετούσε τον απλό πολίτη. Κι είναι με ιδιαίτερη χαρά σήμερα που είδα στο συνέδριο φίλους, μέλη μας που επέστρεψαν.


Το ΓΕΣΥ είναι ένα εθνικό στοίχημα. Εμείς υλοποιήσαμε στο έπακρο τη δέσμευση που αναλάβαμε στη σύσκεψη στο Προεδρικό για υπερψήφιση των νομοσχεδίων και στήριξη των αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας, του ΟΑΥ και του ΟΚΥΠΥ.


Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση δεν αποδείχθηκε συνεπής ως προς τις δικές της δεσμεύσεις. Και δεν επικρίνω γι’ αυτό, ούτε τον τέως ούτε τον νυν Υπουργό Υγείας, γιατί και οι δύο πίστεψαν στο ΓΕΣΥ και εργάστηκαν για την επιτυχή υλοποίηση του. Αναφέρομαι στην μη διάθεση από την Κυβέρνηση των αναγκαίων κονδυλιών για νέο σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό των κρατικών νοσηλευτηρίων, για τη δημιουργία νέων κλινικών, για την επαρκή στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επικρίνω την Κυβέρνηση, γιατί η Κυβέρνηση έχει αποτύχει, μέχρι στιγμής, να υλοποιήσει την αυτονόμηση των Κρατικών νοσηλευτηρίων. Απέτυχε να λύσει τα σοβαρά προβλήματα των νοσοκομείων μας, με σοβαρό τον κίνδυνο, τον ερχόμενο Ιούνιο να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ. Θα εγκληματήσει η Κυβέρνηση αν αφήσει τα κρατικά νοσηλευτήρια να καταρρεύσουν, όχι απλά γιατί θα αποτύχει το ΓΕΣΥ, η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών, αλλά γιατί κάτι τέτοιο θα μας πάρει πίσω πολλές δεκαετίες, με ακριβό τίμημα για τους απλούς πολίτες.


Έχοντας ως πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη, συνεχίζουμε να δίνουμε μάχες για την καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού στα 1125 ευρώ, για να τεθεί τέρμα στην εκμετάλλευση των νέων μας και να σμικρύνει το χάσμα μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η Πρόταση Νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή, ώθησε την Κυβέρνηση να ετοιμάσει δική της Πρόταση. Ξέρω ότι οι Συντεχνίες έχουν διαφορετική από εμάς άποψη. Ανησυχούν για τις συλλογικές συμβάσεις προάγοντας την αναγκαιότητα για διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Δεν θέλουμε να υποσκάψουμε το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εκεί και όπου υπάρχουν. Αντίθετα, στοχεύουμε στην ενίσχυση τους, αρκεί ο μισθός που θα προβλέπεται σ’ αυτές να είναι πάνω από τον εθνικό κατώτατο μισθό. Ζήτησαν χρόνο για να διεξαχθεί διάλογος. Δώσαμε τον χρόνο που ήθελαν, αν κι από την αρχή πιστεύαμε πως οι εργοδότες και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν θα κατέληγαν σε συμφωνία. Σεβόμαστε τον διάλογο αλλά πιο πολύ σεβόμαστε την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια των νέων μας. Θέλω να ελπίζω ότι πριν από το καλοκαίρι θα ψηφιστεί σε νόμο η Πρόταση μας, έτσι ώστε η Κύπρος, να μην είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης χωρίς νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού. Ελπίζω να μην υπάρξει κωλυσιεργία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και να μην παρεισφρήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες.


Αυτή την περίοδο, με δίκη μας Πρόταση Νόμου προσπαθούμε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις που η οικονομική κρίση έχει επιφέρει στις εργασιακές σχέσεις. Εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση και καθοδηγούμενη από ένα αναχρονιστικό νεοφιλελεύθερο δόγμα, η Κυβέρνηση επέφερε την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Δημιούργησε νέες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο. Αξιοποιώντας τον φόβο της ανεργίας μετέτρεψε τους εργαζόμενους σε αυτοεργοδοτούμενους για να έχουμε έτσι πολλών ταχυτήτων εργαζομένους. Και ασφαλώς δεν άργησαν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να αντιγράψουν τις κυβερνητικές μεθόδους, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι με ίδια καθήκοντα και προσόντα να αμείβονται διαφορετικά. Δεν νοείται κράτος δικαίου χωρίς ισονομία και ισότιμη μεταχείριση των πολιτών. Κι αυτή την στρέβλωση ευελπιστούμε να διορθώσουμε σύντομα.


