Να γίνει πραγματικότητα το «όλα στο φως»

Εύηχα είναι τα συνθήματα «όλα στο φως» και «όλα στη δημοσιότητα», τα οποία ακούστηκαν δια στόματος των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων του τόπου, θέση η οποία προ πολλών μηνών εκφράστηκε από τη Συμμαχία Πολιτών. Με την ευκαιρία λοιπόν των όσων ακούσαμε την περασμένη βδομάδα σε τηλεοπτικά πάνελ, αλλά και εντός κοινοβουλίου σχετικά με τη λίστα δανείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ), αποκαλύπτεται ότι το εν λόγω θέμα αποτελεί ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα εμπαιγμού των πολιτών.


Αν η Βουλή ή η Κεντρική Τράπεζα βάζουν προσκόμματα στη δημοσιοποίηση της λίστας, η οποία κοινοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο από τις 8 Απριλίου 2019, τότε ο Γενικός Εισαγγελέας οφείλει να παρέμβει. Άλλωστε η συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της 3ης Δεκεμβρίου 2018 με προσκεκλημένη την τέως διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, έχει καταγραφεί σε πρακτικά και μπορεί να τύχει μελέτης, καθώς σε αυτή τέθηκαν επί τάπητος σωρεία στοιχείων.


Ως Συμμαχία Πολιτών αιτούμαστε να αποκαλυφθεί και η λίστα με τα ΠΕΠ που είχαν δάνεια σε πρώην Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΕ) και είτε ήταν εξυπηρετούμενα, είτε όχι, μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα. Να γνωστοποιηθεί ποια ήταν η πορεία που ακολούθησαν αυτά τα δάνεια, αφού υπάρχει η πιθανότητα με την στάση ορισμένων Βουλευτών που ψήφισαν για την πώληση του Συνεργατισμού στην Ελληνική με αυτούς τους απαράδεκτους όρους, η Ελληνική με τη σειρά της να εκπληρώνει υποσχέσεις με διαγραφή ή μείωση δανείων έναντι της «βοήθειας» που τους πρόσφεραν.


Ξεκαθαρίζουμε άλλη μια φορά ότι το να έχει κάποιος βουλευτής ΜΕΔ δεν είναι από μόνο του επιλήψιμο. Επιλήψιμο όμως είναι το γεγονός αν τα δάνεια δεν λαμβάνονταν με ικανοποιητικές εξασφαλίσεις ή αν έγινε αδικαιολόγητη διαγραφή και αν είχε δηλωθεί η σύγκρουση συμφέροντος κατά την εξάσκηση του κοινοβουλευτικού έργου από τους βουλευτές.


Η διαφάνεια όμως είναι ο καλύτερος τρόπος αποκατάστασης του κύρους των θεσμών και των πολιτικών προσώπων.

11 views0 comments