Νοσοκομείο Αθαλάσσας

Εδώ και χρόνια το ψυχιατρείο Αθαλάσσας αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι εργάζονται εκεί, όσοι φιλοξενούνται, όσοι το επισκέπτονται αλλά πρώτα και κύρια το γνωρίζει η Κυβέρνηση. Και αυτή η κακή εικόνα εκπέμπεται από  το μοναδικό στην Κύπρο νοσοκομείο που μπορεί να φιλοξενήσει ψυχιατρικά περιστατικά.


Δυστυχώς η ενημέρωση που είχαμε σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων, δεν μπορεί να χαροποιήσει κανένα. Για άλλη μια φορά οι εξαγγελίες της κυβέρνησης απέχουν πολύ από τις πράξεις και τα χρονοδιαγράμματα που έθεσαν. Θυμίζω ότι τον Μάρτιο του 2017 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε την άμεση αναβάθμιση του ψυχιατρείου και των υπηρεσιών που προσφέρει στους ασθενείς, προσθέτοντας μάλιστα ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν  τον Σεπτέμβριο του 2017. Δυστυχώς, μέχρι τώρα ανακαινίστηκαν  οι δύο από τους τέσσερις θαλάμους που έχρηζαν ανακαίνισης.

Ως Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε αδήριτη ανάγκη τη δημιουργία νέου νοσοκομείου που να βασίζεται στις σύγχρονες προδιαγραφές θεραπείας, αποκατάστασης και επανένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.


Πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται από το 1993 και φτάσαμε στο τέλος του 2019 να το συζητάμε ακόμη. Αυτό είναι αδιανόητο.


Να θυμίσω πάλι,  ότι το 2017 ο  Πρόεδρος Αναστασιάδης και πάλι, είχε εξαγγείλει ότι έδωσε οδηγίες για να δρομολογηθεί με την απαιτούμενη ταχύτητα η οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται για την κατασκευή νέου ψυχιατρικού νοσοκομείου στη χώρα μας. Και μάλιστα δόθηκε χρονικός ορίζοντας η τριετία για την κατασκευή του. Και βρισκόμαστε στο τέλος του 2019. Δηλαδή σε ένα χρόνο πρέπει να είναι έτοιμο!

Δυστυχώς εδώ και 26 χρόνια συζητείται η αναγκαιότητα δημιουργίας νέου νοσοκομείου και τα θύματα αυτής της ολιγωρίας είναι οι συνάνθρωποι μας που χρειάζονται τις βέλτιστες συνθήκες για να μπορούν να διαβιούν με αξιοπρέπεια. Η αναλγησία που επιδεικνύεται για τα άτομα με ψυχικά νοσήματα αποτελεί ντροπή για την Πολιτεία.


Ρένα Γιαβάση

Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου

20 views0 comments