Πήραμε πρωτοβουλία για να τερματίσουμε την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες για να εξασφαλίσουν μια απλή Πολεοδομική Άδεια και Άδεια Οικοδομής, καταργώντας την αχρείαστη γραφειοκρατία. Και σ’ αυτό το ζήτημα υποχρεώθηκε η Κυβέρνηση να εξαγγείλει μέτρα που βασίζονται στη δική μας Πρόταση, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για εκσυγχρονισμό των διαδικασιών του Κράτους.


Σπρώξαμε με τις Προτάσεις που καταθέσαμε την Κυβέρνηση να διευρύνει την άδεια μητρότητας και να παραχωρήσει, κουτσουρεμένη έστω και την άδεια πατρότητας.


Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,


Φίλες και φίλοι,


Ανέφερα αυτά τα λίγα, τα πιο επίκαιρα παραδείγματα της δράσης μας, για να δώσω ένα στίγμα της φιλοσοφίας που χαρακτηρίζει το Κίνημα της Συμμαχίας Πολιτών. Έγνοια μας είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Έγνοια μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Κράτος που να νοιάζεται για τα παιδιά του και θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους, με διαφανείς διαδικασίες, με ανάληψη ευθύνης και κοινωνική ευαισθησία. Ένα κράτος όπου η δημόσια υπηρεσία να είναι υπηρέτης και όχι δεσπότης του λαού.


Βρισκόμαστε, ως κοινωνία και ως Κράτος, σήμερα μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Από τις επιλογές και τις αποφάσεις μας θα κριθεί το μέλλον της χώρας και του λαού μας. Μεγάλες προκλήσεις και μεγάλα προβλήματα απαιτούν λύσεις. Για να κερδίσουμε το στοίχημα του 21ου αιώνα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας κουλτούρες και πρακτικές του παρελθόντος. Πρέπει να τολμήσουμε και να καινοτομήσουμε. Να ξεφύγουμε από την πεπατημένη. Να πάψουμε να ανακυκλώνουμε πρακτικές και θεωρίες. Να καινοτομήσουμε.


Η βαθιά οικονομική κρίση που βιώσαμε προσέφερε την ευκαιρία να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος. Να οικοδομήσουμε ένα νέο πιο σύγχρονο και σύνθετο μοντέλο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην έρευνα και στην καινοτομία. Αντί τούτου, στραφήκαμε και πάλι στους τρεις παραδοσιακούς τομείς, που η ίδια η Κυβέρνηση κρίνει ως ευαίσθητους σε εξωγενής παράγοντες: στον Τουρισμό, στην οικοδομική βιομηχανία με κίνητρα για βίζες και για μίζες που μας εξέθεσαν διεθνώς και στις υπηρεσίες, κυρίως του τραπεζικού τομέα.


Η μεταρρύθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έμεινε στα συρτάρια. Η ιδέα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θα προσάρμοζε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και την παρεχόμενη παιδεία στα δεδομένα και απαιτήσεις του 21ου αιώνα έμεινε στις διακηρύξεις.


Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκεί που φάνταζε εφικτή γιατί όλοι αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της, άρχισε να υποσκάπτεται από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ελπίζω κι εύχομαι να επικρατήσει η υπευθυνότητα κι όχι το μέτρημα του αριθμού δημάρχων και συμβούλων που θα κερδίσει ή θα χάσει το κάθε κόμμα.


Στα περιβαλλοντικά ζητήματα, στην αειφόρο ανάπτυξη με αξιοποίηση των ΑΠΕ η Κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. Η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω από τους στόχους που έθεσε η Ε.Ε. Ενώ η κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται ως οικουμενική απειλή, ενώ ήδη βιώνουμε τις πρώτες συνέπειες κι ενώ η χώρα μας βρίσκεται στην περιοχή με τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, η Κυβέρνηση καθυστέρησε εγκληματικά στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής.


Αυτά τα μεγάλα ζητήματα, εμείς ως Συμμαχία Πολιτών δεν τα αντικρύζουμε με κομματικές παρωπίδες. Τα αντιλαμβανόμαστε ως Εθνικά Στοιχήματα που οφείλουμε να κερδίσουμε. Για να ανταποκριθούμε, όμως, σε αυτές τις προκλήσεις θα πρέπει συλλογικά και υπεύθυνα να διαμορφώσουμε ένα κοινό όραμα. Να οραματιστούμε την Κύπρο που θέλουμε για το 2050 και να σχεδιάσουμε τη στρατηγική μας για το πως αυτό το όραμα θα το κάνουμε πραγματικότητα. Αλλιώς η χώρα μας θα συνεχίσει να χάνει έδαφος και χρόνο και θα καθίσταται ολοένα και λιγότερο ανταγωνιστική στο νέο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον.


