Να διασφαλιστεί η αποφυγή διασποράς του ιού σε σχολεία, που θα φέρει εκ νέου εξάπλωση στην κοινωνία

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, αφού η Κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων από την 21η Μαΐου Οι αρμόδιες αρχές του Κράτους πρέπει να λειτουργήσουν με προληπτικό τρόπο κατόπιν πλήρους σχεδιασμού, για να διαφυλαχθεί στον απόλυτο βαθμό η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και ότι δεν θα εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα ο κορωνοϊός στην Κύπρο.

Ελπίζουμε ότι η όποια απόφαση που αφορά στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, ελήφθη κατόπιν επιστημονικής τεκμηρίωσης και δεν είναι προϊόν πιέσεων από οικονομικά συμφέροντα. Οι αποφάσεις που αφορούν στην Παιδεία για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, πρέπει να έχουν ως μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η Κυβέρνηση έχει ύψιστο καθήκον να διασφαλίσει μέσω των αρμόδιων αρχών ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία κανενός μαθητή ή εκπαιδευτικού. Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί η οποιαδήποτε διασπορά του ιού εντός σχολικών μονάδων, τόσο για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών όσο και για να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός ευρύτερα στην κοινωνία.


Η επιστημονική ομάδα πρέπει να επαναξιολογήσει τα δεδομένα πριν την 21η Μαΐου και να δώσει ανάλογη κατεύθυνση προς την Κυβέρνηση. Επαναλειτουργία των σχολείων νοείται μόνο με την εγγύηση από πλευράς των ειδικών ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία παιδιών και εκπαιδευτικών.


Από πλευράς Υπουργού Παιδείας δεν ακούσαμε καμία απάντηση στο καίριο ερώτημα πώς θα συμμορφώσουμε παιδιά νηπιαγωγείων με βασικούς κανόνες προστασίας και υγιεινής. Επίσης η Κυβέρνηση καλείται να διευκρινίσει για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους που τώρα τους παραχωρείται ειδική άδεια, καθώς είναι γονείς παιδιών των οποίων οι σχολικές μονάδες στις οποίες φοιτούν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. Με την εκ περιτροπής εκπαίδευση των μαθητών θα πρέπει να αναζητηθεί παράλληλα και ειδική φόρμουλα για τη φροντίδα των παιδιών, τις μέρες που δεν θα βρίσκονται εντός σχολικών μονάδων.

71 views0 comments