Γ. Λιλλήκας: Ανάγκη να ενισχυθεί ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης ΕπενδύσεωνΤην ανάγκη ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) να ενισχυθεί όσο το δυνατό περισσότερο για να συμβάλει τόσο στην βελτίωση της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό όσο και στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του Invest Cyprus, Μιχάλη Μιχαήλ και Γιώργο Καμπανέλλα, αντίστοιχα.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας ενημερώθηκε από την αντιπροσωπεία του Invest Cyprus για το έργο και τα σχέδια του για προώθηση των επενδύσεων στην Κύπρο και κατέθεσε τις εισηγήσεις του κινήματος.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την ετοιμότητα της Συμμαχίας Πολιτών να στηρίξει και προς την Κυβέρνηση τις ενέργειες και τους σχεδιασμούς του Οργανισμού.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Invest Cyprus ιδιαίτερα για μια χώρα όπως είναι η Κύπρος, όπως είπε, «όπου λόγω της κακής εικόνας που δημιουργήθηκε στο εξωτερικό όχι από δική μας λάθη αλλά και σκόπιμα από κάποιες χώρες με ανταγωνιστικά συμφέροντα προς την Κύπρο».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων για να επιτελέσει το έργο του χρειάζεται στήριξη και ιδιαίτερα οικονομική στήριξη, καθώς τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα αναγκαία κονδύλια

Η Συμμαχία Πολιτών θα στηρίξει την προσπάθεια του Οργανισμού, είπε ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος κάλεσε την Κυβέρνηση να ακούσει τις εισηγήσεις του Invest Cyprus.

Ανέφερε επίσης ότι ένα αντικίνητρο που υπάρχει σε πάρα πολλούς τομείς είναι η αναχρονιστική νομοθεσία που διαθέτει η Κύπρος, η οποία αποτρέπει πολλούς επενδυτές, όπως είπε, «να έρθουν στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι από την άλλη έχουμε μείνει πίσω από πάρα πολλές ανταγωνιστικές χώρες όπως είναι η Μάλτα, η Ιρλανδία, οι οποίες έχουν ενισχύσει τους αντίστοιχους οργανισμούς ανοίγοντας ακόμη και γραφεία στο εξωτερικό».

Πέραν τούτου, συνέχισε, έχουν διαμορφώσει πολιτικές κινήτρων τέτοιες που όντως έχουν καταστεί ελκυστικές χώρες για την προσέλκυση επενδύσεων και κυρίως για την εγκατάσταση γραφείων μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, κάτι που μας λείπει στην Κύπρο, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος είπε ότι «θα πρέπει να πάψουμε να ικανοποιούμαστε μόνο με την εγγραφή εταιρειών στην Κύπρο», προσθέτοντας ότι έχει τεράστια σημασία μια πολυεθνική εταιρεία να ανοίξει τα κεντρικά της γραφεία στην Κύπρο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αφήνοντας περισσότερα χρήματα στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος του Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ ευχαρίστησε τον κ. Λιλλήκα για την στήριξη και τη συνάντηση κατά την οποία έθεσαν το έργο και τα πλάνα του οργανισμού για το μέλλον και να ζητήσουμε, όπως είπε, στήριξη στο Κοινοβούλιο με οτιδήποτε έχει σχέση με την προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό.

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Invest Cyprus ζητεί οικονομική στήριξη, ο κ. Μιχαήλ είπε ότι ο Οργανισμός έχει τον ίδιο προϋπολογισμό από τον καιρό που έχει ιδρυθεί, ενώ οι συνθήκες, όπως είπε, και το διεθνές περιβάλλον σε ό,τι αφορά την επενδυτική δραστηριότητα έχουν αλλάξει.

«Θα πρέπει και ο οργανισμός να αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και για να γίνει αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί και οικονομικά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα συζητείται και με την Κυβέρνηση.

Ο κ. Μιχαήλ είπε ότι ο Οργανισμός έχει ζητήσει ένα πλήρες πλάνο για το στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης τριετίας και πιστεύουμε ότι το κράτος θα ανταποκριθεί, όπως είπε, «στην προσπάθεια για να μπορέσει ο Οργανισμός να έχει την απαραίτητη οικονομική στήριξη για να μπορέσει με τους οργανισμούς του εξωτερικού να κάνει εκείνο που πρέπει για να διορθώσουμε την κακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί ποικιλοτρόπως».

ΚΥΠΕ

3 views0 comments