Αγαπητοί Σύνεδροι,


Φίλες και φίλοι,


Το Συνέδριο μας λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και αναδιατάξεων στην ευρύτερη περιοχή μας. Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ρευστή και συνάμα εκρηκτική. Έχουν μαζευτεί πολλά σύννεφά πολέμου και ο κίνδυνος μιας ευρύτερης σύρραξης είναι ορατός. Τον πλέον αρνητικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή μας διαδραματίζει η Τουρκία, η οποία έχει καταστεί ο πλέον αποσταθεροποιητικός παράγοντας που απειλεί την ασφάλεια όλων των λαών της περιοχής, τα συμφέροντα και την κυριαρχία όλων των κρατών και απειλή για την περιφερειακή ειρήνη. Είναι έκδηλο ότι η αναδιάταξη του συσχετισμού δυνάμεων και ο αγώνας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων για διεύρυνση της ζώνης επιρροής τους, έχει οδηγήσει στο περιθώριο το διεθνές δίκαιο και έχει πλήρως παροπλίσει, τον ήδη αποδυναμωμένο Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.


Μπορεί ως Κυπριακή Δημοκρατία, να είμαστε έξω από αυτή τη μάχη γιγάντων αλλά οι εξελίξεις δεν θα μας αφήσουν ανεπηρέαστους. Η Κύπρος, το Κυπριακό ζήτημα, όπως και στο παρελθόν, μπορεί να καταστεί παράπλευρη απώλεια, σ’ ένα ευρύτερο γεωπολιτικό σχεδιασμό των διαφόρων συμμαχιών.


Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, απολαμβάνοντας την ανοχή τους όπως και της ανοχής της Ε.Ε., επιχειρεί να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της για αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Χωρίς κανένα σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο, έχει εισβάλει στην Συρία, αποστέλλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά ζητήματα ενός ανεξάρτητου κράτους, απειλεί την Ελλάδα αμφισβητώντας κυριαρχικά της δικαιώματα και συνεχίζει την εισβολή της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Τουρκική Κυβέρνηση ενεργεί βάση συγκεκριμένης στρατηγικής που στοχεύει στην καθιέρωση της ως Περιφερειακή υπερδύναμη, ως ο ηγεμόνας της Ανατολικής Μεσογείου. Η στρατηγική αυτή στηρίζεται στην στρατιωτική της δύναμη και στοχεύει στη διεύρυνση των Τουρκικών συνόρων, τα οποία καθορίστηκαν στη Συνθήκη της Λοζάνης την οποία ο Ταγίπ Ερτογάν θέλει το 2023 να αναθεωρήσει.


Αυτός ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους για την Κύπρο και την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαία η κλιμάκωση των Τουρκικών προκλήσεων. Οι παράνομες ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι μεμονωμένες πράξεις. Αποτελούν μέρος μιας τακτικής η οποία είναι εξελισσόμενη. Είχαμε, πολύ έγκαιρα, προειδοποιήσει ότι η Τουρκία θα καταστεί ακόμα πιο επιθετική. Προειδοποιήσαμε για τον κίνδυνο πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου ή μιας ελεγχόμενης σύρραξης με στόχο να μας σύρει στο τραπέζι των συνομιλιών υπό την απειλή των κανονιοφόρων.


Ορατός είναι κι ο κίνδυνος της προσάρτησης των κατεχόμενων μας εδαφών το 2023. Από τη στιγμή που οι Τουρκικοί σχεδιασμοί για κατάκτηση μιας ζώνης ασφάλειας, όπως την ονόμασαν, στη Συρία απέτυχαν λόγω της ρωσικής αντίδρασης, η μόνη περιοχή στην οποία μπορεί να επεκτείνει τα σύνορα της είναι η κατεχόμενη Κύπρος. Η Τουρκία ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν απέτρεψε την προσάρτηση της Κριμαίας και πρόσφατα την εξαγγελθείσα προσάρτηση από το Ισραήλ μέρους των υψωμάτων Γκολάν.


Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ως προς τις πραγματικές προθέσεις και τους επεκτατικούς στόχους της Τουρκίας. Σήμερα η Τουρκία διαθέτει τρεις στρατιωτικές βάσεις στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Έχει αναπτύξει την στρατιωτική της βιομηχανία για να μειώσει την εξάρτηση της από άλλες χώρες. Εξασφάλισε τους S400 ενώ εξάγγειλε την παραγωγή δύο αεροπλανοφόρων.


Έχοντας απέναντι μας αυτή την Τουρκία, η οποία εδώ και 46 χρόνια κατέχει τη μισή μας πατρίδα, αντί να ενισχύσουμε την Εθνική Φρουρά και την αμυντική μας ικανότητα, τις έχουμε αποδυναμώσει. Απέναντι σε αυτή την επεκτατική Τουρκία δεν έχουμε να προτάξουμε μιαν ολοκληρωμένη στρατηγική ικανή να αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Συνεχίζουμε να αυτοσχεδιάζουμε και να αντιδρούμε με αναποτελεσματικό κι αντιπαραγωγικό τρόπο.


Η Κυβέρνηση απέτυχε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχουμε ως Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντί να απαιτήσει και να εξασφαλίσει αποτελεσματικές κυρώσεις που μπορούν να πληγώσουν την Τουρκική οικονομία, η Κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί εξασφάλισε ανώδυνες κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων. Κυρώσεις που ακόμη δεν εφαρμόστηκαν. Ακόμη χειρότερα, η Κυβέρνηση παθητικά ανέχεται, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να παραβιάζουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αναστολή των επαφών και συνομιλιών με την Τουρκία.


Το θηρίο που λέγεται Τουρκία δεν πρόκειται να εξημερωθεί με χάδια και φιλοφρονήσεις. Αντίθετα, όσο εμείς υποχωρούμε, τόσο περισσότερο αποθρασύνεται. Η μόνη γλώσσα που καταλάβει η Τουρκία είναι οι κυρώσεις. Κυρώσεις, όμως, που θα έχουν σοβαρό οικονομικό κόστος στην Τουρκία.


Δεν υποτιμούμε τα διάφορα οικονομικά συμφέροντα που επηρεάζουν τη στάση διάφορων ευρωπαϊκών χωρών. Ούτε λέμε ότι είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι, όμως, ανέφικτος στόχος. Η εικόνα της Τουρκίας είναι σήμερα πολύ αρνητική στην πλειοψηφία των Κρατών Μελών της Ε.Ε., όπως και στις ΗΠΑ. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει σημαντικά γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα τα οποία θέτουμε στη διάθεση των ΗΠΑ, λιγότερο σήμερα της Ρωσίας και περισσότερο της Ε.Ε. και μεγάλων χωρών μεταξύ των οποίων η Γαλλία αλλά και η Γερμανία. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τόσο την αρνητική εικόνα της Τουρκίας όσο και τα γεωστρατηγικά μας πλεονεκτήματα. Να τα αξιοποιήσουμε για να εξασφαλίσουμε ουσιαστικά και απτά ανταλλάγματα. Αν δεν διεκδικήσουμε δεν θα πάρουμε. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.


Είναι με αυτή την Τουρκία που κάποιοι έτρεφαν αυταπάτες ότι μπορούμε να τα βρούμε στη Διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα. Από αυτή την Τουρκία κάποιοι αναμένουν ότι θα εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της για διατήρηση των εγγυήσεων και παραμονή στρατευμάτων μετά τη λύση του Κυπριακού. Είναι αυτή την Τουρκία που κάποιοι ήθελαν να εμπιστευθούμε για μεταφορά με αγωγό του Φυσικού μας Αερίου στην Ευρωπαϊκή Αγορά.


Η Εθνική μας υπόθεση δεν βρίσκεται απλά σε στασιμότητα ή σε αδιέξοδο. Το Κυπριακό έφυγε από την διεθνή ατζέντα. Από τη Διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα και μετά το Κυπριακό έχει πλέον μπει σε άλλη τροχιά. Μια νέα Διάσκεψη απλά θα νομιμοποιήσει την αναζήτηση νέων μοντέλων λύσης. Δυστυχώς με δικά μας λάθη επιτρέψαμε στην Τουρκία να φέρει το Κυπριακό σε μια τέτοια θέση που οι επιλογές που θα τεθούν πλέον ενώπιων μας δεν θα είναι μεταξύ μιας καλής και μιας κακής λύσης αλλά μεταξύ μιας κακής και μιας καταστροφικής λύσης.


