Ομιλία Γ. Λιλλήκα στη Βουλή με θέμα τον Κρατικό ΠροϋπολογισμόΓιώργος Λιλλήκας

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Οι προϋπολογισμοί του Κράτους αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία, τη στρατηγική (αν υπάρχει) και τις κατευθύνσεις της Κυβέρνησης σε όλους τους τομείς: τον οικονομικό, τον κοινωνικό, της παιδείας, υγείας, άμυνας κλπ. Αυτός είναι και ο λόγος που κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών, μας δίνεται η ευκαιρία για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του Κυβερνητικού έργου καθώς και εκτίμησης των προσανατολισμών της για το επόμενο έτος.

Η φετινή συζήτηση συμπίπτει με σοβαρές εξελίξεις τόσο σε Εθνικό, όσο σε περιφερειακό, Ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο. Η τροχοδρόμηση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, η τρομοκρατία, η επεκτατική και επιθετική πολιτική της Τουρκίας, η βαθειά κρίση της Ε.Ε. που εκφράστηκε με το Brexit και όχι μόνο, η διεθνής τάση ενίσχυσης ακροδεξιών και ρατσιστικών κινημάτων είναι μερικά από τα γεγονότα που το 2016 θα κληρονομήσει στο 2017.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Την ώρα που εμείς συζητούμε τους προϋπολογισμούς δεν γνωρίζουμε αν αυτοί οι προϋπολογισμοί θα είναι για τη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας ή του Ελληνοκυπριακού Συνιστώντος Κρατιδίου. Η διαπίστωση μου δεν είναι ρητορική. Είναι ουσιαστική και δεν πηγάζει ούτε και εδράζεται μόνο στην εμμονή της Τουρκίας για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία αποκαλεί «εκλιπούσα». Η Τουρκία και Ερτογάν μπορούν να αμφισβητούν αλλά δεν μπορούν να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς τη δική μας συγκατάθεση και συναίνεση. Η αμφιβολία μου για το αν οι προϋπολογισμοί που συζητούμε θα αφορούν το νόμιμο και διεθνώς αναγνωρισμένο Κράτος μας ή το Ελληνοκυπριακό Συνιστών Κρατίδιο, εδράζονται στις θέσεις και αντιλήψεις του κύριου Αναστασιάδη. Οι ανησυχίες μου πηγάζουν από την φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τις διαπραγματευτικές θέσεις του κύριου Αναστασιάδη ο οποίος ενώ, αναλαμβάνοντας την Προεδρία δήλωσε πίστη στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δημόσια δεσμεύεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει και μετά τη λύση και απλά θα αλλάξει δομή και πολιτειακό σύστημα, στην πραγματικότητα έχει αποδεχθεί τη δημιουργία ενός νέου «συνεταιριστικού κράτους» το οποίο θα είναι διάδοχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι ας μην βιαστούν κάποιοι να πουν ότι κινδυνολογώ ή διαστρεβλώνω τις θέσεις του κύριου Αναστασιάδη. Ούτε κινδυνολογώ ούτε διαστρεβλώνω τις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Επειδή οι στιγμές είναι πολύ πιο κρίσιμες και τραγικές απ’ ότι ο κύριος Αναστασιάδης εκτιμά, είμαι υποχρεωμένος να επικαλεστώ τρία γεγονότα που εδραίωσαν αυτή μου την ανησυχία, για την οποία είχα εγείρει θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο και με επιστολή μου, τον Ιούλιο του 2014, προειδοποιούσα τον Πρόεδρο για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια τέτοια εξέλιξη.

Γεγονός πρώτο: Κατά την ενημέρωση στην υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου για το κεφάλαιο της οικονομίας και ερωτώντας τι συμφωνήθηκε στις συνομιλίες αναφορικά με το χρέος των 15 δις ευρώ του ψευδοκράτους έναντι της Τουρκίας, μας ειπώθηκε πως αυτό που συμφωνήθηκε είναι όπως το κάθε Συνιστών Κρατίδιο αποπληρώσει το χρέος που δημιούργησε και επωφελήθηκε το ίδιο και η κοινότητα που ζει σ’ αυτό! Με τον τρόπο αυτό ο κύριος Αναστασιάδης επιχείρησε να αποφύγει όπως το Κεντρικό Κράτος κληθεί να αποπληρώσει και το κόστος της κατοχής.

Τι όμως σημαίνει αυτή η συμφωνία πέραν και έξω από την οικονομική διάσταση; Σημαίνει ότι ο ίδιος ο κύριος Αναστασιάδης θεωρεί ή αποδέχεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι το νόμιμο κράτος που εκπροσωπεί και τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους αλλά είναι το Ελληνοκυπριακό Συνιστών Κρατίδιο, διότι αν είναι το νόμιμο Κράτος που θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τη λύση τότε όλα τα χρέη του, όπως και όλος ο πλούτος του θα πρέπει να αποτελούν υποχρέωση και κτήμα όλων των πολιτών του ανεξάρτητα εθνικότητας. Το Ελληνοκυπριακό Συνιστών Κρατίδιο υποτίθεται πως δεν υπάρχει και ότι θα συσταθεί μετά τη λύση. Αυτό ισχυρίζετο, μέχρι πρόσφατα, ο κύριος Αναστασιάδης, ότι διασφαλίζεται στο Κοινό Ανακοινωθέν που έκανε με τον κύριο Έρογλου. Ότι, δηλαδή, τα δύο Συνιστώντα Κρατίδια θα προβλέπονται και θα συσταθούν από το Σύνταγμα. Πως και γιατί αποδέχθηκε τότε, όπως το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας το αποπληρώσουν μόνο οι Ελληνοκύπριοι; Δεν συνιστά αυτό μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ελληνοκυπριακό Συνιστών Κρατίδιο;

Γεγονός δεύτερο: Στην κατ’ ιδίαν ενημέρωση που μας έκανε ο κύριος Αναστασιάδης μετά το Mont Pelerin 1, παρουσιάζοντας την πρόταση μας όπως στην όποια συμφωνία επιτευχθεί, υπάρχει ημερομηνία έναρξης ισχύος της, πέραν του επιχειρήματος ότι αυτό θα επέτρεπε στα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν πλήρως πριν από την εφαρμογή της λύσης, υποστήριξα πως αυτή η πρόταση βοηθά στο να διευθετηθούν και άλλα πρακτικά ζητήματα που θα βοηθούσαν στην ομαλή εφαρμογή της λύσης. Ως παράδειγμα έδωσα το ζήτημα της δημιουργίας Ελληνοκυπριακού Συνιστώντος Κρατιδίου, το οποίο πρακτικά είναι αδύνατο να συγκροτήσουμε μέσα σε μια νύκτα. Η απάντηση του κ. Αναστασιάδη ήταν πως έχουμε ήδη το Ελληνοκυπριακό Συνιστών Κρατίδιο!

Πως ισχυρίζεται λοιπόν, ότι θα συνεχίσει και θα μετεξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με τη λύση αφού ο ίδιος την θεωρεί ως το Ελληνοκυπριακό Συνιστών Κρατίδιο; Τελικά, ο κύριος Αναστασιάδης διαπραγματεύεται θεωρώντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το Ελληνοκυπριακό Συνιστών Κρατίδιο, το οποίο από κοινού με τη λεγόμενη Τ.Δ.Β.Κ. ως το Τουρκοκυπριακό Συνιστών Κρατίδιο θα συνδημιουργήσουν το νέο Κράτος. Όπως ακριβώς το είπε ο κύριος Ακιντζί σε συνέντευξη του την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

Γεγονός τρίτο: στην προχθεσινή μεταμεσονύκτιο υπαναχώρηση του κύριου Αναστασιάδη συμφωνήθηκε όπως στις 12 Γενάρη 2017, συγκληθεί στη Γενεύη Διάσκεψη στην οποία πέραν από τις δύο κοινότητες, που θα είναι ήδη στο χώρο από τις 9 του Γενάρη, θα προσκληθούν να μετάσχουν και οι τρείς εγγυήτριες δυνάμεις. Παίζοντας με την ασάφεια ο κ. Άιντα, ικανοποίησε λεκτικά τον κ. Αναστασιάδη και ουσιαστικά την Τουρκία και τον κύριο Ακιντζί. Δεν αναφέρεται στο Ανακοινωθέν ούτε πολυμερής ούτε πενταμερής. Αναφέρεται απλά Διάσκεψη. Από την επόμενη μέρα ο κύριος Αναστασιάδης και ο κύριος Ακιντζί άρχισαν να διαφωνούν σ’ αυτό που συμφώνησαν το προηγούμενο βράδυ. Μόνο που έχει δίκαιο ο κ. Ακιντζί ο οποίος έξυπνα επικαλείται την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι δε προσκληθεί για να είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία. Το επιχείρημα του κ. Κασουλίδη ότι θα είναι ο ίδιος παρών και άρα θα εκπροσωπείται η Κυπριακή Δημοκρατία, στερείται σοβαρότητας και αποδεικνύει πόσο πρόχειρη είναι η Κυβέρνηση στους σχεδιασμούς και στις αποφάσεις της. Παρών μπορεί να είναι αλλά θα είναι ως Γιαννάκης Κασουλίδης. Δεν θα καθίσει ως προσκεκλημένος διαπραγματευτής στο τραπέζι με τις εγγυήτριες δυνάμεις ως ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη. Μπορεί να κάθεται σε μια γωνιά να παρακολουθεί ως παρατηρητής. Και δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιος μαντικές ικανότητες για να προβλέψει ότι παρών θα είναι ο λεγόμενος «Υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους. Θα είναι και οι δυο είτε ως απλά πρόσωπα είτε ως ισότιμοι Υπουργοί των δυο Συνιστόντων Κρατών.

Και σε αυτή την περίπτωση έγινε αυτό που ζητούσε επίμονα η Τουρκία. Όπως πολύ φοβάμαι θα γίνει το δικό της Τουρκίας και στο ζήτημα των εγγυήσεων και στο ζήτημα της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση. Η Τουρκία έχει στρατηγική και τακτική και παραμένει σταθερή στις θέσεις της. Τώρα θα καταστεί ακόμα πιο αδιάλλακτη γιατί έχει απτές, πλέον, αποδείξεις πως όταν μένει ανυποχώρητη ο κ. Αναστασιάδης υποχωρεί ατάκτως. Γνωρίζει ο Ερντογάν πως ο κ. Αναστασιάδης έκρινε ως πολύ καλό το Σχέδιο Ανάν, άρα δεν έχει κανένα λόγο να του προσφέρει κάτι καλύτερο. Αντίθετα, τώρα είναι η ευκαιρία του Ερντογάν να κερδίσει ακόμη περισσότερα. Και αυτό που θα επιδιώξει στη Γενεύη είναι είτε η Κύπρος να μετατραπεί μέσω της λύσης σε προτεκτοράτο της Τουρκίας (όπως ακριβώς το είπε ο κ. Αναστασιάδης στη συνάντηση του με τον κ. Παυλόπουλο) είτε να κηρυχτεί επίσημα αδιέξοδο για να προχωρήσει με την προσάρτηση των κατεχομένων.

Όλοι συμφωνούσαμε για συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που διεκόπησαν. Όχι όμως συνέχιση των συνομιλιών βάση των τουρκικών όρων.

Ο κ. Αναστασιάδης με την προχθεσινή του μεταμεσονύχτια υποχώρηση, απέδειξε πως δεν χρειάζεται «πιστόλι στον κρόταφο» για να υποχωρήσει. Απέδειξε πως δεν είναι σε θέση ούτε και μπορεί να προασπιστεί και να διεκδικήσει τα δίκαια του λαού και της πατρίδας μας. Αποδείχθηκε ασυνεπής με τον ίδιο του τον εαυτό, αφού μετά την τριμερή στην Νέα Υόρκη μας έλεγε πως ο Ακιντζί ζητούσε να βρεθούν εκτός Κύπρου, για δυο μέρες να συζητήσουν το εδαφικό και τα άλλα κεφάλαια και την τρίτη μέρα να ξεκινήσει η Πενταμερής, πρόταση την οποία απέρριψε, όπως μας είπε.

Μετά το Μον Πελεράν 1, μας έλεγε ο κ. Αναστασιάδης πως ο κ. Ακιντζί επεδίωκε να συνδυάσει το εδαφικό με τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, πράγμα που δεν δεχόταν ο ίδιος. Στο προηγούμενο διάγγελμα του πριν 10 περίπου ημέρες μας έλεγε πως δεν πάει σε διάσκεψη αν δεν υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό που θα αποτυπωθεί σε χάρτη.

Τι άλλαξε από τότε; Τι το διαφορετικό προέκυψε στις μια τα μεσάνυχτα στο μαγικό δείπνο με τον κύριο Ακιντζί και αποδέχθηκε όλους τους τουρκικούς όρους; Όταν ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει πως αν δεν αποδεχόταν την πενταμερή η Τουρκία θα προχωρούσε στην προσάρτηση, δεν καταλαβαίνει πως έτσι βάζει τη θηλιά στο λαιμό του Κυπριακού λαού; Δεν αντιλαμβάνεται πως αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική του θέση και ενισχύει την αδιαλλαξία του Ερτογάν ο οποίος βλέπει μπροστά του ένα πανικόβλητο και υπό σύγχυση συνομιλητή που είναι έτοιμος να τα δώσει όλα;

Ο κύριος Αναστασιάδης, με την υποχωρητικότητα του και τους αυτοσχεδιασμούς υπό πανικό, φέρνει και την Ελλάδα προ τετελεσμένων και σε φοβερά δύσκολη θέση. Αντί να συνεργαστεί και να κτίσει πάνω στην Ελληνική πρόταση για διπλωματική διερεύνηση των προοπτικών επιτυχίας μιας τέτοιας διάσκεψης, φρόντισε να μεταφέρει την πίεση πάνω στην Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τις επεκτατικές απειλές Ερτογάν για τα νησιά του Αιγαίου.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δήλωσε, με τη σύμφωνο γνώμη του κ. Αναστασιάδη πως δεν αποδέχεται τις εγγυήσεις. Πως θα μετάσχει σε μια διάσκεψη μόνο για κατάργηση των εγγυήσεων και όχι τροποποίηση ή συγκεκαλυμμένη συνέχιση τους υπό άλλη μορφή. Θέση απόλυτα ορθή, αφού αν η πρόθεση της Τουρκίας είναι να συνεχίσουν οι εγγυήσεις τότε είτε η διάσκεψη θα αποτύχει και θα έχουμε την οριστική κατάρρευση των συνομιλιών, με επίρριψη ευθυνών στην Ελλάδα, είτε για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει η Ελλάδα να αποδεχθεί τις εγγυήσεις και να εξευτελιστεί ως ένα αναξιόπιστο Κράτος.

