• Γραφείο Τύπου

Να μην ετοιμάζει η Βρετανία το προσχέδιο έκθεσης και ψηφίσματος Σ.Α. προτείνει η Συμμαχία ΠολιτώνΠαλαιότερη εισήγηση της Συμμαχίας Πολιτών, σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί έτσι ώστε η Βρετανία να πάψει να είναι η χώρα που ετοιμάζει το προσχέδιο της έκθεσης και του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας.

Κληθείς να σχολιάσει, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, ο κ. Λιλλήκας χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ανανεώθηκε για ακόμη έξι μήνες η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο», προσθέτοντας ότι «η ανανέωση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καταδεικνύει και το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει ειρήνη, ασφάλεια και ότι η διεθνής κοινότητα και ο διεθνής οργανισμός θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την επίλυση του Κυπριακού».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι "μετά την εμπειρία που είχαμε με το προσχέδιο που είχε ετοιμάσει η Μεγάλη Βρετανία, η Συμμαχία Πολιτών επαναφέρει παλαιότερη εισήγηση της ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί έτσι ώστε η Βρετανία να πάψει να είναι ο συγγραφέας και η χώρα εκείνη που ετοιμάζει το προσχέδιο της έκθεσης και του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία μέσα από τα προσχέδια επιχειρεί να περάσει στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας πολύ αρνητικές πρόνοιες σε βάρος της εθνικής μας υπόθεσης», πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η φετινή προσπάθεια της Μεγάλης Βρετανίας αποσκοπούσε πλέον στην ταϊβανοποίηση του Κυπριακού», προσθέτοντας ότι η Βρετανία επιχείρησε να επαναφέρει μετά από 15 χρόνια (από το 2004), την θεωρία του acknowledge, δηλαδή, όπως εξήγησε, «της αναγνώρισης από δικής μας πλευράς ή της παραδοχής καλύτερα ότι υπάρχει άλλη οντότητα κρατική στην Κύπρο έστω και αν αυτή δεν είναι νόμιμη και ότι θα πρέπει να αναπτύξουμε σχέσεις με αυτή την άλλη κρατική οντότητα».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι «αυτή είναι η φιλοσοφία βάση της οποίας έγινε και συνεχίζει να υπάρχει η Ταϊβάν, ένα μη αναγνωρισμένο κράτος, όπου οι συναλλαγές και οι πράξεις με αυτό το κράτος δεν είναι παράνομες», προσθέτοντας ότι έχει φύγει αυτή η παράγραφος από το τελικό ψήφισμα.

Αυτό θα πρέπει να αφυπνίσει επιτέλους την κυπριακή Κυβέρνηση να κινηθεί προληπτικά γιατί τον ερχόμενο Ιούλιο που θα ξανασυζητηθεί η επόμενη έκθεση και ψήφισμα ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάτι άλλο αν όχι το ίδιο θα επιχειρήσει να επαναφέρει η Βρετανία, πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι δεν αναφέρεται πουθενά στο ψήφισμα ονομαστικά η Τουρκία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι είναι γεγονός ότι τα τελευταία πλέον χρόνια έχει εδραιωθεί μια φιλοσοφία από πλευράς του ΟΗΕ όπου από την μια τηρείται ίση απόσταση που είναι άδικο για την δική μας πλευρά και από την άλλη εκεί και όπου αναγνωρίζεται η δημιουργία εντάσεων, προκλήσεων, παραβίασης του διεθνούς δικαίου δεν γίνεται καμιά αναφορά προς την Τουρκία».

Αυτό από πλευράς Τουρκίας εκλαμβάνεται και ερμηνεύεται ως ενθάρρυνση γιατί αυτό δεν της δημιουργεί το παραμικρό κόστος, ακόμη και πολιτικό, πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι θα πρέπει ο ΟΗΕ αν θέλει να συνεχίσει να έχει ρόλο – γιατί είναι ήδη αποδυναμωμένος στο ρόλο που διαδραματίζει στις διεθνείς εξελίξεις – θα πρέπει τουλάχιστον ο ΓΓ του ΟΗΕ να αρχίσει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους και να κατονομάζει τις χώρες – όχι μόνο στην περίπτωση της Κύπρου – που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

«Αυτή η ιδιαιτερότητα για την εξυπηρέτηση άλλων γεωστρατηγικών συμφερόντων δεν πρέπει να είναι στη φύση και στον χαρακτήρα του ΟΗΕ που είναι ο προστάτης του διεθνούς δικαίου», κατέληξε.


ΚΥΠΕ

15 views0 comments