Δυστυχώς, απέναντι σ’ αυτές τις σκληρές πραγματικότητες και τους ορατούς κινδύνους και απειλές, αντί να προτάξουμε ένα ισχυρό ενωμένο εσωτερικό μέτωπο, παρουσιαζόμαστε διασπασμένοι. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον τόπο και στην ιστορία μας, να αφήσουμε κατά μέρος διαφωνίες και κομματικές σκοπιμότητες. Υπεύθυνα και νούσιμα να αναζητήσουμε τις ελάχιστες κοινές θέσεις και συνισταμένες και στη βάση αυτών, συλλογικά να διαμορφώσουμε μια κοινή στρατηγική. Την πρωτοβουλία για ενότητα οφείλει να αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Διαφορετικά, αν συνεχίσουμε να υποτιμούμε τους κινδύνους και να μην λαμβάνουμε αποτρεπτικά μέτρα, ο λαός και ο τόπος μας θα πληρώσουν σκληρό τίμημα.


Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,


Σε ενάμιση χρόνο περίπου θα κληθούμε να δώσουμε τη μάχη των Βουλευτικών Εκλογών, μέσα σε δύσκολες συνθήκες.


Η κατάργηση του μέτρου της απλής αναλογικής και η καθιέρωση του 3,6% ως εκλογικού μέτρου καθιστά την προσπάθεια μας δύσκολη.


Δύσκολη ήταν και το 2016 η προσπάθεια μας. Κι όμως τα καταφέραμε. Όπως τα καταφέραμε τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε και το 2021. Αρκεί να το πιστέψουμε και να δουλέψουμε μεθοδικά και με ενθουσιασμό. Διαθέτουμε σωστές θέσεις και πολλές Προτάσεις. Έχουμε ένα σημαντικό Κοινοβουλευτικό έργο να επιδείξουμε. Μη διαθέτοντας την οικονομική άνεση και την εύκολη πρόσβαση στα ΜΜΕ των μεγάλων κομμάτων, θα πρέπει να αναπτύξουμε ένα άμεσο καθημερινό διάλογο με τους πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα.


Οι σχεδιασμοί μας γίνονται για αυτόνομη κάθοδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την πιθανότητα συνεργασιών. Αντίθετα. Οι συνεργασίες είναι στο DNA της Συμμαχίας Πολιτών. Το αποδείξαμε από την πρώτη μέρα ίδρυσης του Κινήματος μας, με προτάσεις που αποσκοπούσαν στην ενοποίηση του ενδιάμεσου χώρου, για να καταστεί πρωταγωνιστική δύναμη και να πάψει να παίζει τον ρόλο του κομπάρσου σε ένα διπολικό σύστημα. Αρκεί οι όποιες συνεργασίες να στηρίζονται στον αλληλοσεβασμό και σε κοινές προγραμματικές θέσεις.


Οι εκλογές δεν είναι απλά κομματική υπόθεση. Είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας και του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η ευθύνη για το ποιοι μας κυβερνούν και ποιοι νομοθετούν βαραίνει τον κάθε πολίτη. Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν αν θα πάρουν την τύχη στα χέρια τους, καταψηφίζοντας αυτούς που θεωρούν υπεύθυνους για τα δεινά του τόπου και υπερψηφίζοντας αυτούς που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους ή αν θα αφήσουν τους κομματικούς στρατούς να αποφασίσουν για πάρτη τους.


Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι η κριτική και η μεμψιμοιρία δεν φέρνουν την αλλαγή. Η αποχή είναι ανοχή όλων αυτών που λεκτικά καταδικάζουν. Η αλλαγή έρχεται μόνο με θετική συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες. Αυτή είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Της Δημοκρατίας που προάγει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό. Που επιτρέπει σε όλες τις κοινωνικές τάσεις κι απόψεις να εκπροσωπούνται και να εκφράζονται στη Βουλή.


Ως Συμμαχία Πολιτών εμπνεόμαστε από την Κοινωνική Δημοκρατία που θέλει τον πολίτη να έχει ουσιαστικό λόγο και ρόλο στην λήψη αποφάσεων.


Αυτό τον αγώνα διεξάγουμε και σ’ αυτό τον αγώνα καλούμε τους Πολίτες που είναι απογοητευμένοι και οργισμένοι να συστρατευθούν μαζί.


Η Κύπρος του αύριο είναι υπόθεση όλων. Είναι ευθύνη όλων και του καθενός ξεχωριστά.


Όσον μας αφορά, εμείς θα πράξουμε το καθήκον μας. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να δημιουργήσουμε μια υγιή και προοδευτική κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Έτσι εκπληρώνουμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορία, στον πολιτισμό και στα παιδιά μας.