Ξεκάθαρη ανάγκη τροποποίησης του νόμου για την ερμηνεία της «μισθωτής απασχόλησης»


Δήλωση του Αντιπροέδρου της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιου βουλευτή με τον συνδυασμό «ΕΔΕΚ – Κοινωνική Συμμαχία», Αχιλλέα Μαλαχουρίδη.

Συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας η πρόταση την οποία καταθέσαμε από κοινού με την ΕΔΕΚ και άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, με στόχο να ερμηνεύεται ξεκάθαρα απ’ το νόμο για το τι εστί μισθωτή απασχόληση. Απ’ τη σημερινή συζήτηση διαφάνηκε η αναγκαιότητα της νομοθετικής ρύθμισης, του τι είναι μισθωτή απασχόληση, αφού το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε κοινωνικό διάλογο προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά ψάχνει τρόπους για να εφεσιβάλει ακόμα και πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου.

Η ανάγκη για την τροποποίηση της νομοθεσίας προέκυψε αφού οι κατά καιρούς αλλοπρόσαλλες ερμηνείες που προέκυπταν από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οδήγησαν εσκεμμένα εκατοντάδες μισθωτούς στον δημόσιο, ημίδημοσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, ν’ αναγκάζονται να δηλώνουν αυτοεργοδοτούμενοι.


Είναι ξεκάθαρο ότι απ’ τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είχαν σταθερό ωράριο εργασίας, συγκεκριμένο χώρο εργασίας, συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτέλεσης των καθηκόντων τους, χρησιμοποιούσαν εξοπλισμό του δημοσίου ή ακόμα δίδασκαν σε τάξεις συγκεκριμένη ύλη και βαθμολογούσαν μαθητές, η σχέση τους με τον δημόσιο τομέα ήταν σχέση εργοδότη - εργοδοτουμένου και όχι αγοράς υπηρεσιών.


Όπως καταγγείλαμε και όταν αναδεικνύαμε τ’ όλο ζήτημα, σκόπιμα οι εν λόγω εργαζόμενοι προσλαμβάνονταν με το καθεστώς δήθεν της αγοράς υπηρεσιών και επίσης επί σκοπού είχαν την κάλυψη από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


Ελπίζουμε ότι θα οδηγηθεί η πρόταση μας στην Ολομέλεια πριν το κλείσιμο της Βουλής και ότι τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα θα δουν θετικά και θα υπερψηφίσουν την πρότασή μας, με την οποία βάζουμε τέλος σε μια διαχρονική αδικία. Αν τελικά υπερψηφιστεί απ’ την Ολομέλεια της Βουλής η πρότασή μας, θέτουμε φραγμό στη εκμετάλλευση των ανθρώπων που απασχολούνται σε καθαρά μισθωτά καθήκοντα, τα οποία παρουσίαζαν μέχρι τώρα με τον μανδύα της αγοράς υπηρεσιών και τους ανάγκαζαν να δηλώνουν αυτοεργοδοτούμενοι.