Τα γνωρίζει όλα αυτά ο κύριος Αναστασιάδης γιατί τα συζήτησε κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα. Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε στη μεταμεσονύκτιο ευφορία να παραγνωρίσει, να παρακάμψει την Ελληνική Κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πράξης του. Ο λόγος είναι τελικά απλός, ο κ. Αναστασιάδης έχει αποφασίσει να αποδεχθεί εγγυήσεις όπως και την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση. Αρκεί να βρεθεί εκείνη η διατύπωση που θα ξεγελά τους Ελληνοκύπριους.

Αυτό απασχολεί τον κύριο Αναστασιάδη: πως θα βρει τρόπο να ξεγελάσει τον λαό αντί να τον υπερασπιστεί. Αντί να συνταχθεί με την Ελληνική Κυβέρνηση, αντί να αξιοποιήσει το πολύ αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ε.Ε. για την Τουρκία για να ληφθούν κυρώσεις και μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν την διχοτόμηση ή την προσάρτηση, ο κύριος Αναστασιάδης επέλεξε το δρόμο που οδηγεί είτε στην παράνομη διχοτόμηση είτε στην νομιμοποιημένη διχοτόμηση και ομηρία του Κυπριακού Ελληνισμού στην Τουρκία. Ένα από τα δύο θα είναι το αποτέλεσμα της πενταμερούς διάσκεψης, στη Γενεύη κι ας μην τρέφει αυταπάτες ο κ. Αναστασιάδης.

Το επιχείρημα του κύριου Αναστασιάδη ότι θα αποφασίσει ο Κυπριακός λαός με δημοψήφισμα αποτελεί πρόκληση. Ο Κυπριακός λαός θα βρεθεί μπροστά σε δύο τραγικές και καταστροφικές επιλογές που εκείνος μαγείρεψε, και θα κληθεί να επιλέξει τη λιγότερο καταστροφική. Δεν νομιμοποιείται να μεταφέρει την ευθύνη πάνω στο λαό.

Εκείνος και μόνο εκείνος ευθύνεται για την τραγική κατάσταση στην οποία έφερε το Κυπριακό. Αν διακατέχετο από αίσθημα ευθύνης κι όχι από το σύνδρομο της Ανανικής αυτοδικαίωσης, θα γνώριζε πως οφείλει να φέρει στο λαό μια δίκαιη λύση για να μπορεί να την αποδεχτεί και να την αγκαλιάσει και όχι μια λύση για την οποία θα χρησιμοποιηθούν κάθε λογής εκβιασμοί και απειλές για να επιβληθεί.

Ο κύριος Αναστασιάδης, με τους χειρισμούς του και τα όσα αποδέχθηκε στις συνομιλίες έχει παραβιάσει τη λαϊκή εντολή που ζήτησε και έλαβε από το λαό. Δεν διαθέτει την απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε λύση που καταλύει το κράτος και νομιμοποιεί τη διχοτόμηση. Ζήτησε και πήρε τη λαϊκή εντολή για απόρριψη των εγγυήσεων και για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων. Παραβίασε ο κύριος Αναστασιάδης τη λαϊκή εντολή και οι πράξεις του είναι από πλευράς πολιτικής ηθικής ανομιμοποίητες.

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Άκουσα και διάβασα προσεκτικά την ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στην τελευταία Ολομέλεια του Σώματος. Ο Υπουργός μας είπε ότι είναι με «έντονη συναίσθηση ευθύνης» που παρουσιάστηκε ενώπιων της ολομέλειας. Δεν είδαμε αυτή τη συναίσθηση ευθύνης, όμως, να αντικατοπτρίζεται στους προϋπολογισμούς και ιδιαίτερα στα κονδύλια που αφορούν τις κοινωνικές παροχές, την υγεία και την παιδεία.

Η Κυπριακή κοινωνία χόρτασε από λεκτικές ευαισθησίες. Αναμένει και απαιτεί πραγματική και ουσιαστική ευαισθησία που θα εκφράζεται με συγκεκριμένες πολιτικές που θα βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων. Μας είπε ο Υπουργός ότι η συζήτηση των προϋπολογισμών είναι η ώρα της αξιολόγησης και του απολογισμού. Αυτό θα επιχειρήσουμε να πράξουμε. Τον απολογισμό μιας τετραετούς πολιτικής λιτότητας και κοινωνικής αναλγησίας. Μας είπε, όμως, ότι είναι και ώρα προγραμματισμού των επόμενων κινήσεων. Δεν είδαμε όμως, στους προϋπολογισμούς κανένα προγραμματισμό, κανένα όραμα. Το μόνο που εξόφθαλμα είδαμε είναι η επανάληψη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και της πολιτικής λιτότητας που καθηλώνει την οικονομική ανάπτυξη. Το μόνο που είδαμε είναι μια λογιστική προσέγγιση που ομορφαίνει τους αριθμούς αλλά ταλαιπωρεί τους ανθρώπους.

