Ο νόμος για τον σεξισμό πρέπει να προστατεύει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου


Δήλωση Προέδρου Συμμαχίας Γυναικών Ρένας Γιαβάση


Ωφέλιμη και παραγωγική είναι η συζήτηση που λαμβάνει χώρα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με τον σεξισμό. Όλες οι προτάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και στόχο έχουν να σταματήσουν αυτό το φαινόμενο που σε πολλές περιπτώσεις έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή και την εξέλιξη των ανθρώπων.


Αδιαμφισβήτητα, η πλειοψηφία των θυμάτων του σεξισμού είναι οι γυναίκες λόγω των έμφυλων στερεοτύπων και διακρίσεων. Το ίδιο συμβαίνει και στον διαδικτυακό σεξισμό όπου και πάλι οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι νεαρές και τα κορίτσια να πλήττονται δυσανάλογα. Για τούτο και επιβάλλεται, άμεσα, τα θύματα του σεξισμού να προστατευτούν νομοθετικά.


Όμως, ως Συμμαχία Γυναικών θεωρούμε ότι αν η νομοθεσία αφορά μόνο στις γυναίκες τότε θα δημιουργηθεί διάκριση απέναντι στο ανδρικό φύλο.

Την ώρα που οι γυναίκες κάνουν αγώνα κατά του σεξισμού, κατά των στερεοτύπων και των διακρίσεων δεν γίνεται και δεν μπορεί να υιοθετούν λογικές και νομοθεσίες που προστατεύουν μόνο το ένα φύλο παραβιάζοντας έτσι την αρχή της ισότητας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διότι οι νόμοι δεν γίνονται για να επικοινωνήσουν και να τονίσουν ένα πρόβλημα ή μια ανισότητα αλλά για να επιλύουν τα προβλήματα για όλους τους πολίτες.


Συνεπώς ως Συμμαχία Γυναικών θεωρούμε ότι η Πρόταση Νόμου πρέπει να προστατεύει εξίσου όλους τους πολίτες για τούτο και στηρίζουμε ότι πρέπει να νομοθετήσουμε για την καταπολέμηση του σεξισμού κατά προσώπου.


Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι στην όλη προσπάθεια πρέπει να συμβάλει πρωτίστως το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και με άλλες καμπάνιες να εκπαιδευτεί η κοινωνία να μην συμπεριφέρεται σεξιστικά αλλά και να γνωρίζει ότι μπορεί πλέον να αντιδρά απέναντι σε κάθε σεξιστική συμπεριφορά.