Λάθη στις πολιτογραφήσεις και εμπλοκή κυβέρνησης και εκκλησίας


Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάκληση 26 υπηκοοτήτων επιβεβαιώνει την ευθύνη της Κυβέρνησης για τον διεθνή διασυρμό της Κύπρου και δικαιώνει τις φωνές εκείνες που ζητούσαν και εμμένουν να θέλουν διαφάνεια διαδικασιών. Είναι για αυτό που ως Συμμαχία Πολιτών ζητούμε επιτακτικά εδώ και καιρό την εισαγωγή της προσωπικής αστικής ευθύνης για όσους έχουν εκτελεστική εξουσία ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Δηλαδή,  αυτοί οι οποίοι με τις παραλήψεις τους ή τις λανθασμένες αποφάσεις τους ζημιώνουν το δημόσιο θα πρέπει να φέρουν προσωπική ευθύνη και αυτοί είναι που θα πρέπει να αποπληρώνουν και το κόστος.


Ήρθε η ώρα οι κυβερνώντες να αφουγκραστούν και να εφαρμόσουν τις εισηγήσεις που ως Συμμαχία Πολιτών προτείνουμε εδώ και καιρό για το θέμα αυτό. Άμεση ανάκληση των εσφαλμένων πολιτογραφήσεων, πλήρης διαφάνεια, επανακαθορισμός του τρόπου ελέγχου των πολιτογραφήσεων με ενδελεχείς έρευνες πριν την τελική έγκριση και αυστηρότατη εφαρμογή των κριτηρίων που διέπουν την έκδοση ενός διαβατηρίου.


Ταυτόχρονα, τελούμε εν αναμονή της εξέτασης των 2000 φακέλων, στους οποίους απευχόμαστε να εντοπιστούν άλλες επιλήψιμες πολιτογραφήσεις.

Την ίδια ώρα, το κράτος οφείλει να προβεί και στην διόρθωση άλλης μιας στρέβλωσης η οποία τίθεται επανειλημμένα στην δημόσια συζήτηση και αφορά στα έσοδα που προκύπτουν από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Αντί τα χρήματα αυτά να καταλήγουν στην πραγματική οικονομία, φαίνεται να κατέληξαν σε λίγους συγκεκριμένους ιδιώτες, οι οποίοι φαίνεται να δημιούργησαν μια νέα «φούσκα» στον τομέα των ακινήτων με τις τιμές αγοράς και ενοικίου να βρίσκονται στα ύψη. Η εισήγηση μας είναι ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι όπως τα έσοδα  από την διαδικασία πολιτογραφήσεων να εισέρχονται στην πραγματική οικονομία της χώρας, δηλαδή στα ταμεία του κράτους.


Τέλος, η Συμμαχία Πολιτών σεβόμενη την Εκκλησία αλλά και τη νοημοσύνη των πολιτών, οφείλει να καυτηριάσει συγκεκριμένες έντονες τοποθετήσεις του Αρχιεπισκόπου οι οποίες έγιναν χθες κατά την άφιξή του σε εκδήλωση στον Λυθροδόντα. Η Εκκλησία έχει συγκεκριμένο ρόλο να διαδραματίσει στην κοινωνία και είναι σεβαστός. Ωστόσο, όταν φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή της σε θέματα που ενδεχομένως να αποτελούν σκάνδαλα και ιδιαίτερα όταν αυτά απασχολούν την κοινή γνώμη, οφείλει να παραδέχεται ότι έγιναν λάθη και να ζητά διόρθωση και όχι να αποποιείται ευθυνών δια στόματος του προκαθήμενου της, καταλήγοντας σε φράσεις όπως «Κι όποιου δεν αρέσει μπορεί να πέσει χώρκα του».

36 views0 comments