Ακούγοντας τον Υπουργό Οικονομικών να απαριθμεί τα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, είχα την εντύπωση πως μας περιέγραφε άλλη χώρα. Μας ανέφερε τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2016, αλλά δεν μας είπε πως αυτή εξανεμίστηκε με τον υποπληθωρισμό!

Ακόμα και το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, που έφερε τη χώρα σε συγκοινωνιακή απομόνωση, την παρουσίασε ως επιτυχία της Κυβέρνησης. Μας έλεγε λίγο πριν την κλείσει ότι θα φθηνήσουν τα αεροπορικά εισιτήρια. Κοίταξε ο κύριος Υπουργός πόσα έχουν πάει οι τιμές των εισιτηρίων τώρα που κάποιοι προορισμοί είναι μονοπωλιακοί; Συνειδητοποιεί ότι τα κέρδη των εταιρειών που επιδοτούνται από το Κράτος δεν μένουν Κύπρο αλλά πάνε στις χώρες που εδράζονται οι ιδιοκτήτες; Όσο για τον ισχυρισμό του ότι θα ξαναπετάξουν οι Κυπριακές Αερογραμμές ως ιδιωτική εταιρεία θα θεωρήσω ότι ήταν αστεϊσμός, διαφορετικά αποτελεί ύβρη για την νοημοσύνη των Κυπρίων πολιτών.

Τέσσερα χρόνια ακούμε για ξένες επενδύσεις και επενδύσεις δεν βλέπουμε. Μοιάζει με το ανέκδοτο που μας είπε προεκλογικά ο κύριος Αναστασιάδης για τα δύο ενδιάμεσα δάνεια (bridge loans) που είχε εξασφαλισμένα και που θα του επέτρεπαν να αποφύγει το κούρεμα των καταθέσεων.

Ως παράδειγμα των επενδύσεων μας έφερε την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Δεν μας είπε, όμως, ότι τις επενδύσεις στο λιμάνι της έκανε η Αρχή Λιμένων όταν ως κρατικός οργανισμός διαχειριζόταν τα λιμάνια. Τι επενδύσεις θα κάνουν και πόσες νέες θέσει εργασίας θα δημιουργήσουν οι ιδιωτικές εταιρείες που ανέλαβαν τη διαχείριση του λιμανιού της Λεμεσού δεν μας είπε; Ούτε για τα συμβόλαια του ποδαριού που υπέγραψε η Κυβέρνηση και που παρολίγο να τινάξουν στον αέρα το ενεργειακό πρόγραμμα εκμετάλλευσης Φυσικού Αερίου, αφού η Κυβέρνηση αποστερήθηκε το δικαίωμα εκχώρησης χώρου στο λιμάνι στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ως επιτυχία της Κυβέρνησης επιχείρησε να παρουσιάσει ο κύριος Γεωργιάδης και τη συμφωνία της κυπριακής εταιρείας, που κέρδισε το διαγωνισμό για τη Μαρίνα της Αγίας Νάπας, με Αιγύπτιο επενδυτή. Δεν μας είπε ότι η Μαρίνα αυτή, ο σχεδιασμός της και ο διαγωνισμός έγιναν προτού αναλάβει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Μήπως η Κυβέρνηση είναι που βρήκε τον Αιγύπτιο επενδυτή και τον παρουσίασε στους Κυπρίους αδειούχους; Κάνει και τέτοιες διαμεσολαβήσεις η Κυβέρνηση; Αν η Κυβέρνηση θέλει να πιστωθεί την προώθηση από τους ιδιώτες επενδυτές της Μαρίνας της Αγίας Νάπας, τότε αντίστοιχα πρέπει να χρεωθεί και την αποτυχία της Μαρίνας Λάρνακας. Με αυτή τη λογική δεν φταίνε οι Κύπριοι αδειούχοι που δεν μπόρεσαν να βρουν ξένους επενδυτές για το έργο, αλλά η Κυβέρνηση!

Πρέπει να ομολογήσω πως μπορεί αυτή η Κυβέρνηση να είναι ανίκανη να παράξει έργα αλλά είναι ικανότατη στην επικοινωνιακή αλχημεία. Στο να κάνει το μαύρο-άσπρο. Αντί να παραδεχθεί πως με το κούρεμα των καταθέσεων οδήγησε την οικονομία σε ύφεση και τις επιχειρήσεις σε μη βιώσιμη κατάσταση, περηφανεύεται ότι πέτυχε, ξένες εταιρείες να εξαγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές χρεοκοπημένα ξενοδοχεία και εμπορικές εταιρείες. Πιστεύω ειλικρινά ότι δικαιωματικά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη παίρνει Νόμπελ οικονομικής αλχημείας.

Να δείτε που του χρόνοι θα περηφανεύεται η Κυβέρνηση ότι επί θητείας Νίκου Αναστασιάδη έγιναν οι πιο πολλές εξαγορές κυπριακών εταιρειών υπό πτώχευση, οι πιο πολλές εκποίησεις περιουσιών και το πιο μεγάλο κούρεμα καταθέσεων στον κόσμο. Απ’ όλα αυτά, ένα είναι και θα παραμείνει ως παγκόσμια πρωτοτυπία: μας είπαν ότι το κούρεμα καταθέσεων έγινε για να ανακεφαλαιοποιηθεί η Λαϊκή Τράπεζα και να μην κλείσει. Όντως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη πέτυχε το ακατόρθωτο. Έκλεψε τα λεφτά των πολιτών και των εταιρειών για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας και δια μαγείας την κράτησε ζωντανή αλλά αόρατη και με τους υπαλλήλους της στην ανεργία.

Θα συμφωνήσω με τον κύριο Γεωργιάδη πως στόχος πρέπει να είναι η κατανομή μερίσματος της ανάπτυξης σε όλο και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. Θα πρόσθετα της δικαιότερης κατανομής. Το ερώτημα είναι γιατί η Κυβέρνηση δεν μετουσιώνει αυτή την ορθή διαπίστωση σε πολιτική; Πως εξυπηρέτησε αυτό τον στόχο η Κυβέρνηση; Με τις αποκοπές επιδομάτων σε ανάπηρους και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες; Με το εξευτελιστικό ποσό των 500 ευρώ ως Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα; Με την περαιτέρω μείωση στους υπό συζήτηση προϋπολογισμούς του 2017 του κονδυλίου για τις κοινωνικές παροχές; Με την απόκρυψη των κοινωνικών παντοπωλείων; Με την εγκατάλειψη της ειδικής εκπαίδευσης και τη μεταφορά της ευθύνης στις οικογένειες των άτυχων αυτών παιδιών; Με την αδιαφορία για το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού, που με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ζουν στα όρια της φτώχειας;

Συμμερίζομαι την ανησυχία που εξέφρασε ο κύριος Γεωργιάδης για την ανεργία που παραμένει σε ψηλά επίπεδα. Η μικρή μείωση που σημείωσε η ανεργία και επισήμανε ο κύριος Υπουργός, οφείλεται κυρίως σε αυτούς που έπαψαν να απευθύνονται στο γραφείο εξευρέσεως εργασίας. Όπως και στις χιλιάδες των νέων πτυχιούχων οι οποίοι είτε δεν επιστρέφουν στην Κύπρο μετά τις σπουδές τους, είτε μετανάστευσαν αναζητώντας άλλη πατρίδα για να υλοποιήσουν τα όνειρα τους.

Η Κυβέρνηση δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, την τεράστια πληγή που ανοίγει στην Κυπριακή οικονομία και κοινωνία με τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων μας. Αυτή η πληγή θα αιμορραγεί για πολλά χρόνια και θα στοιχίσει ακριβά στην Κύπρο. Μας φεύγουν αυτοί που μπορούν με τις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις, την κατάρτιση και τις δεξιότητες τους να σηκώσουν στους ώμους τους την Κυπριακή οικονομία. Μας φεύγουν αυτοί στους οποίους θα μπορούσαμε να επενδύσουμε τις ελπίδες μας για ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που να στηρίζεται στην έρευνα και την καινοτομία. Λέω, δεν αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση το μέγεθος του προβλήματος, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η παντελής απουσία προγραμμάτων που θα δημιουργούσαν ευκαιρίες απασχόλησης των νέων μας, ευκαιρίες και δυνατότητες αξιοποίησης της επιστημονικής τους κατάρτισης. Εκτός κι αν πρόκειται για αδιαφορία.

Εκτός κι αν αποφάσισε η Κυβέρνηση πως η Κύπρος και η οικονομία μας θα στηριχθεί μόνο σε φτηνά εργατικά χέρια και θα μετατραπούμε σε τουριστικό προορισμό των κεντροευρωπαίων. Τα Κυβερνητικά προγράμματα παροχής εμπειριών στους νέους πτυχιούχους είναι αναγκαία αλλά ανεπαρκή. Δυστυχώς τείνουν να καθιερώσουν στην αγορά τη λανθασμένη εντύπωση πως ο μισθός των 500 ευρώ, που προσφέρει το Κράτος με αυτά τα προγράμματα, είναι ο λογικός μισθός για νέο επιστημονικό προσωπικό. Παγίωση μιας τέτοιας αντίληψης θα οδηγήσει στην ενίσχυση του μεταναστευτικού κύματος των επιστημόνων μας.

