Λιλλήκας: Αρνητικότατες εξελίξεις σε περίπτωση που οδηγηθούμε «βιαστικά» σε Πενταμέρη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρεθούμε ενώπιον κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό, πιθανόν πολύ σύντομα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου με το πέρας του Συμβουλίου Αρχηγών.

Ο Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι «ο ΓΓ ΟΗΕ προχωρά σε πρώτη φάση στη διερεύνηση της θέλησης των εμπλεκομένων μερών για ν’ αποφασίσει αν θα συγκαλέσει μία άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, που ήταν πάγια θέση της Τουρκίας.


Η συμμετοχή μας σε μια άτυπη πενταμερή με τα σημερινά δεδομένα και με δεδηλωμένη τη θέση της Τουρκίας ότι θα θέσει ζήτημα δύο κρατών και συνομοσπονδίας, θα μας οδηγήσει μπροστά από τραγικά διλήμματα. Ένα τρίτο αδιέξοδο σε μία τρίτη διάσκεψη στην παρουσία του ΓΓ ΟΗΕ, φοβάμαι ότι θα «νομιμοποιήσει» την Τουρκία να καταθέσει στο τραπέζι νέες ιδέες.


Ήδη ο κ. Τσαβούσογλου χθες, εισήγαγε στις δηλώσεις του ένα νέο όρο, τον οποίο δεν είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε «κυριαρχική ισότητα». Ασφαλώς πίσω απ’ αυτό τον όρο κρύβεται η Συνομοσπονδία, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από συνεταιρισμό δύο νόμιμων κυρίαρχων κρατών, άρα προϋποθέτει ένα χωριστό Τ/κ κράτος.


Μ’ αυτά τα δεδομένα θεωρώ ότι η δική μας πλευρά πρέπει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη τακτική για να μπορέσει ν’ αποτρέψει τα χειρότερα. Το αφήγημα της Τουρκίας θα βρει κάποιους καλοθελητές εντός και εκτός ΕΕ για να την στηρίξουν και δεν πρέπει με κανένα τρόπο εμείς να πέσουμε σ’ αυτή την παγίδα, να προσφέρουμε δηλαδή άλλοθι στην Τουρκία για να προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων της.


Θα πρέπει ο ΠτΔ να πείσει τον ΓΓ ΟΗΕ ότι θα πρέπει να μπει στη φάση της διερεύνησης σε βάθος και να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή μόνο στην περίπτωση που ο ίδιος διαπιστώσει ότι υπάρχει κοινό έδαφος, κοινός στόχος και ότι υπάρχουν πραγματικές προϋποθέσεις για να οδηγηθούμε σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα.


Διαφορετικά, αν δεν γίνει αυτή η εις βάθος διερεύνηση και οδηγηθούμε βιαστικά σε μια άτυπη πενταμερή, παρόμοια με τη Γενεύη, οι εξελίξεις για μας θα είναι αρνητικότατες και το Κυπριακό θα πάψει να είναι αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Τόσο η βάση όσο και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού θα μετακινηθούν προς τις τουρκικές θέσεις», κατέληξε.


Δείτε το βίντεο τις δηλώσεις του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα: