Ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον

Η κατάθεση πρότασης στο Ευρωκοινοβούλιο από τον  Λιθουανό ευρωβουλευτή Viktor Uspaskich, για ορισμό κατώτατου μισθού 750 ευρώ εντός της Ε.Ε., θεωρούμε ότι αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα. Ως Συμμαχία Πολιτών πιστεύουμε όμως, ότι είναι απαραίτητο να καθιερωθεί ως υποχρέωση για κάθε κράτος μέλος να ρυθμίσει νομοθετικά εθνικό κατώτατο μισθό το ύψος του οποίου δεν πρέπει να είναι το ίδιο παντού αλλά προσαρμοσμένο στα εθνικά οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.

Η Πρόταση αποτελεί επιβεβαίωση της Πρότασης της Συμμαχίας Πολιτών για την αναγκαιότητα που υπάρχει για θεσμοθέτηση Εθνικού Κατώτατου Μισθού στα 1125 ευρώ  για όλα τα επαγγέλματα.


Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να μπει ένα τέρμα στους μισθούς πείνας που δίνονται σε μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας κυρίως του ιδιωτικού τομέα και στους νέους επιστήμονες.


Αναμένουμε η Κυβέρνηση εντός Ιανουαρίου να καταθέσει στη Βουλή τα πορίσματα των μελετών που έκανε το αρμόδιο υπουργείο και να ξεκαθαρίσει τη θέση της κατά πόσο συμφωνεί με τη νομοθετική κατοχύρωση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

Δώσαμε χρόνο στην ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Είναι εξόφθαλμο ότι οι διαφορές τους δεν θα γεφυρωθούν. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να συνεχίζεται επ´ αόριστο διαιωνίζοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων.


Εντός Ιανουαρίου θα ζητήσουμε ολοκλήρωση της συζήτησης της Πρότασης Νομού που καταθέσαμε και προώθηση της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μόνο με τον καθορισμό του Εθνικού Κατώτατου Μισθού θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών, θα μειωθεί το κύμα μετανάστευσης των νέων επιστημόνων μας, θα μειωθούν τα επιδόματα που δίνει το κράτος στις ευάλωτες οικονομικά ομάδες και θα αυξηθούν οι αγορές και οι  αποταμιεύσεις των νοικοκυριών.

9 views0 comments