Έχει δίκαιο ο Υπουργός Οικονομικών όταν δηλώνει πως ο στόχος της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με λόγια ούτε με συνθήματα. Δυστυχώς, όμως, διαπιστώνουμε, για μια ακόμα φορά, πως η Κυβέρνηση μένει στις διαπιστώσεις και στα ευχολόγια. Πόσες νέες θέσεις εργασίας προβλέπεται να δημιουργηθούν μέσα από τους προϋπολογισμούς του 2017, στον ιδιωτικό και όχι στο δημόσιο τομέα; Ποια αναπτυξιακά έργα ή ουσιαστικά κίνητρα περιέχει αυτός ο προϋπολογισμός για να αναπτερωθούν οι ελπίδες των νέων; Τι έκανε η Κυβέρνηση για να αντλήσει Ευρωπαϊκά κονδύλια; Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν πήρε μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ από το πακέτο Γιούγκερ των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Όχι μόνο δεν πήραμε τίποτα αλλά, μέχρι κι αυτή την ώρα, η Κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει κανένα έργο για χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούγκερ.

Οι αναπτυξιακές δαπάνες του 2016 υλοποιήθηκαν σε ποσοστά που περιστρέφονται γύρω στο 50%. Αναφορικά με τα διαρθρωτικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρασαν ήδη τα πρώτα 3 χρόνια από το επταετές πρόγραμμα χωρίς ουσιαστική αξιοποίηση τους. Κανένα πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις της πρώτης προκήρυξης. Παρουσιάζονται πρωτοφανείς καθυστερήσεις που αφήνουν εκτεθειμένη την Κυβέρνηση για τον προγραμματισμό της αλλά και την ικανότητα της να διαχειριστεί αποτελεσματικά και προς όφελος της οικονομίας αυτά τα κονδύλια. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο τρόπος λειτουργίας και αποδοτικότητας του ΙΠΕ το οποίο, μετά από 6 χρόνια απραξίας, μόλις πρόσφατα προκήρυξε προγράμματα στα οποία δίνει ήδη παρατάσεις λόγω ανετοιμότητας του! Για να μην αναφέρω τα προγράμματα του Υπουργείου Εμπορίας, όπου οι αιτητές αναμένουν 2 και 3 χρόνια να απαντηθούν οι αιτήσεις τους.

Στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, που είναι οι απαραίτητες συνιστώσες μιας σύγχρονης και ανταγωνιστικής οικονομίας, η Κύπρος κατατάσσεται τελευταία, ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνουμε ως θετικό το νομοσχέδιο για την παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις. Της πήρε όμως τρία χρόνια από τότε που η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε την πρόταση στον Υπουργό Ενέργειας για να το προωθήσει. Η περιβόητη μελέτη για το νέο σύστημα Έρευνα-Καινοτομία-Επιχειρηματικότητα, το οποίο ετοίμασε η Επιτροπή Πατσαλή και το οποίο εμείς στηρίξαμε, παραμένει στα συρτάρια της Κυβέρνησης.

Ανάφερα αυτά τα θλιβερά παραδείγματα για να ενισχύσω το επιχείρημα του Υπουργού Οικονομικών ότι η ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας δεν επιτυγχάνονται με λόγια και συνθήματα. Απαιτούνται έργα, όραμα και αποτελεσματικότητα, χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, η Κυβέρνηση των συνθημάτων και των λόγων.

Ως πρόσθετη προϋπόθεση για την ανάπτυξη, Ο κύριος Γεωργιάδης παρουσίασε την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων. Θα συμφωνήσω και με αυτή τη διαπίστωση του Υπουργού. Θα πρόσθετα, όμως, ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να καθιστούν το Κράτος πιο λειτουργικό, πιο παραγωγικό και σταδιακά να γεφυρώνουν το χάσμα που χωρίζει τον δημόσιο από τον ιδιωτικό τομέα.

Η πιο σοβαρή μεταρρύθμιση, η οποία ήταν σε βάθος μελετημένη και προετοιμασμένη από χρόνια και η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να προσφέρει στους πολίτες αυτό που δικαιούνται, είναι εισαγωγή του ΓΕΣΥ. Αυτή την μεταρρύθμιση στην οποία πίστεψαν τόσο ο παρατηθείς Υπουργός κύριος Πατσαλή όσο και ο νυν Υπουργός Υγείας κύριος Παμπορίδης πολεμήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κι όταν ο κύριος Αναστασιάδης αποδέχθηκε τελικά την προώθηση του ΓΕΣΥ, η μεταρρύθμιση συνεχίζει να δέχεται κτυπήματα υπόσκαψης από τον Υπουργό Οικονομικών και το Κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ. Προχθές ακόμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας όπου συζητείτο το Νομοσχέδιο που η Κυβέρνηση, παρακαλώ, ενέκρινε και κατέθεσε, το Υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωσε ότι θα προκηρύξει νέο διαγωνισμό, για νέες μελέτες που αναμένει να ολοκληρωθούν εντός του 2017! Τόση βιασύνη και στήριξη προσφέρει στις μεταρρυθμίσεις η Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Τόσο πολύ ενδιαφέρεται και νοιάζεται για την υγεία των πολιτών.

