Σύνοψη ομιλίας Γ. Λιλλήκα στο μνημόσυνο πεσόντων και αποθανόντων αστυνομικών, πυροσβεστών και αλτρουΓιώργος Λιλλήκας

Κυρίες και κύριοι,

Αυτοί, οι ήρωες της πατρίδας ή της ζωής, αποτελούν φωτεινό φάρο για τον καθένα μας ξεχωριστά, ιδιαιτέρα αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνει η πατρίδα μας και ο λαός μας τόσο στο εθνικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο. Στο εθνικό επίπεδο διάγουμε δυστυχώς μια επικίνδυνη εποχή.

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό διεξάγονται κάτω από την τουρκική απειλή για casus belli σε περίπτωση που προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση των υδρο0γονανθράκων μας. Στον οικονομικό τομέα η κοινωνία μας βιώνει την εξαθλίωση των μέτρων λιτότητας που έφερε η σκληρή μνημονιακή πολιτική. Χιλιάδες είναι οι συμπολίτες μας που έμειναν άνεργοι, που αναγκάζονται να γίνουν οικονομικοί μετανάστες, που δεν μπορούν να συντηρήσουν την οικογένεια τους ή να προσφέρουν τα απαραίτητα εφόδια στα παιδιά τους.

Χιλιάδες είναι αυτοί που ζουν με τον εφιάλτη της εκποίησης της οικογενειακής τους εστίας. Μπροστά στους κινδύνους της πατρίδας μας, οφείλουμε όλοι να πορευτούμε ενωμένοι, μακριά από διχαστικούς φανατισμούς και ακραίες τοποθετήσεις. Αντί να επικεντρωνόμαστε στις μεταξύ μας διαφορές ας επικεντρωθούμε σε αυτά που η Τουρκία σχεδιάζει και ας προσπαθήσουμε συλλογικά και με πνεύμα συναίνεσης να σχεδιάσουμε μια νέα πολιτική ικανή να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Με ομόνοια και με γνώμονα μόνο το κοινό καλό και τη σωτηρία της πατρίδας μας να γίνουμε μια ασπίδα απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό.

Αυτό οφείλουμε στην ημικατεχόμενη μας πατρίδα και στο μέλλον των παιδιών μας.

Και ως κοινωνία και ως Πολιτεία θέλω να επισημάνω εδώ, ότι παρουσιάζουμε ένα κενό. Μας λείπει ένα μνημείο αγνώστου στρατιώτη. Ελπίζω σύντομα να συμπληρώσουμε αυτό το ηθικό κενό.

Μπροστά στον ανθρώπινο πόνο οφείλουμε να γίνουμε μια τεράστια αγκαλιά και να προσφέρουμε ο καθένας όπως μπορεί για να απαλύνει τον διπλανό του.

Έχουμε καθήκον να αναδεικνύουμε τέτοιες πράξεις και συμπεριφορές, γιατί μας υπενθυμίζουν ότι ο καθένας από εμάς είναι μέλος μιας συγκροτημένης κοινωνίας, με δικαιώματα αλλά και ευθύνες. Μια κοινωνία πρέπει να ευημερεί και να προοδεύει. Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται αν στηριχτούμε στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της. Η ανιδιοτελής προσφορά του ενός προς τον άλλο, μπορεί να φέρει το χαμόγελο στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας που ατύχησαν στη ζωή και υποφέρουν. Ας αναστηλώσουμε τις παραδοσιακές μας αξίες, έτσι ώστε συλλογικά ως κοινωνία, να αναχαιτίσουμε την πορεία που οδηγεί στον ατομικισμό, στην ιδιοτέλεια και στις άλλες προκλήσεις της καθημερινότητας.

Ας μην ξεχνούμε λοιπόν ποτέ πόσο μεγάλη είναι η αξία και η σημασία της μεταξύ μας αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Με τις αξίες αυτές εδραιώνουμε την αδελφοσύνη, τη συνεργασία και την αρμονική συμβίωση και συνύπαρξη των ανθρώπων οικοδομώντας έναν πολύ καλύτερο κόσμο για το αύριο των παιδιών μας.

Αυτό είναι το υπέρτατο μάθημα που μας παραδίδουν οι τιμώμενοι μας ήρωες. Το εγώ να γίνει εμείς. Μόνο έτσι θα τιμήσουμε πραγματικά την αυτοθυσία τους.

Αιωνία τους η μνήμη.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Μνημόσευνοπεσόντων

1 view0 comments