Παρόμοια φαρσοκωμωδία παίχτηκε και στη περιβόητη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία σύμφωνα με την Κυβέρνηση, θα οδηγούσε σε σοβαρές εξοικονομήσεις. Αρχικά, η Κυβέρνηση μας παρουσίασε μια μελέτη του ποδαριού για μείωση του αριθμού των Δήμων σε 5 από τους 39 που είναι σήμερα. Λίγους μήνες αργότερα, και υπό το βάρος των αναπάντητων ερωτημάτων που η μελέτη αυτή προκάλεσε, η Κυβέρνηση μας έφερε ένα νομοσχέδιο το οποίο όχι μόνο δεν μειώνει τον αριθμό των δήμων αλλά προσθέτει στους υφιστάμενους δήμους άλλους 5 ως δευτεροβάθμιο περιφερειακό όργανο. Και ερωτώ: θα μειωθούν οι δαπάνες ή θα αυξηθούν με την προσθήκη επιπλέον δήμων; Που είναι η οικονομική μελέτη που οδήγησε την Κυβέρνηση σε αυτή την πρόταση; Θα μειωθεί ή θα αυξηθεί η γραφειοκρατία όταν σε κάθε επαρχία θα έχουμε τους υφιστάμενους δήμους, ένα επαρχιακό υπερδήμο και τον Έπαρχο;

Έρχομαι τώρα στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Δεν θα επεκταθώ πολύ σ’ αυτό το κεφάλαιο γιατί θα μας δοθεί η ευκαιρία να πούμε περισσότερα όταν τα νομοσχέδια έρθουν ενώπιων της ολομέλειας τις επόμενες μέρες. Θέλω μόνο να υποδείξω την αναξιοπιστία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ένας από τους στόχους που ήθελε, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, να πετύχει αυτή η μεταρρύθμιση είναι η αξιοκρατία στις προσλήψεις και στις προαγωγές. Πως, όμως, μπορεί να πείσει για την ειλικρίνεια και τις προθέσεις της αυτή η Κυβέρνηση όταν στους δύο θεσμούς που λαμβάνονται οι αποφάσεις για προσλήψεις και προαγωγές, στην ΕΔΥ και την ΕΕΥ, ο ίδιος ο κύριος Αναστασιάδης διορίζει με κομματικά και μικροκομματικά κριτήρια;

Είναι δυνατό μια τέτοια, Επιτροπή, ως επί το πλείστο αναξιοκρατικά διορισμένη, , να προάγει την αξιοκρατία; Δέστε την πρόσφατα διορισμένη Επιτροπή της ΕΕΥ. Ο κύριος Αναστασιάδης που επαγγέλλεται την μεταρρύθμιση, που θα διόριζε τους άριστους των αρίστων, τελικά διόρισε είτε κομματικά στελέχη, είτε αυτούς που ο ίδιο έπαυσε για ανεπάρκεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, είτε αυτούς που τον στήριξαν προεκλογικά εξοφλώντας έτσι μικροκομματικά γραμμάτια. Η μεταρρύθμιση και η αξιοκρατία για τον κύριο Αναστασιάδη είναι φαίνεται συνώνυμη της ανακύκλωσης, του βολέματος και της πελατειακής σχέσης.

Για αυτούς τους λόγους η Συμμαχία Πολιτών θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η χώρα μας βιώνει μια βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση. Μια κρίση θεσμών η οποία βαθαίνει με την αμφισβήτηση των ανεξάρτητων αξιωματούχων από τον ίδιο τον Πρόεδρο ή τους Υπουργούς του.

Για να βγει η χώρα μας από αυτή την κρίση θα πρέπει να υιοθετήσουμε σύγχρονες αντιλήψεις και να διαμορφώσουμε ένα κοινό όραμα. Ήρθε η ώρα συλλογικά να αποφασίσουμε για ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην έρευνα και την καινοτομία, τα ευρήματα των οποίων μπορούν να καταστήσουν όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας ανταγωνιστικούς.

Ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε για το κοινωνικό μας όραμα. Να σχεδιάσουμε την κοινωνία στην οποία θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Μια κοινωνία η οποία θα εδράζεται στη δικαιοσύνη, στην ποιότητα ζωής, στην παροχή ίσων ευκαιριών για όλους, ανεξάρτητα οικονομικής υπόστασης.

Κληρονομήσαμε ένα κράτος στα μέσα του 20ου αιώνα. Έχουμε υποχρέωση να το εκσυγχρονίσουμε αξιοποιώντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις νέες τεχνολογίες, τις δυνατότητες συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα και στις προσδοκίες των παιδιών μας. Έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε τέτοιο κράτος και τέτοια οικονομία που οι νέοι μας να μπορούν να φτιάξουν το μέλλον τους στην πατρίδα μας και όχι στην ξενιτιά. Ας αρχίσουμε απ’ αυτό.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Βουλή

2 views0 comments